02 Lipca 2026, 23:50:16 czas Polski

Autor Wątek: Lite drzwi wewnętrzne  (Przeczytany 32701 razy)

Offline mario78

Odp: Lite drzwi wewnętrzne
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Sierpnia 2022, 14:30:31 czas Polski »
Z podkładkami nie bardzo wiem o co chodzi,są potrzebne przy regulacji czy obsadzaniu pianką? Dziś wstawiłem zasuwę. Zewnętrznie jest blacha szerokości 16mm a w środku 11,ta która steruje zasuwami. Zrobiłem frez 16mm na głębokość 3,5mm ( blacha 3mm)  kolejny rowek frezem 12mm. Odzaczylem zamki i poszło szybko z dlutowaniem. Teraz zastanawiam się nad malowaniem porów drewna czarną bejcą,trochę się obawiam ze może wyjść efekt bardziej i mniej widocznych czarnych porów w zależności od szlifowania,później odwrotu nie będzie. Drzwi będą się trochę różniły od okien jeśli tego nie zrobię.Podobno drzwi takiej konstrukcji jak moje lakierują a później dopiero sklejają,ma to sens?
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2022, 14:40:35 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Sierpnia 2022, 16:03:37 czas Polski »
Podkładki są potrzebne  przy wierceniu  zawias ,byś zachował  odpowiednie  luzy , jak i dobrze je mieć podczas pianowania.

bejcujesz i wstępnie lakierujesz to co będzie pracować  ( np . filongi -dlatego pisałem by były wkładane mocowane  listwą ) . Ja bym    wpierw kleił  drzwi
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2022, 16:08:33 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline mario78

« Odpowiedź #137 dnia: 01 Sierpnia 2022, 16:15:06 czas Polski »
Czyszczące drzwi,później będę jeszcze,raz wodował przed lakierowaniem. Skleję skrzydło a bejcowanie odpuszczam,nie wiem czy nie będzie z tym problemów bo w porach bedzie bejca,niech wejdzie w pory preparat stosowany do lakierowania na zewnątrz. Dziś bym chciał wystawić zabezpieczenia zawiasów,może być 80mm od krawędzi drzwi? Kolejna sprawa zawiasy,moje drzwi mają 2000mm,dam 3 zawiasy,jak je rozmierzyc?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #138 dnia: 01 Sierpnia 2022, 19:39:24 czas Polski »
zawiasy - ich środek

od góry   skrzydła -250mm
od dołu - 300 mm
środek -  w połowie

Offline mario78

« Odpowiedź #139 dnia: 01 Sierpnia 2022, 22:37:24 czas Polski »
Zawiasy są już nawiercone,zamontowane i chyba błąd,trzeba je wykręcić do lakierowania.To pierwsze drzwi więc wszystko przymierzam,jutro chce wyfrezować w futrynie miejsca na blachy od zamków. Później lakierowanie i szklenie. Materiał w Adlerze to koszt około 500 zł na drzwi,trochę dużo,środki na zewnątrz sa w takich cenach?
Jutro postawię drzwi,sprawdzę blokady zawiasów bo coś mi się nie widzi pozycja,nie wiem czy dobrze zrobiłem. Kolejny trudny etap to blachy na zamek i zasuwy,ile luzu na uszczelki,jak wyznaczyć miejsca,proszę w tym o pomoc.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #140 dnia: 02 Sierpnia 2022, 12:53:44 czas Polski »
Na jakiej wysokości  dałeś środek  dolnej  zawiasy?

Napisz jak posłużyłeś  się  szablonem  do zawias

Blokada anty wyważeniowa nie powinna być obrócona  odwrotnie?

Posmaruj czoła rygli kolorowym lakierem , domknij  drzwi i zaklucz ( uszczelka  włożona )  odbiją Ci się znaki gdzie wpuścić  blachy .
można metodą ,że wpierw wiercimy otwory  na wejście  rygli  zamkowych , je dopasowujemy i od tego wymiaru   zakładamy  blachy .

Możesz też mierzyć  wszystko i zakładać

Offline mario78

« Odpowiedź #141 dnia: 02 Sierpnia 2022, 13:33:16 czas Polski »
Środek zawiasy czyli miejsce miedzy zawiasami,Tak to zrozumiałem. Środek dolnego 300mm. Nie wiem czy odwrotnie był,teraz jest ok. Co do odznaczenia miejsc na zamki,zrobiłem tak jak pisałeś ale bez farbki za to zamysłem i otwierane,został ślad.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2022, 13:46:07 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #142 dnia: 02 Sierpnia 2022, 18:18:28 czas Polski »
Mnóstwo pracy dla takiego laika jak ja. Ciężka praca bo praktycznie cały czas sam musiałem dźwigać drzwi. Od strony technicznej to wszystko :) Mogę odciągnąć i zwiększyć domyślnie ale jest już za ciężko,regulacją jest. Jutro lakierowanie.Oczywiscie opiszę do końca.Dziękuję,bez Was nie dałabym rady.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2022, 18:34:02 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #143 dnia: 02 Sierpnia 2022, 18:58:34 czas Polski »
Widzę   z tej i innych Twoich  prac  ,że   masz zacięcie , dokładność i   smak   do   prac   w drewnie , więc warto   było  Ci kibicować i w miarę   moich    możliwości   pomóc  . :)

Powodzenia :)

Offline mario78

« Odpowiedź #144 dnia: 03 Sierpnia 2022, 20:36:42 czas Polski »
Dziękuję. Bardzo lubię robić coś z drewna,moga być zwykle deski czy karmiki i trochę trudniejsze,np mebelki. Jak ja sie cieszyłem kiedy uzbierałem i mogłem kupić pierwszą wyrowniarkę.Wczoraj chciałem napisać że drzwi,zamek dobrze dociąga drzwi w pozycji środkowej po przejęciu kluczyka,jest jeszcze regulacją mimośrodowa,można popuscic i podciągnąć. Słownik zadecydował ze pomoże i przetłumaczyć po swojemu.
Zdecydowałem lakierować Adlerem,udało się położyć dwie z 4-warstw. Dwie pierwsze to woda(dysza 1,3),1 to pigment,2 jak mleko,3 białe gęste,4 budyń beżowy(dysza 2,5).  Ostatnia tworzy powłokę elastyczną właśnie jak guma w płynie. Na jednym ze zdjęć widać płyciny,mają podobny wzór,pigment wyciągną sloje. Kupiłem szyld,dzis przyszedł,stary mosiężny lada dzień dojdą części na zamek dodatkowy. Jak w temacie drzwi wewnętrznych kolega Amroz kupił do swoich. Wczoraj czytałem temat choć jest z przed kilku lat. Mieszam style,wiem jednak nie chciałem blaszanych szyldów które są teraz w sklepach. Finalnie zamierzam okleić szybki jakimś motywem,szyby będą przeźroczyste. Nie mam wiatrołapu więc lustro weneckie odpada bo w nocy przy świetle i tak wszystko będzie widać. Kiedyś ,może nawet szybciej niż planowałem bedzie tam dom a nie warsztat,takie czasy...
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 20:57:16 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #145 dnia: 03 Sierpnia 2022, 21:06:03 czas Polski »
Wprowadziłem Was w błąd,pierwsza warstwa była nakładana pędzlem,druga natryskowa. Możliwość edycji postu znikła ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #146 dnia: 04 Sierpnia 2022, 10:28:52 czas Polski »

a ten lakier ( budyń ) nie powinien  być  nakładany specjalną  pompą niskociśnieniową ?

Offline mario78

« Odpowiedź #147 dnia: 04 Sierpnia 2022, 11:10:36 czas Polski »
Szczerze to nie wiem. Mam pistolet Iwata AZ3 HTE P.A.S. 2,5 wspomagany ciśnieniowo. Tym pistoletem nakłada się (budyń) jak zwykły lakier. Kupiłem V-Fugensiegel do uszczelnienia faz. Podobno dobry,konsystencja jak krem do skóry.

Offline mario78

« Odpowiedź #148 dnia: 04 Sierpnia 2022, 20:51:00 czas Polski »
Dziś lakierowalem 3 warstwę Ligno+sealer, to już jest gęste. Jutro 4 budyń,zostawił bym tak jak jest,budyń ma pigment i niestety zmieni kolor. Preparat o którym pisałem fajnie wypełnia małe szczelinki,fazy,po czym zasycha i staje się bezbarwny. Stosuje się go miedzy warstwami.

Offline mario78

« Odpowiedź #149 dnia: 05 Sierpnia 2022, 08:26:23 czas Polski »
Budyń położony na lewa stronę,od środka budynku. Kolor,słoje stonowane bardziej. Szyby dopiero dziś zaczęli robić,zmieniłem zamówienie na brąz który odbija w dzień coś jak lustro.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2022, 08:29:43 czas Polski wysłana przez mario78 »