19 Sierpnia 2026, 16:49:34 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat Wióra :-)  (Przeczytany 14231 razy)

kwita

• Gość
Odp: Warsztat Wióra :-)
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Maja 2015, 22:34:07 czas Polski »
zrobi się myszowisko
zawsze można tam zamontować ze 20 łapek na myszy i szczury ;-)

Offline Wióro

« Odpowiedź #46 dnia: 25 Maja 2015, 22:40:25 czas Polski »
Trochę szkoda miejsca pod blatem, z czasem okaże się, że zaczyna go brakować na sprzęt, narzędzia. Nie mogłeś zburzyć tego koryta?

Mogłem i nie mogłem... koryta są zbrojone... a budynek stary i ściany w nie najlepszym stanie; poza tym myślę że miejsce na chowanie sprzętu zawsze znajdę... jak nie to na pewno zaradzę ;) swoją drogą dobry pomysł z częściowo otwieranym blatem - pomyślę

udało mi się w wolnej chwili wkomponować ukośnicę w blat drugi niższy... płyty tymczasowe dla sprawdzenia  ::) Po lewej stronie chcę wkomponować frezarkę pod blat i co się z tym wiążę... chcę aby ukośnica była na blacie wyjezdnym patrząc pod kątem frezarki   

w chwili obecnej warsztat zawalony ze względu na remont poddasza w bydynku mieszkalnym. Nie da się ukryć że wydobyłem trochę skarbów do odnowienia (niektóre widać na zdjęciu) poza tym do stary zegar wahadłowy, maszyna do szycia 'Singer', 3 stare skrzynie trochę podziurawione ale do oględzin 8)
przejdę do zdjęć:

kwita

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Maja 2015, 09:43:47 czas Polski »
Najważniejsze, że prace idą do przodu...Masz moją ukośnicę, tylko że moja jest gdzieś w sklepie :D. Chcę kupić taką samą... Co do umiejscowienia ukośnicy, to raczej starał bym się dać ją na środku blatu aby można było ciąć długie deski i kantówki

Offline Wióro

« Odpowiedź #48 dnia: 26 Maja 2015, 17:11:55 czas Polski »
Najważniejsze, że prace idą do przodu...Masz moją ukośnicę, tylko że moja jest gdzieś w sklepie :D. Chcę kupić taką samą... Co do umiejscowienia ukośnicy, to raczej starał bym się dać ją na środku blatu aby można było ciąć długie deski i kantówki

Co do ukośnicy to irytuje mnie brak wolnego startu, no i ciekaw jestem jak będą się sprawować prowadnice szynowe z czasem użytkowania. Trzeba było ją trochę skalibrować. No i dodam że nie ma porównania do tej ktorej używam przy bramie przesównej... poprostu przepaść.
co do umiejscowienia ukośnicy to tak właśnie ma być gdyż blat będzie przedłużony także z drugiej strony ;-)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Maja 2015, 19:58:08 czas Polski »
Teraz dopiero patrzę, że po prawej jest paleta w pionie, myślałem że to jakaś ścianka ;). Pomysłowy patent z obniżeniem ukośnicy

Offline ciosekl

« Odpowiedź #50 dnia: 27 Maja 2015, 08:28:27 czas Polski »
Witam,

obserwuję co się dzieje u Ciebie bo mnie czeka podobna robota z zabudowaniami gospodarczymi, z tym że u siebie postanowiłem rozebrać koryto.

pozwolę się podpiąć pod temat z jednym pytaniem: w mojej stodole chcę wyrównać klepisko, ściągam luźną warstwę na to piach i zagęszczanie. Na to beton (12cm) z siatką bez styropianu. Całość wylewki chcę podzielić na "płyty" 2x3m w celu zminimalizowania pęknięć.

pytanie: czy między beton a piach dawać folię? czy folia jest powiązana ze stosowaniem betonu?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #51 dnia: 27 Maja 2015, 10:56:40 czas Polski »
czy między beton a piach dawać folię?
Nie powinno zaszkodzić,zrobi się w pewnym sensie izolacja przeciwwilgociowa .
Ja jak w domu robiłem wylewkę (nad piwnicą ) na styropian to dałem folię (majster powiedział ze beton nie popęka) dałem ,jak kładłam panele nie widziałem pęknięć ,tak że nie wiem czy prawda czy mit :-\ folia droga nie jest,  to może nie zaszkodzi :)
Ale dałbym styropian jako dylatacja od ściany .

Offline ciosekl

« Odpowiedź #52 dnia: 27 Maja 2015, 11:39:22 czas Polski »
na boki styropian to tak... w domu jak robiłem ze styropianem wylewkę to tez dawałem folie... i tak się zastanawiałem jak to powinno wyglądać bez styropianu. Ale tak jak piszesz... zaszkodzić raczej nie zaszkodzi:)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Maja 2015, 12:48:02 czas Polski »
Folię daj, woda z betonu nie będzie uciekać za szybko. Beton musi wolno schnąć/wiązać.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Maja 2015, 12:58:39 czas Polski »
Na to beton (12cm) z siatką bez styropianu.
...nie uważasz, że lepiej było by dać styropian pod beton, zrobić izolację termiczną?

Offline ciosekl

« Odpowiedź #55 dnia: 27 Maja 2015, 14:29:42 czas Polski »
nie przewiduję prac w siarczyste mrozy... a w chłodne dni jak ktoś napisał i tak trzeba w porządne buty zainwestować  bo to więcej da:) to nie budynek mieszkalny tylko warsztat + część prawdopodobnie będzie przeznaczona na studio fotograficzne.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #56 dnia: 27 Maja 2015, 14:50:19 czas Polski »
styropian to nie wielki koszt a komfort pracy bez porównania

Offline krzyś48

« Odpowiedź #57 dnia: 27 Maja 2015, 14:51:17 czas Polski »
nie przewiduję prac w siarczyste mrozy

Ale zimą przeważnie dużo czasu wolnego jest :P :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Maja 2015, 17:50:06 czas Polski »
A i tu prawda...
Styropian izoluje i wycisza.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Maja 2015, 18:48:11 czas Polski »
powiem tak, dobre buty które dobrze izolują kosztują więcej aniżeli styropian :). Mam warsztat w podpiwniczonym domu, głębokość ok.140cm, w warsztacie w mróz bez ogrzewania mam ok.10st. i jak posiedzisz tam 2-3 godz. to czuć zimno od betonu w kolanach. Ostatnio zacząłem w zimie zakładać buty w których chodzę po górach i jest ok, ale koszt butów 970 zł... Nie wiem czy zwykłe robocze dobrze izolują i ile kosztują