19 Kwietnia 2026, 17:00:10 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789227 razy)

Offline Pablo_klb

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #3000 dnia: 15 Lutego 2018, 08:21:31 czas Polski »
No ja się zastanawiam nad tym Powerfixa z lidla... jest zestaw 5 frezów o różnych średnicach.. zawsze to później do czegoś może się przydać.. a zostało kilka sztuk po ostatnich gazetkach
Tylko jeśli ten 35 mm ma nie dać rady i rwać płytę albo szybko się stępić wolę kupić jeden porządniejszy

Offline karol_g

« Odpowiedź #3001 dnia: 15 Lutego 2018, 08:38:30 czas Polski »
Kiedyś je kupiłem (może rok temu) i po wyjęciu z pudełka nie nadają się za bardzo do niczego. Trzeba dopiero naostrzyć, żeby w miarę czysto wierciły. Wg mnie lepiej kupić jeden a dobry niż kiepski komplet. Tym bardziej że do składania mebli wystarczy praktycznie 35mm i czasem 25mm. A jeszcze może warto kupić frez 34mm żeby puszki ciaśniej wchodziły.

Offline Norberto

« Odpowiedź #3002 dnia: 15 Lutego 2018, 11:14:43 czas Polski »
No ja się zastanawiam nad tym Powerfixa z lidla...

Z mojej strony polecam firmy Milwaukee, 20 parę zł i jest czym pracować, fixy omijam z daleka, oglądalem te wiertła ostatnio jak i kątowniki i co?, poza tym że ladnie to wygląda i pieknie opakowane to nie nadaje się do niczego, chyba że do zgrubnej ciesielki.
A i jeszcze jedno sedniki Milwaukee biją Wolfcrafta o głowę
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2018, 11:17:31 czas Polski wysłana przez Norberto »

Offline Norberto

« Odpowiedź #3003 dnia: 15 Lutego 2018, 11:29:49 czas Polski »
Odnośnie wiertarki stołowej jakby komuś zależało, to w Lublinie, romantyczna 2 jest tego caly kosz, sporo też szlifierek ze stopą delta

Offline Andriu

« Odpowiedź #3004 dnia: 15 Lutego 2018, 11:45:22 czas Polski »
potwierdzam, te frezy  nie nadają się do niczego, lepiej kup sobie  wiertło 35 do zawiasów w hurtowni stolarskiej, takie najtańsze  chodzą  po  15 zł  i  są ok

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #3005 dnia: 15 Lutego 2018, 11:50:23 czas Polski »
Kiedyś je kupiłem (może rok temu) i po wyjęciu z pudełka nie nadają się za bardzo do niczego
Są tępe. Mam ten zestawik i jak kupiłem wiertarkę stołową w lidlu to postanowiłem ją przetestować. Na początek założyłem właśnie te powerfixy i miałem straszne problemy z wierceniem. Myślałem, że źle coś wiercę, ale założyłem inny frez(chiński z ali) i byłem zaskoczony jak sprawnie i szybko wywierciłem otwór. Myślę, że to takiej ilości otworów dołóż trochę i kup jeden a porządniejszy.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #3006 dnia: 15 Lutego 2018, 14:23:07 czas Polski »
potwierdzam, te frezy  nie nadają się do niczego, lepiej kup sobie  wiertło 35 do zawiasów w hurtowni stolarskiej, takie najtańsze  chodzą  po  15 zł  i  są ok

I tak zrobię, myślałem że kosztują około 100 zł.. :)
A te fixy i tak wziąłem, bo kosztują niewiele, a czasem potrzebuję zrobić jakiś otwór, np schować łeb śruby itd więc do czegoś się przyda.

Kilka dni temu kupiłem Linijkę 1 m z powerfixa z libellami - taka a'la poziomica. I z tego jestem zadowolony! Ma przesuwne znaczniki, dlatego np. do zaznaczania miejsc na kołki do powieszenia czegoś jak znalazł. A brakowało mi po prostu takiej długiej linijki

Offline Lauter

« Odpowiedź #3007 dnia: 15 Lutego 2018, 18:01:31 czas Polski »
Kiedyś kupiłem tego powerfixa zestaw flekowników. I okazało się, że nawet w sośnie jest problem coś wywiercić, nowe wiertło paliło drewno. Lepiej kupić jeden a dobry, z zestawu i tak połowy nigdy nie użyjesz.

Offline jasiop

« Odpowiedź #3008 dnia: 15 Lutego 2018, 18:55:53 czas Polski »
Panowie, gwoli ścisłości, to co nazywacie frezem 35 mm do zawiasów, wcale nim nie jest ...
Jasio P - Rzeszów

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #3009 dnia: 15 Lutego 2018, 19:00:45 czas Polski »
Ale znany jest pod nazwą frez puszkowy ...

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #3010 dnia: 16 Lutego 2018, 08:17:09 czas Polski »
Panowie, gwoli ścisłości, to co nazywacie frezem 35 mm do zawiasów, wcale nim nie jest ...
To oświeć nas, czym jest?
Pozdrawiam
Krzysiek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3011 dnia: 16 Lutego 2018, 09:12:52 czas Polski »
Wiertłem forstnera, sednikiem, puszkowym?

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #3012 dnia: 16 Lutego 2018, 10:33:12 czas Polski »

I tak zrobię, myślałem że kosztują około 100 zł.. :)

Pablo bo tyle to kosztuje jeśli ma być porządne. Mam frez CMT, kupiony ze 3 lata temu, który wywiercił spokojnie powyżej 1000 otworów i wciąż jest ostry. Jeśli okazjonalnie będziesz wiercił to wolfcraft wystarczy z nawiązką.

Podobną listwę gdześ kiedyś kupiłem i sprawdza się doskonale przy wyznaczaniu otworów itp. Do prac stolarskich to już nie bardzo.

Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #3013 dnia: 16 Lutego 2018, 13:40:29 czas Polski »
Podobną listwę gdześ kiedyś kupiłem i sprawdza się doskonale przy wyznaczaniu otworów itp. Do prac stolarskich to już nie bardzo.

Do korpusów chcę kupić kątownik Wolfcrafta 28x500 - coś w granicach 60 zł... czy jest coś lepszego w tej cenie?

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #3014 dnia: 16 Lutego 2018, 17:32:33 czas Polski »
W tej cenie ciężko dostać porządny duży kątownik. Sam do korpusów używam wolfcrafta (mały i duży). Trzeba jednak co jakiś czas sprawdzać i korygować kąty, bo jak np. spadnie to lubi się przestawiać ten czarny plastik na końcu. Kątownikôw z Lidla raczej nie polecam :)
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...