19 Kwietnia 2026, 21:40:18 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789264 razy)

kwita

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2790 dnia: 27 Października 2017, 18:13:18 czas Polski »
Nie biorę info z kapelusza :). Mój szwagier ma mechanikę i wulkanizację, mechanika też nie jest mi obca. Próby robiłem nie na oko, dokręcałem przy pomocy klucza dynamometrycznego. w małym aucie gdzie moment wynosi 115-120Nm to może da radę, pod warunkiem że śruby są posmarowane(smaruje się gwint specjalnym smarem). Ale w suv-ach i van-ach nic z tego

Offline jasiop

« Odpowiedź #2791 dnia: 27 Października 2017, 18:31:10 czas Polski »
... śruby są posmarowane(smaruje się gwint specjalnym smarem ...
- miedzianym ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2792 dnia: 27 Października 2017, 18:47:27 czas Polski »
Pojawiła sie w Lidlu wyrzynarka PTSD 800 B za 99 zł. Warto ja kupić czy celować w coś droższego?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2793 dnia: 27 Października 2017, 18:59:43 czas Polski »
...smarem ceramicznym

Offline Norberto

« Odpowiedź #2794 dnia: 28 Października 2017, 09:24:04 czas Polski »
Pojawiła sie w Lidlu wyrzynarka PTSD 800 B za 99 zł. Warto ja kupić czy celować w coś droższego?
Używam metabo steb 65 quick i jestem zadowolony, minusów nie zauważyłem, jakość cięcia idealna (nawet w sklejce nie wyrywa). Tnąc od liniału nigdzie nie ucieka. Obecnie mieszkam w małym mieszkaniu i większość narzędzi zostala w domu rodzinnym i ta wyrzynarka w mieszkaniu to jedyna pilarka jakiej używam. Polecam sprzęt i nie wiem jak z innymi brzeszczotami ale z tymi od metabo pracuje idealnie.

Offline jasiop

« Odpowiedź #2795 dnia: 28 Października 2017, 09:29:52 czas Polski »
...smarem ceramicznym
Pierwszy raz słyszę ...
A możesz napisać coś precyzyjniej ?

PS
a czemu ceramiczny a nie miedziany ?
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2017, 09:32:26 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2796 dnia: 28 Października 2017, 09:51:40 czas Polski »
Przy samochodach osobowych od zawsze śruby smaruje odrobiną zwykłego smaru łoźyskowego. Nigdy, żadna śruba mi się nie odkręciła. Nie przykręcam też kół, jak mistrzowie wulkanizatorzy, że przy odkręcaniu bez metrowej przedłużki nie podchodź. Pewnie  wg fachowców robię źle ale od co najmniej 20 lat się u mnie sprawdza.

Offline Norberto

« Odpowiedź #2797 dnia: 28 Października 2017, 10:01:30 czas Polski »
a czemu ceramiczny a nie miedziany ?
chodzi o korozję, jak smarować to tylko ceramiczny, chociaż ja nie smaruję szpilek do kół, ale zawsze przed montażem oczyszczam szpilkę z nagaru i zmywam np wd 40 następnie wycieram do sucha i tak od wielu lat i problemów nigdy nie miałem, oczywiście klucz dynamo na koniec.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2798 dnia: 28 Października 2017, 10:22:32 czas Polski »
Smar miedziany zrobił się tak popularny jak od wielu lat WD40(niby smaruje ale producent nie dodał, że szybko wysycha, czyli zaczniesz i będziesz musiał stosować). Na wszystko a jak się okazuje, co jest na wszystko do jest do d... Takie jest moje zdanie. Używam smaru miedzianego i nawet kiedyś używałem do smarowania ale już nie do tego od kiedy mam ceramikę. Nie jest tania, dwukrotnie droższa od miedzi. Ale od kiedy kupiłem smar ceramiczny, używam go np. do smarowania gwintu świec żarowych, łatwo się później wykręcają co w niektórych TDI i innych silnikach gdzie są cienkie świece żarowe można łatwo zerwać. Smaru miedzianego nie powinno się stosować tam gdzie występuje aluminium, nie powinno się smarować prowadnic klocków hamulcowych. Do smaru ceramicznego nic się nie klei, czyli żaden brud. Posmaruj gwint śruby miedzianem i niech wypadnie na piasek. Wszystko się przyklei. Podczas eksploatacji też się klei. Do smaru ceramicznego nie. Smar ceramiczny nie zawiera metalu i jest do wyższych temperatur. Weź sobie pierwszego lepszego producenta, np. CX. Ma w swojej ofercie oba specyfiki, w obu wypisuje prawie to samo, różnica według niego to wyższa temperatura stosowania smaru ceramicznego. Ktoś to wymyślił nie po to aby zwiększyć sobie asortyment. Kiedyś miałem problem z "klejeniem" się felg aluminiowych do tarcz. Posmarowałem miedzianem, gdy przychodził sezon zmiany opon, felgi łatwo schodziły ale zaczęła się korozja aluminium od strony tarczy. Gdy smaruję ceramiką, problem nie istnieje
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2017, 10:24:30 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2799 dnia: 31 Października 2017, 13:31:16 czas Polski »
I to uczucie kiedy twój nowy frez kosztuje więcej niż sama frezarka...

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2800 dnia: 31 Października 2017, 17:16:54 czas Polski »
carpenter frez jest na trzpień 8? A orientujesz się czy Globus ma taki frez tyle że bez łożyska na trzpień 8? No i przede wszystkim ile cacko z Twojego zdjęcia kosztuje?
PS: ja mam tak z tarczą festoola, jest droższa od pilarki na której pracuje :)
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2017, 17:19:03 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline L4

« Odpowiedź #2801 dnia: 31 Października 2017, 17:24:43 czas Polski »
https://www.globus-wapienica.eu/frezy_z_wymiennymi_plytkami_hm.25.63.html

Zwykle to okolice 200 i wzwyż za użyteczny rozmiar.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2802 dnia: 31 Października 2017, 17:50:40 czas Polski »
Dziaj wypatrzone w Lidlu: wyrzynarka, wiertła do metalu, drewna, betonu, brzeszczoty do wyrzynarki, bity, klucze, ladowarka do akumulatorów moto/auto, szwarcmydło i powidło.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2803 dnia: 31 Października 2017, 17:56:53 czas Polski »
Frez na ósemkę, sam frez 176 zł, 3 łożyska zapasowe oraz 5 płytek dodatkowo trochę ponad 100 zł.
Zagłębiarka też skorzystała ;)
Tutaj masz frez na 8kę z wymiennymi płytkami.
https://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.17.frezy_proste_z2.180.html?offset=14#.WfiqemjWw1s

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2804 dnia: 31 Października 2017, 18:16:49 czas Polski »
Super te frezy. Szkoda że najmniejszy rozmiar to 16. CMT ma chyba 12 choć nie pamiętam teraz czy nie są jednoostrzowe.