10 Maja 2026, 23:02:02 czas Polski

Autor Wątek: Bosch PTS 10  (Przeczytany 37072 razy)

mily68

• Gość
Bosch PTS 10
« dnia: 26 Czerwca 2013, 23:54:43 czas Polski »
Bosch PTS 10. Ktoś ma, używa? Jakieś opinie, plusy (zarówno dodatnie jak i ujemne)? Jak z precyzją culagi i jakością cięcia (wiem, wiem, że zależy od tarczy...)?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Bosch PTS 10
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2013, 00:10:11 czas Polski »
Ja mam taką piłę.
Witaj
Piła  PTS 10 z zielonej serii BOSCH, jest to piła dla majsterkowiczów. Kupiłem ją w sklepie internetowym za niecałe 1500 zł prawie 3 lata temu. Gdybym teraz miał kupować kupiłbym inną. Teraz potrzebuję piłę bardziej precyzyjną i solidniejszej budowy.
Wady: stolik jest wykonany jako  odlew aluminiowy, jest zbyt cienki, przez to nierówny. Po przyłożeniu liniału wzdłuż i w poprzek widać krzywizny, brak regulacji równoległości tarczy tnącej w stosunku do rowków prowadnic ( można to zrobić w ograniczonym zakresie od spodu piły). Niezbyt precyzyjne blokowanie przykładnicy równoległej - dla dokładnych cięć trzeba  suwmiarką lub dokładnym przymiarem ustawiać ją w stosunku do tarczy. Wydłużanie stołu wzdłuż i w poprzek zbyt wiotkie. Instalacja odprowadzenia wiórów ma za mały przekrój. Przykładnica kątowa też za mało precyzyjna. Wady można w dużej części zniwelować stosując sanki drewniane na dwie prowadnice do cięć poprzecznych  i drugie do cięć 45 stopni + przyrządy pomocnicze  do czopów i wczepów. Pewnie lepsza byłaby piła prof. z linii niebieskiej- ale jest dużo droższa.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2013, 00:35:23 czas Polski »
Czyli dupa. Dobrze że zapytałem. Akurat przeglądałem Alle... i są dwie a właściwie jedna w cenie którą bym jeszcze przełknął (poniżej 1000 zł). Wygląda na to że muszę szykować się na wydatek który będzie baaardzo bolał po kieszeni (a w praktyce pewnie zostanę bez "krajzegi" jeszcze przez długi czas).  :'(
Tym niemniej dzięki za szybki odzew i mikro-recenzję! :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2013, 00:43:24 czas Polski »
Wg mnie, piła to najważniejsza maszyna w warsztacie i trzeba kupić najlepszą na jaką nas stać.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2013, 00:54:33 czas Polski »
Masz rację. Na razie muszę chlastać "dechy" zagłębiarką na szynie co z oczywistych powodów ogranicza zakres cięć a na MFT mnie nie stać...  :-[ Obawiam się że pozostanie mi kupić jakąś ręczną i zamontować w blacie z rowkami na wózek... Zawsze to więcej niż nic a przynajmniej stół będzie prosty. Tylko znaleźć taką pilarkę co nie ma luzów za to ma możliwość blokowania wysuwu/zagłębiania tarczy i nie kosztuje majątku...

Offline Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwca 2013, 10:32:09 czas Polski »
Też się zastanawiałem nad tą piłą ale już przestanę - ciekawe jak odpowiedniki makity MLT100 się sprawują - kosztuje podobnie to prawdopodobnie i precyzja podobna :(
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Czerwca 2013, 10:50:56 czas Polski »
No i czemu? Przecież prosty (czyt. nie "ześmiglony") stół, dokładna culaga i rowki oraz regulacje tarczy nie kosztują chyba dwa czy trzy razy więcej. Przecież sama baza maszyny się nie zmienia? Że jak amator to może mieć krzywo i niedokładnie? Że niby co, nie zauważy, będzie aż tak szczęśliwy że sobie samemu coś udłubał? Masakra jakaś... Rozumiem dodatkowe udogodnienia - większy stół, wózek itd, itp. ale zwykła piła do niewielkich formatów?

Offline gnite

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwca 2013, 17:52:45 czas Polski »
A jak sam agregat? Są luzy jakieś? Ja mam stolik taki własnej roboty z rowkami a pod spodem ręczna makita z klinem, ale niestety są luzy i w dodatku rusza się na boki i gubi kąt przy zmianie wysokości cięcia. Zastanawiam się nad czymś takim, wyciągnąć sam agregat z mechanizmem podnoszenia / wychylania i zamontować jakoś w moim stole.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Czerwca 2013, 18:50:30 czas Polski »
Myślałem również o takim rozwiązaniu, ale ostatecznie zrezygnowałem. Tego typu przeróbkę tyle że z Makitą wykonał John Heisz tu: http://www.ibuildit.ca/table-saw-1.html  .Jest to przeróbka bardzo daleko idąca ale skuteczna, tyle ze bardzo pracochłonna i efekt niewiadomy przy słabym wyposażeniu warsztatu. Agregat PTS 10 jest zbyt delikatny jak na moje potrzeby, są bardzo niewielkie luzy boczne tarczy   ( trudno mi podać wartość - nie mam czujnika mikrometrycznego), często kontroluję ustawienia pionu i kąta tarczy. Ponadto na długi czas pozbyłbym się maszyny potrzebnej codziennie i po demontażu nie miał bym czym ciąć części  do przeróbki. Jakiś czas nosiłem się z takim pomysłem, ale wybrałem inne rozwiązanie. Czekam na okazję i chcę kupić do remontu coś niewielkiego i solidnego, z żeliwnym stołem, mocną konstrukcją mechanizmów, z napędem paskiem klinowym ( coś takiego jak na zdjęciu poniżej). Mam na oku taką piłę trochę zaniedbaną, w składzie gdzie kupuję sklejkę, ale na razie nie chcą jej przedać. Na razie nauczyłem się pracować tym co mam. Większość wad eliminują sanki drewniane na dwa rowki.

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipca 2013, 21:32:03 czas Polski »
Tak czytam i czytam i powiem Wam, że ja nie oczekuję dużej dokładności od pilarki jeśli chodzi o cięcie wzdłuż. Liczy się za to moc aby (jak dla mnie) można było rozciąć deskę wzdłuż na wysoki kant. Wszelkie niedokładności cięcia wyrównuje się na strugarce i grubościówce. Co innego cięcie w poprzek. Ale tu dają radę wszelkie wózki, sanki itp. czy też lepsze gierownice. Mowa tu TYLKO o rozcinaniu drewna. Płyta, sklejka, MDF, HDF, OSB, MFP to inna bajka. Jeśli pilarka ma być przeznaczona do zastosowań mniej lub bardziej stolarskich to wg. mnie wystarczy SAM  ze sztywno zamontowanym wałem, paskiem, silnikiem i listwą jako culagą. Tyle. Zaraz i tak powiecie, że nie każdy ma strugarkę, grubościówkę itp... Ale to niestety podstawowe narzędzia przy pracy w drewnie.
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipca 2013, 22:02:10 czas Polski »
Jakub , w praktyce to się  zgadza :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipca 2013, 23:08:04 czas Polski »
Jakub I Tomekz
Czyli chodzi o taką piłę, jak na zdjęciu powyżej + dokładne cięcie poprzeczne.

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipca 2013, 23:14:44 czas Polski »
Jeśli nie ma ona pochylania tarczy i innych bajerów to tak :D
Pozdrawiam Jakub.

Offline velsyster

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2015, 20:18:36 czas Polski »
Odkurzam wątek, bo słowa ciałem się stały :). Wygrał Bosch PTS10. Stoi i w warsztacie i działa. Jeszcze nie zrobiłem sanek, ale to będzie konieczność. Jestem trochę zadowolony (bo mam wreszcie piłę stołową) a trochę nie (bo jest jaka jest).
Plusy
- da się na niej pracować
- miękki start
- culaga daje radę

Przypatrz się dobrze, moja wymagała lekkiego tuningu, prosto z pudełka przy zaciskaniu tył prowadnicy uciekał 2-3mm w stronę tarczy, co jest niebezpieczne.

Minusy
- jakieś 2mm różnicy wysokości między wózkiem a blatem (może tak ma być, ale nie wiem po co)

Też tak mam, ciekawe jak u innych.

- bardzo irytujący jest ten kapiszon nad tarczą (trzeba się będzie przyzwyczaić - na razie głównie wybieram materiał do połączeń więc pracuję bez klina i kaptura - co ciekawe chyba nie da ich się nieinwazyjnie rozłączyć :/)

Da się, musisz wybić blaszaną rurkę. Jak jej nie zgubisz to osłonę zainstalujesz ponownie. Ja.. zgubiłem :)

Offline R2D2

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2015, 01:36:30 czas Polski »
Velsyster, dzięki za podpowiedzi. Z culagą jeszcze nic precyzyjnie nie ciąłem a na oko optymistycznie założyłem, że jest w porządku. Jutro sprawdzę. Rozmontowanie kaptura od klina na pewno wypróbuję.
Dzisiaj cały dzień wybieranie materiału do zakładek. Ależ to jest przyjemny efekt :)
A tak zupełnie hipotetycznie bo wiadomo, że zakazane, czy da się w takim pts-ie założyć dado i czy można je w Polsce kupić za jakieś niekoszmarne pieniądze? :)