Witam,
Przed świętami kupiłem GTSa, ale dopiero teraz znalazłem czas aby się nią zająć. No i pojawił się problem, przeczytałem chyba wszystko na DiD o tej pilarce i niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. O ile nie miałem większego problemu z kalibracją, to pojawił się problem z jakością cięcia i z samym uruchamianiem piły.
1. Piła strasznie hałasuje przy rozruchu i wpada w wibrację, sytuacja taka pojawia się z zamontowaną tarczą. Po ściągnięciu tarczy problem znika. Naturalnie pierwszą lokacją problemu, jaki przychodzi do głowy, jest tarcza. Tarcza z zestawu tzn. Bosch 2 610 013 691. Pytanie brzmi, czy mieliście takie same objawy pracy z tym brzeszczotem. Macie jakieś pomysły jaka może być inna przyczyna, może wada silnika, łożysk, która ujawnia się po uruchomieniu.
Tu macie filmiki z pracy piły z tarczą i bez.
2. Poszukując przyczyny w/w kiepskiej jakości cięcia, natrafiłem na masakryczny luz montażu silnika na mechanizmie podnoszenia. Czy jest to normalna sytuacja, czy trafił mi się jakiś wybrakowany egzemplarz ? Skasowałem go w dość znaczący sposób, dociągając nakrętki na dolnym końcu pręta i podkładając pod nie, przesmarowane podkładki, żeby zmniejszyć opór. Niestety jakość cięcia nie zmieniła się w jakiś drastyczny sposób. Jedynie zwiększył się opór przy podnoszeniu i opuszczaniu tarczy.
Liczę na jakiekolwiek pomysły i sugestie.
Materiał poglądowy:
Z góry dziękuję za pomoc.