22 Maja 2026, 15:20:17 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka tarczowa 12"  (Przeczytany 31854 razy)

Offline Przemek

Odp: Szlifierka tarczowa 12"
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Stycznia 2015, 10:55:49 czas Polski »
Zrobiłem sobie wstępny projekt jednak zmieniłem sposób obracania stołu i zaciskanie go na 4 punkty nie wiem czy sobie utrudniam czy nie ale być może w ten sposób będzie on stabilniej zblokowany w danej pozycji.
Pozdrowienia
Przemek

Offline leku

« Odpowiedź #61 dnia: 10 Stycznia 2015, 11:10:32 czas Polski »
zmieniłem sposób obracania stołu i zaciskanie go na 4 punkty nie wiem czy sobie utrudniam

Raczej sobie utrudniasz. Ja zrobiłem blokowanie dwupunktowe jak w pierwowzorze (fotki w tym wątku) i nie ma problemu
ze stabilnością. Większość prac i tak wykonuję przy ustawieniu 90 stopni. Wybór należy do Ciebie :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Stycznia 2015, 13:44:01 czas Polski »
Bardzo rzadko używam nachylenia stolika. Najczęściej korzystam z ustawienia 90 stopni. Nie zaszkodzi zablokować takie ustawienie tzn. zamiast tych dodatkowych łuków, zrób jeden otwór i pokrętło blokujące ustawienie 90 stopni ( np przy cięższych elementach). Jak będziesz miał potrzebę nachylenia stolika, to wykręcisz blokadę i skorzystasz z blokady na łukach.

Offline Przemek

« Odpowiedź #63 dnia: 13 Stycznia 2015, 16:08:16 czas Polski »
Dziękuję za sugestie, zrobię tak jak planowałem tj z 4 punktami montażu, tym bardziej, że nie często się to zmienia będzie pewniej trzymać i łatwiej wykonać bez frezowania po małych łukach.

Pomalutku idę do przodu, mam już boczne elementy stolika  z wyfrezowanymi łukami, zrobiłem z płyty meblowej 25mm z racji tego, że nie mam sklejki i ma być to wersja testowa ze względu na silnik - nie wiem czy podoła-  jak będzie to za słabo to i tak muszę kupować silnik i wtedy  kupię sklejkę i zrobię od nowa :D

Do tego zmieniłem projekt tak, żeby uniknąć giętego elementu obudowy:
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #64 dnia: 14 Stycznia 2015, 21:53:48 czas Polski »
Dzisiaj zrobiłem większość prac, zostało detale obudowy, oraz mocowanie stołu.

Mam pytanie gdzie kupujecie płótno ścierne bo w sieci znalazłem tylko coś takiego:

http://www.alfatools.pl/pl/materialy-scierne/papier-i-plotno-scierne-w-rolkach/plotno-scierne/sklepprodukt,viewSzczegoly,16090,tasma-plotno-szer.-920-gr.120-kl-381j.html

Pozdrowienia
Przemek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Stycznia 2015, 22:41:41 czas Polski »
Kupuję podobne, w sklepie z mat. "ogólno-potrzebnymi" tylko o granulacji 80 - jest bardziej praktyczne do obróbki elementów, 120 bardzo szybko się "zatka".

Offline RobRob

« Odpowiedź #66 dnia: 14 Stycznia 2015, 22:48:44 czas Polski »
nie wiem czy coś pomogę ale warto kupować do tego lepszy papier (jakościowo)
Mam znajomego parkieciarza on kupuje papier ścierny cyrkonowy (kolor niebieski)
Potrafi na tym papierze wycyklinować kilkanaście metrów więcej
masz tu fajny filmik trochę inna maszynka
https://www.youtube.com/watch?v=MA_cDggg2SA

Offline wstefan

« Odpowiedź #67 dnia: 15 Stycznia 2015, 23:11:26 czas Polski »
Super sprawa :)
właśnie dzisiaj powstał plan zrobienia takiej machiny :)

szybki wypad na pobliskie złomowisko i silnik już jest (od czegoś należy rozpocząć) 0,75kW /400V 960obr. - mam nadzieję, że nie za mało
(przy okazji zakupiłem 9 rolek z podajników od kas marketowych do przesuwania towaru. Chce z nich zrobić stół odbiorczy do piły ale to będzie inna realizacja :) )

Łożyska w silniku wymienione, konserwacja silnika zrobiona. Silnik śmiga aż miło

Dodatkowo silnik był z wentylatorem (duży metalowy) i miał gotowy element mocujący (fi 80mm) mocowany na klinie i z śrubką  zabezpieczającą, który pewnie uda się wykorzystać do zamocowania kółka pod papier.

Jutro wieczorem rozcinanie pierwszych formatek pod silnik i wycięcie koła pod papier...

Mam jeszcze pytanie czy stolik jest na ośce przez całą szerokość, czy tylko jest mocowany za pomocą tych 2/4 śrub, które ustalają położenie stolika?

pozdr

Offline RobRob

« Odpowiedź #68 dnia: 17 Stycznia 2015, 10:52:02 czas Polski »

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #69 dnia: 10 Lutego 2016, 16:24:58 czas Polski »
Trochę odgrzeję stary wątek, ale nie ma sęsu zakładać nowego bo tak będzie wszystko w jednym miejscu.
A więc szlifierka 10" na wzór Amiloga, silnik 400V 0,37kW ale w zupełności daje radę,nie szlifowałem jeszcze twardego drewna w dużych elementach ale małe ładnie zbiera nawet dębinę, buka.  Miałem kiedyś taką maszynę zrobioną na bazie szlifierki stolikowej takiej małej do ostrzenia wierteł, ale silnik był za mały i strasznie się męczyła, mimo to swoje zadanie spełniała, zawsze to szybciej aniżeli ręcznie. Stolik na razie stały w przyszłości będzie uchylny, tylko muszę cyrkiel do frezarki popełnić.
To by było na tyle chwalenia się i pozdrawiam wszystkich DID

Offline jara

« Odpowiedź #70 dnia: 10 Lutego 2016, 16:52:47 czas Polski »
Papier ścierny samoprzylepny 12" jest w juli za 12zł dwa krążki.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Lutego 2016, 13:34:00 czas Polski »
Ładnie kolega to wykonał Brawo Brawo Brawo  :D, też się noszę z takim zamiarem.

Offline nabuch

« Odpowiedź #72 dnia: 23 Czerwca 2016, 16:13:28 czas Polski »
Cześć. Mogę prosić o  jakiś namiar na sklep gdzie kupujecie papier. Widziałem w Unimaxie ,krążki  ale nie wiem czy robić talerz na  taką wielkość. Ważne szukam tego niebieskiego papieru... jest o niebo lepszy niż czerwony. Mam silnik 550 W 230V 1400obr i nie wiem czy to nie za mało na 300mm ?Większość z Was ma 0.75kW na 400V . Te jednofazowe silniki nigdy nie napawały mnie optymizmem ...Pozdrawiam całą Brać...

Offline jara

« Odpowiedź #73 dnia: 23 Czerwca 2016, 22:21:33 czas Polski »
Ja mam silnik od frani 180 W i tarczę 12". Przy listwach ciągnie ładnie ale przy belkach 5/10cm lub szerokich deskach muszę uważać z dociskaniem bo się zatrzymuje. 500 wat do pracy hobbystycznej powinno starczyć a jeśli zawodowo wówczas ja bym użył 1-1,5kw 380v i tarczę 400-500mm (widziałem na you tube fajny filmik o takiej większej szlifierce). Najważniejsze przy tych szlifierkach jest by piasta była idealnie wytoczona i by tarcza nie miała bicia. Papier 305 mm samoprzylepny skończył się w juli :-(

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Stycznia 2017, 18:26:16 czas Polski »
Korzystasz z pochylenia stolika, czy jest zbędne?