04 Czerwca 2026, 18:52:21 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 111071 razy)

Offline MarcinW

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Lutego 2015, 22:24:34 czas Polski »
Wózek/sanki po zablokowaniu siedzą na miejscu, nie ruszają się na boki.
Szału nie ma głównie ze względu na skok. Dobrze, ze te sanki są bo są przydatne i świetnie się sprawują jeśli z nimi pracujesz. Zawsze lepiej je mieć niż nie mieć jak np. w Makicie 2704. Natomiast nieraz potrzeba czegoś więcej:)
Na równoległość rowków nie narzekam. Na pewno jest jakaś tolerancja (dopuszczalny błąd) ich wzajemnego położenia skoro jeden jest w blacie, a drugi w sankach. Dotyczy to również ich położenia względem tarczy tnącej. Ale przynajmniej na potrzeby przyrządu (skrzynki) do cięcia wszystko jest OK.

Offline cyrulik

« Odpowiedź #76 dnia: 02 Lutego 2015, 22:27:55 czas Polski »
Dzięki za informację :)
Czekam na finalizację jednego zlecenia i kupuje tą bestię!
Pozdrawiam - Michał

Offline fireffox

« Odpowiedź #77 dnia: 02 Lutego 2015, 22:30:00 czas Polski »
Koledzy, nie zastanawialiście się nigdy nad wpasowaniem tej maszynki w większy blat? Ja kombinuję, żeby zbudować ramę z wózkiem bocznym na dwóch rurkach. Tak, jak jest w niektórych fabrycznych pilarkach Rema, Proma itd. A w środek konstrukcji stolika włożyć taką mniejszą pilarkę. Można by nawet podfrezować blat, żeby pilarka idealnie pasowała do całości. Pozostałaby tylko kwestia ustawienia tarczy pilarki równolegle do prowadzącej wózek rury.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #78 dnia: 02 Lutego 2015, 22:33:41 czas Polski »
ja się zastanawiałem - i po szybkim porównaniu z wielkością warsztatu (ok 20m2) pozostawało w sferze zastanowień :)
a tak na poważnie to jak najbardziej TAK!
MOje marzenie to zrobić coś w tym stylu: https://www.youtube.com/watch?v=ZEOYw0SXSi0&feature=share

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Lutego 2015, 22:37:50 czas Polski »
Wielu z nas ma niewielkie garażo lub piwnico - warsztaty i takie rozwiązania jak proponujesz były już na forum rozważane, ale brak miejsca na razie odłożył pomysły na kiedyś.

Offline fireffox

« Odpowiedź #80 dnia: 02 Lutego 2015, 22:41:18 czas Polski »
Piękna sprawa. W tej sytuacji myślę, że podstawa to żeliwny blat. Daje stabilność. Wszystko jest idealnie wpasowane. W ostatnim czasie sprzed nosa sprzątnięto mi dwie Promy PKS 250. Ta maszynka wygląda fajnie.

Amigorg, myślę, że jakbyś coś wymyślił, to po złożeniu zmieściłoby się do szuflady  :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Lutego 2015, 06:43:52 czas Polski »
Duzy stol daloby sie od spodu jest caly silnik wraz z mechanizmami na 4 srubach. Wiec do duzego blatu da rade. Ja jednak nie mam euzo miejsca i na wiosne ruszam z budowa zewnetrznego warsztatu. Dlatego teraz nie inwestuje w formatowke.

Co do zarysowan to nie ma glebokich rys ale piwierzchowne chociaz jak je zobaczylem to sie wystraszylem.

Na blacie celem rozszerzenia stolu mozna dac sklejke np 20mm ale zaczyna sie problem z przykladnica wiec u mnie nie wchodzi w gre.

Dlatego dzis jade po sklejke 12mm 120x20cm. Sanki juz zrobilem z gotowych kawalkow kupionych w leroyu.

Boje sie tylko jeden rzeczy - sanki wraz ze sklejka beda miec tendencje do wzdluznego wyginania sie jak dam na nie ciezszy element typu decha 100x30x5cm w celu rownego uciecia krawedzi.

Jak wspomnialem o na poczatku watku Bosch troszke sie nie postaral bo mogl pomyslec o rozszerzeniach roznego typu. W koncu takich maszyn nie kupuja typowi meblarze bo oni ciut wiecej do rozkroju stolu potrzebuja ale tez nie kupi typowy kowalski do uciecia 20 desek bo zwykla najprostsza pilarke po piniadzach kupi za 500 do 1000 w marketach. A niestety bosch pomyslal tylko o tarczach i ... odkurzaczu :-)

Brakuje dluzszego stolika tak zeby mial z metr. To w zasadzie wada dla mnie najwieksza. Reszta jakos przejdzie.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Lutego 2015, 08:54:31 czas Polski »
Koledzy, nie zastanawialiście się nigdy nad wpasowaniem tej maszynki w większy blat?
Co prawda nie mam GTS 10XC  ale problem miałem ten sam i dlatego wykonałem wspólną platformę  ze stolikiem do frezarki ale w taki sposób aby móc w razie potrzeby zdjąć pilarkę na prace wyjazdowe. Jeśli będzie ktoś zainteresowany to mogę podesłać fotki.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #83 dnia: 03 Lutego 2015, 10:09:20 czas Polski »
ja właśnie rysuje... chętnie polukam na fotki poproszę

Offline MarcinW

« Odpowiedź #84 dnia: 04 Lutego 2015, 23:02:55 czas Polski »
właśnie znalazłem dokładnie opisane jak zrobić powiększony stół do Boscha GTS 10XC, niestety po niemiecku, ale zdjęcia są całkiem pomocne:
http://www.1-2-do.com/de/projekt/Tischverbreiterung-fuer-die-TKS-GTS-10-XC/bauanleitung-zum-selber-bauen/15489/

Offline MarcinW

« Odpowiedź #85 dnia: 04 Lutego 2015, 23:04:15 czas Polski »
a tu jeszcze zabudowa zbiornika na wióry :
http://lumberjocks.com/projects/106944

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Lutego 2015, 14:08:02 czas Polski »
Sklejka koncowo 120cmx20cmx12mm - koszt niecale 25pln
Szyny 6mmx20mmx1m - koszt 30pln
Sruby regipsowki - znalazlem

Prowadnice katowa znalazlem z jakiejs starej pilarki po piniadzach ktora poszla na zlom.

Wkretow nie wbijalem :)  nawiert i dopiero wkrecanie :P

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 08 Lutego 2015, 14:30:25 czas Polski »

Offline cyrulik

« Odpowiedź #89 dnia: 07 Marca 2015, 00:33:19 czas Polski »
Czas zamówić piłę a razem z nią jakiś dodatkowe tarcze, na pewno jakąś o 60 zębach.

Kupić Optiline Wood - link, czy może tarczę z serii Expert for Wood - link ?

Co doradzicie ?
Pozdrawiam - Michał