20 Czerwca 2026, 19:42:32 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 45186 razy)

Offline prezio

Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Maja 2015, 23:26:11 czas Polski »
Dokladnie.
Zreszta , to jest tez tak, ze ludzie zawsze przenosili sie i migrowali w miejsca gdzie mogli zapewnic byt rodzinie.
Co nie znaczy , ze nie wroca.
Kwestia motywacji;)

Ktos mnie zapytal, ale czy jak bym wygral w lotto to wrocilbym do Polski;)
Odpowiedz byla trudna - z jednej strony marzy mi sie domek w lesie na Mazurach, z innej domek z winnica w Hiszpanii ;) co wybrac? ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Maja 2015, 23:33:33 czas Polski »
Proponuję winnicę w Polsce. ;D

Offline prezio

« Odpowiedź #77 dnia: 08 Maja 2015, 23:35:53 czas Polski »
Nie to slonce, nie ten klimat;( a uwierz mi milo by bylo;)
Jestem Kujawiakiem, ale kocham gory, lasy, wode;). Dlatego jestem w Szkocji a nie Londku;)
Brakuje mi tu tylko plazy i pieknych kobiet;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Maja 2015, 23:41:28 czas Polski »
Rozumiem ciebie.
Szkocja piękny kraj i fajni ludzie. Podobni do nas, Polaków.
PS.. ALe numer z wynikami wyborów. Przewiduję wkrótce nowe referendum w sprawie oderwania się Szkocji od koronu brytyjskiej.

Offline prezio

« Odpowiedź #79 dnia: 08 Maja 2015, 23:49:44 czas Polski »
Tez tak czuje po kosciach. Cameron zacznie szalec teraz bo mial duza wiekszosc.
Ale jak zdecyduje o odlaczeniu od unii , to Szkocja nie da sie dymac na kazdym kroku, bedzie drugie referendum i juz nie bedzie tak ladnie dla Anglii.
Jak UK oderwie sie od Unii, a Szkocja dostanie niepodleglosc, to Unia chetnie z otwartymi ramionami przyjmie Szkocje w swoje szeregi ;)
------
Robert

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Maja 2015, 23:59:17 czas Polski »
No i może tak się stać. a jeśli tak się stanie to funt może polecieć w dół i to bardzo. No i koniec z dobrobytem w Anglii. :'(
No ale to są moje spostrzeżenia a ekonomistą nie jestem.

PUk puk.
Jest z nami osoba mogąca wypowiedzieć się fachowo w tej kwestii?

Offline robson

« Odpowiedź #81 dnia: 09 Maja 2015, 00:07:10 czas Polski »
 Ciekawie rozwija się ten wątek  :) więc i ja coś skrobnę pracowałem w Anglii przez około dwa lata , z początku bardzo tęskniłem za rodziną , więc najdłużej byłem cztery miesiące poza domem.  Nieznajomość języka mocno doskwierała ale praca moja opierała się głównie na podstawie rysunków i szkiców a z tym nie miałem problemu. Zawsze chciałem zobaczyć jak pracują inne nacje jakie mają podejście do pracy no i oczywiście zarobić parę złotych, wszystko było ok ale zamieszkać tam na stałe nie zdecydowałem się. Teraz pracuję w Norwegii i jestem w domu co cztery tygodnie co bardzo mi odpowiada.

Offline prezio

« Odpowiedź #82 dnia: 09 Maja 2015, 00:24:35 czas Polski »
Norwegia - sliczny kraj - drogi ale dajacy wiele ludziom.
Choc podatki wysokie, to wynagrodzenia adekwatne i inne rzeczy;)

UK - coz - roznie sie mowi - ja pewnie w Anglii tez bym nie zamieszkal - ale Szkocja jest inna od reszty Krolestwa;)

Jezyk - coz podstawa (Jak sobie radzisz z Norweskim? ponoc bardzo oczekuja od ciebie znajomosci tego jezyka i ucza na potege za free;)

Co do Funta - tak spadnie i to mocno - ale to zalezy jak potraktuja Szkocje - jezeli zabiora jej funta - to poleci w dol. Jezlei nie to nic nie jest przesadzone.
Duza czesc gospodarki opiera sie na Szkocji, dlatego Krolestwo nie chce jej sie pozbyc.
A co sie stanie jak sie odlaczy? Obie strony beda mialy ciezko, ale uwazam , ze jak UK odejdzie od Unii, to Unia chetnie przyjmie Szkocje, co pomoze jej sie ustabilizowac w miare szybko;)
A co do waluty bedzie miala wybor - albonowy Szkocki funt (w sumie nie nowy bo tu taki juz obowiazuje choc nie jest wymieniany na swiecie to relacja do Angielskiego 1-1), albo Euro ;( nie sadze zeby tworzyla nowa walute. gorzej z Bankiem Centralnym w Szkocji - po prostu go nie ma i bedzie kicha. Bo Royal Bank of Scotland jest Anglieski i sie wyniesie ze zkocji po osiagnieciu niepodleglosci - juz to zapowiadal
------
Robert

Offline robson

« Odpowiedź #83 dnia: 09 Maja 2015, 01:15:18 czas Polski »
[quote author=prezio link=topic=3142.msg37312#msg37312 date=1431123875

Jezyk - coz podstawa (Jak sobie radzisz z Norweskim? ponoc bardzo oczekuja od ciebie znajomosci tego jezyka i ucza na potege za free;)

[/quote]
Tak to prawda mocno cisną na znajomość norweskiego byłem na dwóch kursach językowych nie do końca za darmo ale co tam jeśli taka jest potrzeba :) Podatki wyższe jak u nas ale jest sporo odpisów ,wychodzi na jedno . Ceny w sklepach jak z kosmosu zwłaszcza dla Polaków z tym że ja mam zagwarantowane wyżywienie jeśli nie ma stołówki to dostaję dietę ,która w zupełności wystarcza na pokrycie kosztów .
Natomiast muszę napisać że jestem zauroczony uczciwością tej nacji np. pod sklepem rowery nie są przypinane ,samochody pootwierane raz widziałem kluczyki w stacyjce ,koledze zginął portfel z zawartością znalazca przyniósł do pracy i nie chciał nic za fatygę  :o

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Maja 2015, 09:00:26 czas Polski »
Miałem przyjemność odwiedzic Oslo wraz z żoną.
Piękne miasto.  I rzeczywiście bardzo drogie wszystko.
Wyczytałem w jakimś przewodniku ze jest to najlepsze miejsce aby podczas wakacji rozpocząć dietę.
Pozdrawiam Norwegię

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Maja 2015, 17:55:56 czas Polski »
Z tego co wiem to jak było ostatnie referendum w sprawie odlaczenia Anglii od Szkocji.to glosno się.mówiło o tym, że Szkocja.po odłączeniu będzie musiała stworzyć nową walutę bo Anglia zabiera f na do siebie. Więc z tym odlaczaniem to nie jest takie pewne bo Szkocja musiałaby przebudować całe państwo od podstaw.  Co do Unii Europejskiej to już ledwo przędzie więc po odłączeniu Anglii od UE to prędzej się rozpadnie niż przygarnie szkocje.

wysłane z mojego xperia z3 przy użyciu tapatalk

Offline prezio

« Odpowiedź #86 dnia: 09 Maja 2015, 18:32:10 czas Polski »
Ciezko powiedziec jak to bedzie.
Co do Waluty+ fakt musialaby przebudowac wszystkie finanse, ale i tak czekaloby ja z uwagi na zbudowanie banku Centralnego Szkocji
Zobaczymy - rozdzielenie nie nastapi wczesniej niz w 2018 roku - kto wie co sie wydazy.
------
Robert

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Maja 2015, 19:00:57 czas Polski »
Szkocja ma wlasny niezależny parlament,  wlasna walutę,  ktora nosi tę samą nazwę co waluta brytyjska i kurs sztucznie utrzymywany jest na poziomie 1:1 do waluty brytyjskiej. A tak na prawdę to Anglia boi się utraty złóż ropy i gazu z morza północnego bo po odłączeniu sie Szkocji te tereny przypadną Szkocji.  My po oderwaniu sie od Rosji poradzilismy sobie to i  Oni sobie poradzą.  Na pewno nie bedzie łatwo.
Trzymam za Szkocję kciuki.

Offline prezio

« Odpowiedź #88 dnia: 09 Maja 2015, 19:18:27 czas Polski »
Zloza ropy i gazu to jedno.
Wiekszosc transportu wodnego tez idzie przez Szkocje.
Co do waluty - jest tu funt Szkocki - 1-1 go brytyjskiego, jednakze nie wymienialny na swiecie.
Odlaczenie spowoduje zbudowanie nowego banku Szkocji i zmiane badz restrukturyxzacje waluty.
Rzad i parlament jest niezalezny wiec w tej kwestii nie bedzie problemu.
W Szkocji jest wiele inteligentnych osob co mogą Szkocje pociagnac w rankingach na swiecie jako solidny partner.
Tez jestem za niezaleznoscvia Szkocji bo Angilia zaczyna sie panoszyc w Europie jak ksiezniczka na balu ktorej ziarnko grochu przeszkadza.
Anglia ma zakusy na polaczenie sie z USA jako unia - ale zapomniala o tym , ze zostalaby kolonia Amerykanskaw  Europie a nie na odwrot;)
------
Robert

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Maja 2015, 23:28:57 czas Polski »
A tak z ciekawości to dużo Nas w Szkocji?