06 Maja 2026, 07:19:26 czas Polski

Autor Wątek: Moje "Roubo"  (Przeczytany 21066 razy)

bog_dan

• Gość
Odp: Moje "Roubo"
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:53:03 czas Polski »
Łukasz G. - trafiłeś - Ryoba. Plus piłka włośnica. Ale wcale łatwo nie było i aż takie piękne nie wyszły.
Amigorg - narzędzia prawda nie stare, ale dopiero od nie dawna kompletuję warsztat, więc jeszcze nie zużyte.
No i staram się dbać o to co mam.

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Stycznia 2015, 22:02:49 czas Polski »
Właśnie wróciłem nie dawno z warsztatu. Dzisiejsze postępy: przygotowane do sklejenia i ... sklejone.

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Stycznia 2015, 22:06:52 czas Polski »
A tak swoją drogą, mam dopiero połowę stołu, a już pracuje :) Bez strugnicy ani rusz. Przekonałem się między innymi przy wycinaniu
jaskółczego ogona, nie miałem do czego umocować materiału. A ta połówka, którą mam bardzo ułatwiła mi właściwe sklejenie reszty.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #63 dnia: 17 Stycznia 2015, 22:08:52 czas Polski »
Twoja praca powala :)
Lecz w głowie mam jedno zasadnicze pytanie, czy ty ty pracujesz w Polsce? Maszyna z ameryki ściski z firmy felder :) (albo masz innego dostawcę)

Gratulacje dla ciebie i ukłon w twoją stronę za wytrwałość i precyzje wykonywanych prac. :D
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Stycznia 2015, 22:19:39 czas Polski »
Twoja praca powala :)
Lecz w głowie mam jedno zasadnicze pytanie, czy ty ty pracujesz w Polsce? Maszyna z ameryki ściski z firmy felder :) (albo masz innego dostawcę)

Gratulacje dla ciebie i ukłon w twoją stronę za wytrwałość i precyzje wykonywanych prac. :D
Mieszkam i pracuje w Polsce :), ale to co tu pokazuje to nie jest moja praca. To znaczy z tego nie żyje :) bo praca moja, nie sąsiada :)
A maszyny i narzędzia wyszukuje, gdzie się da. Większość kupiłem w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2015, 22:28:34 czas Polski wysłana przez bog_dan »

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Stycznia 2015, 22:27:24 czas Polski »
Zobaczcie na zdjęcie poniżej. Zrobiłem sobie niezłego psikusa. Podłożyłem pod klejone elementy kartki wyrwane z kolorowego
katalogu. Pomyślałem sobie ja głupi, że są tej samej grubości, równe to mi nie zaburzą materiału przy ustawieniu klejenia.
No i nie zaburzyły ... ale jak rozebrałem klejonkę to się okazało, że przepięknie się zdjęcia z katalogu odbiły za pośrednictwem
kleju na materiale. No to trochę musiałem poszlifować, chociaż mogłem zostawić ? takiej strugnicy jeszcze nie było :)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #66 dnia: 19 Stycznia 2015, 19:16:09 czas Polski »
bog_dan wiem że gentlemani nie rozmawiają o pieniądzach ale czy mógłbyś w przybliżeniu określić koszta tej strugnicy? ;)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:54:39 czas Polski »
bog_dan wiem że gentlemani nie rozmawiają o pieniądzach ale czy mógłbyś w przybliżeniu określić koszta tej strugnicy? ;)

Ceny imadeł masz tu:
http://www.fine-tools.com/roubo-hobelbank.html,
plus drewno jakiego użyjesz no i trochę pracy :)
Aha, narzędzia też się przydadzą :)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #68 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:15:28 czas Polski »
Hmm co do tych imadeł to wychodzi dużo taniej niż w Polsce i tak po za tym u nas ciężko jest je dostać :P Gratuluje wykonania! Świetny projekt i najważniejsze że w całości wykonany przez Ciebie :)

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:19:47 czas Polski »
Hmm co do tych imadeł to wychodzi dużo taniej niż w Polsce i tak po za tym u nas ciężko jest je dostać :P Gratuluje wykonania! Świetny projekt i najważniejsze że w całości wykonany przez Ciebie :)
Za przesyłkę płaciłem tylko 12 EUR (UPS), czasami w kraju więcej trzeba zapłacić. Projekt to nie mój, ale wykonanie już tak. Dzięki.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #70 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:51:46 czas Polski »
Szkoda że u nas w kraju nie ma takiego sprzętu od ręki a jak już jest to pieniądze krzyczą jak za zboże :P
kiedys odrestaurowywałem starą strugnice to ktoś zastosował sam'a ze śrub trapezowych ale rozkminiałem jak to zrobili i do tej pory nie mam pojęcia. Strugnica miała ze 30 lat a rozwiązanie imadeł było lepsze niż te seryjne, tylko teraz za te pieniądze to kupuje się gotowca jednak o większej dokładności :)

Offline sajo

« Odpowiedź #71 dnia: 20 Stycznia 2015, 08:36:33 czas Polski »
a jakiej włośnicy używasz?

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Stycznia 2015, 10:58:31 czas Polski »
Mam Knew Concepts brzeszczoty Pegas.

Offline sajo

« Odpowiedź #73 dnia: 20 Stycznia 2015, 13:01:24 czas Polski »
Dzięki. "Bałem" się, że taką odpowiedź usłyszę ;) nic to, przemyślę robiąc następne zamówienie u Dietera.

bog_dan

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Stycznia 2015, 22:55:31 czas Polski »
Takie tam, małe postępy...