30 Kwietnia 2026, 16:18:01 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51346 razy)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #180 dnia: 22 Lutego 2018, 07:01:37 czas Polski »
Bardzo ładnie, dbałość o szczegóły to wyróżnia.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 22 Lutego 2018, 09:45:38 czas Polski »
Sorry - nie załadowało się zdjęcie

JA osobiście Ci wybaczam . Po tej całej foto realizacji czekam aż pojawisz się na zlocie i będziemy mogli się napić w ramach podziękowania kupię nawet dobrą flaszkę do wypicia .

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 22 Lutego 2018, 10:05:49 czas Polski »
Wygląda świetnie, ale zdaje mi się, że nie ma kontynuacji rysunku drewna na froncie szuflady :(.

Offline fotografik

« Odpowiedź #183 dnia: 22 Lutego 2018, 11:13:29 czas Polski »
Zdjęcie na tle ceglanej ściany - epickie, niczym z galerii. Jeśli chodzi o sam stolik to piękna robota, do tego ładny rysunek słoji. Szacun za wytrwałość (w dobie maszyn), oraz efekt końcowy.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #184 dnia: 22 Lutego 2018, 16:36:15 czas Polski »
MchObi - super - nie mogę się doczekać. Nawet kupi flaszkę! Nawet...to ja kupię dwie!
Dentarg - wróć kilka stron i spójrz w jaki sposób wycinałem w oskrzyni miejsce na front szuflady. Nie ma opcji na ciągłość usłojenia bo cały materiał poszedł w kubeł zresztą to mały problem bo całość (oprócz blatu) będzie malowana - właśnie robię farbę ;-)
fotografik - no taki komplement z ust fotografika to super sprawa ;-)))
I do wszystkich - kochani Panowie moi - po raz kolejny ktoś mi gratuluje wytrwałości - wielkie dzięki ale (piszę to po raz kolejny) - wytrwałość NIE MA tu nic do rzeczy! Wytrwałość jest potrzebna przy wykonywaniu roboty której się nie lubi. Ja uwielbiam to co robię i każdy dzień spędzony w pracowni jest dla mnie nagrodą a nie karą.
Pozdrawiam ciepło z zimnego Poznania!

Maras

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 22 Lutego 2018, 21:45:01 czas Polski »
Też zauważyłem różnicę w słojach frontu szuflady .
Mam pytanie do Was ,czy jest to wykonalne aby to co wycięte było na froncie szuflady ? Mówimy oczywiście o amatorskim rozwiązaniu czyli  podstawowych narzędziach.

Łukasz ,stolik bardzo ładny ,dopracowany a spodem się nie przejmuj  .Fajny projekt ,Brawo .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #186 dnia: 22 Lutego 2018, 22:03:03 czas Polski »
Też zauważyłem różnicę w słojach frontu szuflady .

Już drugi zauważył słoje na szufladzie. Jak jesteście tacy  spostrzegawczy to jest tam jeszcze coś do odgadnięcia? ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #187 dnia: 22 Lutego 2018, 22:11:34 czas Polski »
Oczywiście deska lewą stroną patrzy - nie mam wytłumaczenia :-[ Chociaż mam - na dole jest sęk - większy był z prawej więc lewą dałem od frontu. Tomek - ty Maniaku jeden! ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #188 dnia: 22 Lutego 2018, 22:22:56 czas Polski »
Maras - jeżeli chodzi o sposób na front szuflady pasujący do reszty to jest co najmniej kilka. Najprościej chyba jest rozciąć deskę wzdłuż na wysokość szuflady - wyciąć na szerokość i skleić resztę z powrotem. Oczywiście wszystko przed odsadzaniem czopów. Jeżeli wykona się to prawidłowo to nie będzie praktycznie widać łączenia. Jak mi się wydaje, w tej sytuacji idealnie było by wybrać na oskrzynię deski z wzdłużnym usłojeniem - bez płomieni. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Maras

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 22 Lutego 2018, 22:33:15 czas Polski »
Dzięki  :) już coś wiem odnośnie  wycięcia.
A że lewą stroną patrzy to w czarnej pupie jestem i nic nie widzę ,nawet nie wiem o czym rozmawiacie. Przyjdzie kiedyś czas i pewnie się dowiem o co kaman .

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #190 dnia: 22 Lutego 2018, 22:39:46 czas Polski »
Marek - spójrz na krawędź deski (front szuflady)...widzisz jak przebiegają pierścienie rocznych przyrostów? Deska tak przykręcona będzie miała tendencję do odginania się od stolika. To niedobrze. Lepiej by było gdyby się doginała. Teraz jaśniej? :)

Maras

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Lutego 2018, 22:48:30 czas Polski »
Łukaszu ,dziękuje bardzo za pomoc ale sory ,pewnie wstyd się przyznać nie ogarniam tego .Cienias jestem w te klocki .bo ja amator jestem  :'(.
Tylko w realu pewnie bym to zrozumiał .

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #192 dnia: 22 Lutego 2018, 22:54:02 czas Polski »
Spoko. Nic się nie przejmuj. Większość z nas tutaj to amatorzy. W tym oczywiście ja. I mam zamiar takim amatorem pozostać. Wiedza przyjdzie z czasem.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #193 dnia: 25 Lutego 2018, 14:35:10 czas Polski »
FARBA MLECZNA
Stolik pomalowany i właściwie skończony. Jeżeli chcecie wiedzieć jak własnoręcznie zrobić farbę jakiej użyłem to zajrzyjcie na bloga - jest tam cały przepis i można ściągnąć tabelę z formułą dobierającą składniki do ilości mleka https://stolarnia5m2.wordpress.com

Blat w szelaku

Więcej zdjęć również na blogu.
Obiecuję, że będzie oficjalny wpis na zakończenie. Za chwilę remont w pracowni...po tym otwarcie Pracowni "O'borze" - miejsca gdzie oprócz Stolarni 5m2 będzie również pracownia mojej Żony :-) Więcej o tym wkrótce...

Offline look_as

« Odpowiedź #194 dnia: 25 Lutego 2018, 15:20:34 czas Polski »
tak wykonany stolik to kawał rewelacyjnego rzemiosła! Brawo. Dla mnie to jest ogromna wartość dodana, i tak naprawdę ciężka do wycenienia jakby ktoś chciał to kupić :) wkład i zaangażowanie, oraz pasja włożone w stworzenie „zwykłego i prostego mebla” pozwala jedynie pogratulować talentu i zachwycać się nad produktem z „duszą”. Niech to zachęci jak największa liczbę osób do tworzenia takich rzeczy! Myśle ze warto tutaj podziękować za dzielenie się tak cenna wiedza w tak przystępnej formie. Jeszcze raz ogromne brawa z mojej strony!