28 Kwietnia 2026, 16:30:08 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 791054 razy)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2265 dnia: 26 Lutego 2017, 16:52:44 czas Polski »

U siebie reguluję w tym miejscu.

Offline piociso

« Odpowiedź #2266 dnia: 26 Lutego 2017, 17:00:23 czas Polski »
W poprzednim modelu jest również regulacja ale nie "czerwonym motylkiem" (jak na zdjęciu) ale poprzez śrubkę znajdującą się w otworze konstrukcyjnym z boku urządzenia. Wkładasz wkrętak i regulujesz. Działa bo regulowałem.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2267 dnia: 26 Lutego 2017, 20:10:34 czas Polski »
PBS 900 wersje: A1, B1 i B2 mają czerwony motylek. Może to w innym modelu?

obas

• Gość
« Odpowiedź #2268 dnia: 26 Lutego 2017, 21:55:49 czas Polski »
Chłopaki nie pamiętam jaki to model, bo mam w garażu, ale kupowałem jakoś 3-4 miesiące temu. Pokrętła nie mam, sprawdzę jutro z wkrętakiem i dam znać! Dziękuję za odpowiedzi

Offline raven

« Odpowiedź #2269 dnia: 27 Lutego 2017, 09:26:03 czas Polski »
Naprawa ułamanego stolika w wiertarce kolumnowej Parkside. Francuz pojechał po całości ;D

https://www.youtube.com/watch?v=-Ai1yrE1DUk

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2270 dnia: 27 Lutego 2017, 09:31:47 czas Polski »
Bardzo tego pana polubiłem. Idę dziś po klej! Jakiś konkretny polecacie do tego zadania??

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2271 dnia: 27 Lutego 2017, 09:46:45 czas Polski »
I tak się nieźle trzymało, lepiej niż po chińskiej radosnej twórczości - smarkaniu ;D

Swoją drogą nacisk na stolik podczas wiercenia zwykłego drewna może wynieść nawet ponad 70 kg:
. Nie mówiąc o stali, gdzie trzeba przydusić.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2017, 09:48:32 czas Polski wysłana przez bobbobson »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2272 dnia: 27 Lutego 2017, 10:04:36 czas Polski »
zwykłego drewna może wynieść nawet ponad 70 kg
Yyyyy.. no to czar prysł :(

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2273 dnia: 27 Lutego 2017, 10:47:30 czas Polski »
M_kola, nie chcialem Cię zasmucić, odobacz co zobaczyłeś ;D

A nie lepiej pójść do pobliskiego warsztatu samochodowego, tam zazwyczaj mają sprzęt, pospawają, nawet w osłonie. Flaszka wyjdzie taniej niż klej, jeżeli pospawają dobrze z przetopem to koszt pewnie jednorazowy. Byle oczyścić wcześniej z farby miejsca łączenia, wtedy tylko chwile zajmiesz panu Władkowi.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2274 dnia: 27 Lutego 2017, 10:50:56 czas Polski »
Dostęp do spawacza mam od ręki więc to nie problem. Zastanawiam się tylko czy ten materiał/stop jest spawalny? Jeśli tak to faktycznie nie ma co kombinować.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2275 dnia: 27 Lutego 2017, 11:12:43 czas Polski »
Wygląda na to, że jest, inaczej by się u mnie rozleciało. Nie szaleje zbytnio, ze stali wierciłem tylko w rurce o ściance 2 mm, wiertłem 3 mm na niskich obrotach. A w drewnie, kantówki 5 cm, wiertłami 7 i 10 mm, czy jakoś tak. Ze spawami jak na razie nic się nie dzieje.
Patrząc jak to było fabrycznie posmarkane w moim egzemplarzu, po takim wierceniu też by się pewnie rozleciało.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2276 dnia: 27 Lutego 2017, 12:10:24 czas Polski »
Ja go używam do szukania gwoździ w deskach i w tej roli się sprawdza.

A z czymś mniejszym, np. ułamanymi/zakamuflowanymi zszywkami? Nieźle potrafią nóż na strugarce wyszczerbić.

Offline 91az

« Odpowiedź #2277 dnia: 27 Lutego 2017, 13:12:31 czas Polski »
Daje radę, ale szału nie ma. Przy zbyt szybkim przesunięciu nad materiałem potrafi nie zauważyć zszywki. Przy powolnym przesuwie wykrywa tyle, że tylko na powierzchni badanej, wtedy przy długiej kantówce 50x50 (4 powierzchnie) można się zdrowo zestarzeć. Urządzenie bardzo czułe na rozładowanie baterii, przy spadku pierwszej z trzech kresek mój egzemplarz nie zauważył gwoździa dobitego w materiale, ale widocznego gołym okiem:-(

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2278 dnia: 27 Lutego 2017, 13:41:32 czas Polski »
Łee, to jednak nie warto. Urwanych zszywek, gdzie tylko fragment jest niewidocznie wbity w materiał pewnie w ogóle nie wykryje . Dzięki za info 91az :)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2279 dnia: 28 Lutego 2017, 15:37:45 czas Polski »
Dzisiaj dorabiałem na szlifierce PDOS 200 B2 mały przecinak z płaskownika 21x6,5 mm, kąt ostrzenia około 25 stopni. Maszynka spokojnie daje radę, nie staje, nie zauważyłem też, żeby zwalniała. Oczywiście płaskownik dociskałem z umiarem, żeby nie przeciążać silnika. Szlifierka z racji swojej małej wagi przy mocniejszym docisku obrabianego elementu potrafi się nieznacznie przesunąć. Posiada gumowe nóżki, dzięki którym (mój egzemplarz) nie jeździ po stole, ale przy dłuższej obróbce dobrze jest ją przymocować do blatu.
Silnik (S2-30 min) trochę się nagrzewa, ale tragedii nie ma.

Jeżeli maszynka pochodzi dłużej, bez serwisowania, to jak na razie nie ma się zbytnio do czego czepić - mam na myśli "wady ukryte" (konstrukcyjne, niesprecyzowane w instrukcji), które wychodzą podczas użytkowania.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2017, 15:40:59 czas Polski wysłana przez bobbobson »