01 Maja 2026, 06:10:55 czas Polski

Autor Wątek: Chiński cyklon za 103zł  (Przeczytany 87797 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Chiński cyklon za 103zł
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Października 2015, 11:35:42 czas Polski »
Do węża/rury fi 50 trzeba skrawać małym wiórem, im szersza deska tym mniejszy wiór inaczej szybko wąż się przytka. Zmniejszanie ciągu przez regulację prędkości obrotowej zmniejsza moc silnika, ograniczy również prędkość  powietrza z wiórami i pyłem w wężu jak i wirującego w cyklonie lub przegrodzie Thiena przez co zatraci się podstawowy cel tj. odwirowanie pyłu. Do większych obrabiarek wąż powinien być minimum fi 100 mm, spadną również opory i straty na rurach i wężach. Niektórzy montują przed cyklonem lub na zbiorniku zawór (taki jak w odkurzaczach) oby uniknąć zgniatania zbiornika.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2015, 11:40:10 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline molu

« Odpowiedź #106 dnia: 19 Października 2015, 12:35:52 czas Polski »
Skrawam bardzo mało materiału na jedno przejście - poniżej 1mm, podejrzewam, że ok 0.5-0.8mm. Ale czy jest 0.5 czy 1mm to i tak są wałeczki z klonu. Strugarka 150mm szerokości, deski ok 110 mm.. więc raczej niezbyt szerokie. Chociaż jak strugałem sapeli, z którego lecą drobne wiórki to przestrzeń na wióry w strugarce też się zapełniania i nie radził sobie zestaw  - chiński cyklon + odkurzacz przemysłowy. Czy mocowałem przejściówkę 50/100mm czy 50mm luzem do dziury - efekt podobny. Podejrzewam, że winę za to ponosi również sama konstrukcja podstawy na strugarkę. Przyłącze odciągu jest powyżej "dna", a dodatkowo wewnątrz są jakieś śruby montażowe, na których lubią się zatrzymywać długie wióry.
Wygląda to mniej więcej tak jak na rysunku poniżej

T.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #107 dnia: 03 Listopada 2015, 22:23:55 czas Polski »
U mnie tem filtr spisuje się znakomicie. Wykonam otwór tzw. usta żeby nieco zmniejszyć ssanie. Całość instalacji wykonana na rurach fi 50mm.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #108 dnia: 04 Listopada 2015, 09:46:59 czas Polski »
Czołem. w końcu- po czterech tygodniach oczekiwania, dotarł cyklon z Chin. W miedzy czasie kupiłem przewód odciągowy z drutem uziemiającym. Żaden ze mnie elektryk wiec wybaczcie durne pytanie.   Do czego podłączacie drut z przewodu, bo sam w sobie uziemienia chyba nie daje?

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #109 dnia: 04 Listopada 2015, 10:10:44 czas Polski »
Najprostsza odpowiedź: wbij go w ziemię :)
A tak na poważnie przyczep go do metalowej obudowy cyklonu, silnika, piły itp
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #110 dnia: 04 Listopada 2015, 13:12:42 czas Polski »
pablo8704,  dzięki za informacje,  jak przyczepie uziemienie do metalowej obudowy silnika to takie wyładowanie nie spowoduje jakiś negatywnych konsekwencji temuż?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2015, 13:14:30 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline Henry

« Odpowiedź #111 dnia: 04 Listopada 2015, 13:44:56 czas Polski »
Wysokie napięcie się nie utworzy bo ładunki będą na bieżąco spływać do ziemi. Oczywiście upewnij się że silnik masz uziemiony.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #112 dnia: 04 Listopada 2015, 14:08:29 czas Polski »
Henry, dzięki za odpowiedź.
Na początku myślałem oby dolutować taką małą klemę z przewodem, którą bym łapał do urządzenia razem z odciągiem. ale będzie to problem przy szlifierce mimośrodowej czy tez pile która ma blat z aluminium. Muszę pokombinować inaczej. Beczka na wióry jest plastikowa sam cyklon również a cała konstrukcja stoi przy ścianie Znalazłem informacje że można wkręcić  śrubę w mur i do niej podłączyć przewód uziemiający. Zda to egzamin?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #113 dnia: 04 Listopada 2015, 14:22:04 czas Polski »
Śruba w mur to nie najlepszy pomysł, lepiej długi pręt w ziemię lub jeśli nie ma uziemienia zrobić tzw zerowanie.

Wysłane z mojego QUANTUM_900 przy użyciu Tapatalka

kerry

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 04 Listopada 2015, 14:30:11 czas Polski »
Nie musisz podłączać do tego urządzenia, które akurat używasz - chodzi o uziemienie cyklonu, czyli musisz podłączyć uziemienie cyklonu do JUŻ UZIEMIONEGO urządzenia, czyli podłączonego do "kontaktu" który ma "bolec" (wersja dla nie-elektryków). Pomysł z kołkiem w ścianie jest chyba trochę nierealny - ściana ma kiepską przewodność. Ostatecznie możesz zrobić dłuższy przewód zakończony wtyczką ale przewód podłączasz nie do "bolców" we wtyczce, tylko do "dziurki". Dziurka z wtyczki łączy się z bolcem (bez skojarzeń) w gniazdku czyli z przewodem ochronnym (oznaczane PE) i jest uziemienie. Nie wiem czy jest to fachowa porada, więc proszę o ewentualne uwagi:)

Offline pawel71

« Odpowiedź #115 dnia: 12 Listopada 2015, 21:19:23 czas Polski »
Kupiłem cyklon na aliexpres i tu mam pytanie – czy w waszych cyklonach też jest falista podstawa? Czy ja mam takie szczęście i  będę musiał dokupić tubę silikonu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Listopada 2015, 22:03:17 czas Polski »
Moja była prosta, tu wystarczy kawałek uszczelki do okien.

Offline arturs

« Odpowiedź #117 dnia: 12 Listopada 2015, 22:07:26 czas Polski »
Ostatecznie możesz zrobić dłuższy przewód zakończony wtyczką ale przewód podłączasz nie do "bolców" we wtyczce, tylko do "dziurki". Dziurka z wtyczki łączy się z bolcem (bez skojarzeń) w gniazdku czyli z przewodem ochronnym (oznaczane PE) i jest uziemienie. Nie wiem czy jest to fachowa porada, więc proszę o ewentualne uwagi:)

??? jeśli dobrze rozumiem to chcesz żeby przewód wsadzić do wtyczki, podłączyć do bolca uziemiającego a drugi koniec do tego metalowego drutu??
nie dawaj takich porad bo może się to źle skończyć.. coś się odczepi, ktoś nie będzie wiedzieć co to za patent.. wiem, że teoretycznie to powinno działać, ale to jakaś partyzantka..
moja rada - jak coś takiego masz zrobić to TYLKO linką w kolorze zielonożółtym, zrobić przyłączenie od metalowej linki do obudowy odciągu czy silnika na zacisku śrubowym (wystarczy na lince zacisnąć -  nie lutować !! - takie oczka) - silnik odciągu powinien mieć podłączony przewód PE.. do takich celów dobrze mieć pewność że PE i uziemienie jest w porządku, bo z elektrostatyką i wiórami nie ma żartów - w pewnych warunkach łatwo o samozapłon..
 ja mam w domu zrobiony uziom z bednarki, prouziemiane mam wszystko - metalową konstrukcję schodów (kopała lekko) , stelaże do płyt GK itp.

Offline prezio

« Odpowiedź #118 dnia: 15 Listopada 2015, 21:13:32 czas Polski »
U mnie tez byla falista.
Uszczelka rozwiazuje problem - i tak musialbys wrzucic uszczelke, wiec nic zlego sie nie dzieje. Nie wplywa to na obieg powietrza i wior
Jedynie co w tym cyklonie mnie meczy to male srednice (50mm). Powinny byc 100.
W niektorzych wypadkach potrafia sie delikatnie przytkac
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #119 dnia: 16 Listopada 2015, 14:44:01 czas Polski »
Potwierdzam nierówną stopę. Ja dałem silikon dekarski :) i śmiga.