Ostatecznie możesz zrobić dłuższy przewód zakończony wtyczką ale przewód podłączasz nie do "bolców" we wtyczce, tylko do "dziurki". Dziurka z wtyczki łączy się z bolcem (bez skojarzeń) w gniazdku czyli z przewodem ochronnym (oznaczane PE) i jest uziemienie. Nie wiem czy jest to fachowa porada, więc proszę o ewentualne uwagi:)

jeśli dobrze rozumiem to chcesz żeby przewód wsadzić do wtyczki, podłączyć do bolca uziemiającego a drugi koniec do tego metalowego drutu??
nie dawaj takich porad bo może się to źle skończyć.. coś się odczepi, ktoś nie będzie wiedzieć co to za patent.. wiem, że teoretycznie to powinno działać, ale to jakaś partyzantka..
moja rada - jak coś takiego masz zrobić to TYLKO linką w kolorze zielonożółtym, zrobić przyłączenie od metalowej linki do obudowy odciągu czy silnika na zacisku śrubowym (wystarczy na lince zacisnąć - nie lutować !! - takie oczka) - silnik odciągu powinien mieć podłączony przewód PE.. do takich celów dobrze mieć pewność że PE i uziemienie jest w porządku, bo z elektrostatyką i wiórami nie ma żartów - w pewnych warunkach łatwo o samozapłon..
ja mam w domu zrobiony uziom z bednarki, prouziemiane mam wszystko - metalową konstrukcję schodów (kopała lekko) , stelaże do płyt GK itp.