07 Maja 2026, 00:59:19 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa z wózkiem  (Przeczytany 63305 razy)

Offline pacyfic_77

Odp: Pilarka stołowa z wózkiem
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lutego 2015, 20:56:48 czas Polski »
Mając na uwadze to co napisałeś skrobnąłem mały rysunek. Profil 40x40x2 blat 20mm ;)
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #46 dnia: 09 Lutego 2015, 07:36:32 czas Polski »
Dołóż jaszcze tą poprzeczkę jak narysowałem na czerwono, musisz połączyć tą ramkę w całość.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #47 dnia: 09 Lutego 2015, 08:02:31 czas Polski »
O wielkie dzięki. Mój błąd. Jak już wszystko narysowałem to tak myślałem dlaczego to wszystko nie przesunęło mi się w prawa stronę.  Teraz dzięki tobie to już wiem :) A ogólnie osie - bo o to  najbardziej mi się rozchodzi - wszystko w porządku ?
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #48 dnia: 09 Lutego 2015, 09:29:38 czas Polski »
Tak wygląda to w porządku, z tym że musisz jakąś osłonę na silnik dać żeby na niego bezpośrednio wióry nie leciały.

Offline def

« Odpowiedź #49 dnia: 09 Lutego 2015, 17:29:29 czas Polski »
,... " nie chcem ale muszem". Osłonę nie na silnik tylko na tarczę, która to osłona może zbierać trociny do wora lub do odkurzacza. Osłona na pasek w niektórych konstrukcjach pilarek też mile widziana lub zabudowa panela napędu.... Tak mi się wydaje. Poza tym jestem pod niekłamanym wrażeniem podejścia Panów do tematu. Szacunek.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #50 dnia: 09 Lutego 2015, 20:48:32 czas Polski »
Dołóż jaszcze tą poprzeczkę jak narysowałem na czerwono, musisz połączyć tą ramkę w całość.
Już dorysowałem. Poniżej rysuneczek z brakującym profilem.
,... " nie chcem ale muszem". Osłonę nie na silnik tylko na tarczę, która to osłona może zbierać trociny do wora lub do odkurzacza. Osłona na pasek w niektórych konstrukcjach pilarek też mile widziana lub zabudowa panela napędu.... Tak mi się wydaje. Poza tym jestem pod niekłamanym wrażeniem podejścia Panów do tematu. Szacunek.
Dzięki za miłe słowa. Docelowo całość ma być obudowana sklejką 6 mm ;) O pozostałych elementach tez będzie w odpowiednim czasie.

Offline fireffox

« Odpowiedź #51 dnia: 09 Lutego 2015, 20:54:59 czas Polski »
Czy oś pochylania tarczy nie powinna być wyżej nad mocowaniem tarczy? Na rysunku wygląda tak, jakby oś była od razu nad tarczą mocującą tarczę tnącą. Jeśli tak będzie, przy pochylaniu ta tarczka i końcówka wałka z nakrętką będzie wchodziła w blat... Najprościej mówiąc oś zostaje, jak jest, ale cały agregat powinien być niżej.

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #52 dnia: 09 Lutego 2015, 21:13:14 czas Polski »
Słuszna uwaga. Narysowałem jeszcze dwa warianty jak to wszystko będzie działać. Szkoda że nie mam wprawy w 3D bo zapewne na ekranie monitora uruchomiłbym tą maszynę np. w Solid Edge  ;) Tak sobie myślę, że w tym miejscu będzie wyciągana z blatu cieńsza sklejka tak jak to w innych piłach jest. Wał w tym momencie wystaję niecałe 7 mm, blat planuje 20 mm więc jest zapas, myślę że nakrętka też się zmieści powiedzmy pod tą 10 mm sklejeczką  :)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #53 dnia: 09 Lutego 2015, 21:35:37 czas Polski »
Jeszcze jeden szczegół  :)

Offline Robsonik

« Odpowiedź #54 dnia: 09 Lutego 2015, 23:18:22 czas Polski »
Nie chcę się wymądrzać, ale tarcza pilarki powinna się pochylać w stronę szerszego blatu, na culagę / przykładnice.
Chodzi tu o względy bezpieczeństwa.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Lutego 2015, 07:33:58 czas Polski »
Z tym że większość pilarek ma pochylaną tarczę na lewą stronę, czyli tak jak i tu. Wtedy tylko przykładnica przekładana jest z prawej na lewą stronę i jest tak jak mówisz, ale nie jestem pewien czy to bezpieczniejsze jak tarcza pochyla się na przykładnicę, w pewnych sytuacjach tarcza by musiała przechodzić również przez nią.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #56 dnia: 10 Lutego 2015, 07:44:07 czas Polski »
Popatrz sobie na wiodących producentów maszyn - Felder, SCM, Robland, Martin.
Stojąc przy pilarce, tarcza odchyla się od Ciebie a nie na Ciebie.
Sytuacja o której piszesz, że tarcza powinna przejść przez culage, łatwo się rozwiązuje.
Mocuje się wtedy kawałek MDF'u czy innej płyty do culagi i wchodzi się tarczą w płytę.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #57 dnia: 10 Lutego 2015, 08:27:11 czas Polski »
Felder robi tak Bosch, Makita robi odwrotnie. Dyskutować możemy długo, jednak do tematu to nic nie wnosi. Moim zdaniem nie ważne jak się pochyla tarcza, ważne jest myślenie przy pracy i dbanie o swoje bezpieczeństwo.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #58 dnia: 10 Lutego 2015, 11:11:41 czas Polski »
Polecam zrobienie napędu na jednym pasku. Z doświadczenia w .... snopowiązałce rolniczej gdzie są 3 paski nigdy nie zużywają się równomiernie i zawsze jest problem bo paski nie są idealne - zawsze jeden bierze mniej lub bardziej od drugiego.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #59 dnia: 10 Lutego 2015, 12:06:01 czas Polski »
Felder robi tak Bosch, Makita robi odwrotnie.... i dbanie o swoje bezpieczeństwo.
Porównujesz maszyny stacjonarne do elektronarzędzi?
Mi właśnie chodzi o bezpieczeństwo pracy, bo bezpieczniej jest jak piła odchyla się od Ciebie