25 Kwietnia 2026, 01:53:38 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110474 razy)

Offline L4

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Listopada 2016, 12:53:02 czas Polski »
Poczekajcie jeszcze chwilę, a będziemy maszyny sprowadzać z Canady bez cła  8)

Nareszcie, ile można płacić te złodziejskie 2,7%!

Offline yaki

« Odpowiedź #211 dnia: 03 Listopada 2016, 13:43:19 czas Polski »
Maszyny może i tańsze ale jakie koszty transportu będą?

Offline L4

« Odpowiedź #212 dnia: 03 Listopada 2016, 13:56:28 czas Polski »
Obstawiam, że podobne jak dzisiaj.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #213 dnia: 03 Listopada 2016, 14:02:42 czas Polski »
Jak się rozkręci handel między Europą a Kanadą to transport potanieje.
Średnio za transport morski w kontenerze płaci się 1 dolar za 1 kg
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline L4

« Odpowiedź #214 dnia: 03 Listopada 2016, 14:08:24 czas Polski »
Do jakich poziomów by się miał rozkręcić? Jaka obniżka by z tego wynikła? No i kto by ją skonsumował?

Nie mam pojęcia co akurat ma jakieś specjalnie wysokie stawki, ale wątpię żeby obecna stawka celna 2,7% była głównym hamulcowym importu narzędzi do nas.

Offline jara

« Odpowiedź #215 dnia: 03 Listopada 2016, 15:39:40 czas Polski »
Ja chciałem założyć konto i kartę w funtach i wówczas kupić ją z Axminster ale już BZWBK nie daje kart darmowych na pierwszy rok. A kredytówką tak sobie wyjdzie tym bardziej, że ja mam euro kupione kiedyś po 4,00zł (można w tym sklepie kupić ją za euro, dolary, funty).

Offline L4

« Odpowiedź #216 dnia: 03 Listopada 2016, 15:43:49 czas Polski »
Alior wydawał jeszcze karty walutowe jakoś tanio chyba.
Albo Citi z przepięciem.

Offline jara

« Odpowiedź #217 dnia: 11 Listopada 2016, 10:09:02 czas Polski »
Założyłem konto w Alior banku (darmowe i karta darmowa o ile zapłaci się nią w pierwszym półroczu) i 7 listopada wymieniłem parę funtów. Od tego czasu ostro rośnie funt. Tego się obawiałem po wyborach więc wymieniłem pomimo, iż nie podjąłem ostatecznej decyzji o kupnie tej pilarki. W przyszłym roku chcę się budować więc wówczas podejmę decyzję, kupiłem grubościówkę dewalt, chciałem ją wypróbować w garażu (mieszkam w bloku) a tu pstryk-bezpieczniki wywala więc zapewne i pilarka by wywalała je (10A mam a zabezpieczenie powinno być 16A).

Offline L4

« Odpowiedź #218 dnia: 11 Listopada 2016, 20:46:27 czas Polski »
Jeśli się czaisz na zakupy w UK to w przyszłym roku moga być zupełnie inne ceny. Teraz różnica między wyspami a kontynentem pewnie wynika z dotychczasowych umów i niższego kursu funta, wątpię żeby producenci pogodzili się z utratą przychodów i pewnie ceny będą chcieli przy pierwszej sposobności podnieść.
Oczywiście, funt może jeszcze dalej spaść i wtedy będzie jeszcze taniej :-).

Offline burchov

« Odpowiedź #219 dnia: 12 Listopada 2016, 08:46:43 czas Polski »

Offline L4

« Odpowiedź #220 dnia: 12 Listopada 2016, 12:07:57 czas Polski »
Parę stówek drożej niż niedawno i z adnotacją, że do nas nie wysyłają (po wybraniu kraju). Manualnie to przeskakują?

Offline yaki

« Odpowiedź #221 dnia: 15 Listopada 2016, 22:40:32 czas Polski »
Czołem.

Dziś dotarła do mnie maszyna z www.axminster.co.uk. Trochę się martwiłem się, bo nie nie mogłem namierzyć śrub do mocowania dodatkowej prowadnicy równoległej ale na szczęście się znalazły (jakby ktoś szukał to są przymocowane do piły tam gdzie przewód zasilający a nie w jakimś woreczku jak wszystkie inne części). Na razie nie odpalałem maszyny, bo muszę jeszcze kupić przejściówkę do wtyczki angielskiej i zorganizować odciąg. Poza tym dziś urządzenie noncuje na środku salonu, więc żona nie byłaby zbyt szczęśliwa.

Z rzeczy, które zauważyłem dotychczas to luz na boki w wózku prowadzącym, ale mam nadzieję, że to się da wyregulować.

Offline agoliat

« Odpowiedź #222 dnia: 15 Listopada 2016, 23:22:54 czas Polski »
Dziś dotarła do mnie maszyna z www.axminster.co.uk.

No to gratulacje no i czekamy na wrażenia.

Mam jeszcze jedną prośbę. Możesz jakoś podsumować w jednym poście proces zakupowy ?
- Czyli ile kosztowała maszyna(netto, VAT, transport, koszty przewalutowania, itp) tak by można było sobie łatwo skalkulować przyszłościowe zakupy za granicą
- Czy kupiłeś na fakturę czy na osobę prywatnę
- Ile czasu czekałeś na towar
- Czy miałeś jakieś problemy z zamówieniem lub czy wymagany był kontakt ze sklepem
- Inne cenne wskazówki

Dzięki z góry :)

Offline yaki

« Odpowiedź #223 dnia: 16 Listopada 2016, 19:02:02 czas Polski »
Czołem,

Mam jeszcze jedną prośbę. Możesz jakoś podsumować w jednym poście proces zakupowy ?
Jasne, nie ma problemu.

Czyli ile kosztowała maszyna(netto, VAT, transport, koszty przewalutowania, itp) tak by można było sobie łatwo skalkulować przyszłościowe zakupy za granicą
Zakupy w GBP razem z przesyłką kosztowały mnie 488,67 GBP netto. Z tego koszty przesyłki wynosiły 55 GBP. W ramach zakupów kupiłem piłę (428,29 GBP) i kontownik (5,38 GBP). Operacja miała miejsce 2016.11.07. W PLN z konta zniknęło mi 2586,70 PLN. Nie wiem jaką prowizję za przewalutowanie pobrał mBank ale mając wszystkie powyższe dane można to policzyć.

Czy kupiłeś na fakturę czy na osobę prywatnę
Na fakturę

Ile czasu czekałeś na towar
7 dni

Czy miałeś jakieś problemy z zamówieniem lub czy wymagany był kontakt ze sklepem
Problemy nie, ale kontakt był wymagany abym mógł dostać fakturę w kwotach netto. W tym celu należy przesłać im dokumenty potwierdzające że prowadzi się działalność gospodarczą oraz, że jest się zarejestrowanym do transakcji wewnątrzwspólnotowych.

Inne cenne wskazówki
Jedno zastrzeżenie. Po kilku dniach pisałem do nich na chacie, bo status zamówienia nie zmienił się od początku. Okazało się, że to jakiś błąd systemu sklepowego i że przesyłka już była w drodze. Pani podała mi numer listu przewozowego w TNT i dzień później dostałem przesyłkę.

Offline jara

« Odpowiedź #224 dnia: 16 Listopada 2016, 20:19:27 czas Polski »
A więc tak z ciekawości zrobiłem kilka obliczeń odnośnie zakupów yaki:
2586,70/488,67=5,2933
Kurs średni NBP funta z 7 listopada to 4,8510
4,8510*488,67=2370,538
Więc prowizja za przewalutowanie i wykonanie przelewu wyniosło 9,12% co daje 216,16 zł
Funt dzisiaj 16 listopada 2016 doszedł już do 5,1564zł.