02 Maja 2026, 13:16:47 czas Polski

Autor Wątek: Co to za grubościówka i czy warto się brać za nią?  (Przeczytany 27669 razy)

Offline przemoprzem

Odp: Co to za grubościówka i czy warto się brać za nią?
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Stycznia 2018, 10:22:13 czas Polski »
Ale śruby wału? Czy te inne montażowe?

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #76 dnia: 13 Stycznia 2018, 12:13:22 czas Polski »
Na wale i montażowe też. Na wał zamówiłem komplet nowych śrub i nakrętek na gwint M16.
Pozostałe z tego co rozeznałem mają gwint calowy UNC o skoku 12mm/cal chyba to jest 9/16.
Śruby w silniku też mają gwinty calowe.
Dzisiaj jak myłem koła zębate to znalazłem wytłoczone symbole M&W. To pewnie producent kół zębatych raczej nie maszyny.
Ciekawe skąd może być ta maszyna?

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #77 dnia: 13 Stycznia 2018, 12:19:32 czas Polski »
Znalazłem tylko firmę M&W Gear w USA, która w latach 40-tych zaczynała od produkcji przekładni zębatych.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #78 dnia: 18 Stycznia 2018, 18:22:30 czas Polski »
Sprawa silnika się wyjaśniła. Silnik oceniany przez dwóch elektryków na 10 kW przed oddaniem na złom oddałem do warsztatu do sprawdzenia i pomierzenia prądów. I ku mojemu zdziwieniu prąd zmierzony na biegu luzem to ok. 4.5A, Obroty ok. 1000 obr/min, prąd udarowy przy rozruchu 50A - fachowiec stwierdził, iż silnik ma moc ok. 3 kW i dlatego był włączany na raz i może tak dalej być włączany.  :D
Jakbym posłuchał dwóch elektryków to bym dobry silnik na złom za 100 zł oddał  >:(

Offline krzyś48

« Odpowiedź #79 dnia: 18 Stycznia 2018, 19:08:01 czas Polski »
Jak oceniali tylko po budowie silnika to im się nie dziwię,kiedyś budowano silniki z dużym zapasem magnetycznym,które mogły pracować prawie 24h na dobę.
Teraz silniki są małe,wyżyłowane,czas pracy wyrażany w minutach,praca-postój ::)
A tu...taki sobie kalkulator :)
https://www.prs.pl/dzialalnosc-badawczo-rozwojowa/programy-obliczeniowe/kalkulator-mocy-i-pradu-w-ukladach-trojfazowych.html

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #80 dnia: 03 Lutego 2018, 21:53:56 czas Polski »
Po dwóch tygodniach udało się odebrać od tokarza zregenerowane wałki i tuleje :)
W przyszłym tygodniu będą jeszcze nowe śruby i nakrętki mocujące klapy i pod koniec można będzie zacząć składać:)
Obecnie szukam jakiegoś pomysłu na uszczelnienie łożysk, bo oryginalne uszczelnienia były filcowe, niestety nie mogę znaleźć nigdzie w necie takich uszczelnień. Może ktoś coś słyszał albo ma jakiś pomysł gdzie można wyhaczyć jakiś porządny kawałek filcu tylko nie taki do mebli albo na podkładki.

Offline wertus23

« Odpowiedź #81 dnia: 03 Lutego 2018, 22:04:47 czas Polski »
wpisz w google --> uszczelki filcowe

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #82 dnia: 03 Lutego 2018, 22:23:43 czas Polski »
Z gotowych to nic nie pasuje.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #84 dnia: 08 Lutego 2018, 20:36:18 czas Polski »
Dzisiaj odebrałem chyba ostatnie brakujące ogniwo - śruby i nakrętki do mocowania klap. Nareszcie będzie można składać maszynę i zrobić pierwszy rozruch :)
24 szt plus 1 na zapas
Rozruch myślę że zrobimy na samych klapach bez noży. Zobaczymy jak trzymają nowe śruby.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 08 Lutego 2018, 20:38:44 czas Polski »
Oj chyba bolało przy płaceniu za to ... :-(

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #86 dnia: 08 Lutego 2018, 20:55:51 czas Polski »
Dało się przeżyć :) Były różne koncepcje, ale wału o szerokości 60 cm na 4 noże nie znalazłem, a że jest to element mocujący noże to zdecydowałem, że nie będzie półśrodków typu frezowane pod rowek śruby handlowe.
Nakrętek handlowych tak niskich i tak bym nie kupił bo wszędzie szukałem.
Zobaczymy jaki będzie efekt bo jeszcze muszę chyba nasadkę 32 lekko przetoczyć żeby w gniazdo klapy się zmieściła, chyba że gdzieś znajdę nasadkę 32 o średnicy zewnętrznej 40 mm bo do tej pory dwie próbowałem zmieścić w gniazdo ale się nie zmieściły bo mają średnicę 41.5mm.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #87 dnia: 08 Lutego 2018, 21:04:16 czas Polski »
jedrek - chciałem tylko powiedzieć, że robisz to dobrze :) To raz. A dwa - masz REWEALCYJNIE klimatyczny warsztat. Co to z miejsce? Daj więcej zdjęć!

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #88 dnia: 08 Lutego 2018, 21:19:07 czas Polski »
Śruby to akurat w domu leżały na kredensie, a maszyna jest w miejscu, którego bym jeszcze warsztatem nie nazwał chyba że letnim:)
Jest dużo miejsca to zbieram takie starocie i pomału rozstawiam :) Dwa lata temu wyrówniarka Sam wyciągnięta od sąsiada stolarza bo jemu nie była już potrzebna, rok temu piła- Famot z wózkiem bocznym i przystawką do czopowani, a teraz najdroższy zakup, ale nieodzowny czyli stara grubościówka.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #89 dnia: 09 Lutego 2018, 21:44:58 czas Polski »
Dzisiaj udało się spasować nowe śruby na wale. Wydaje mi się że robią lepsze wrażenie niż stare :)
Jeszcze zostało klucz podtoczyć do przykręcania i zobaczyć jak trzymają w pracy.