25 Kwietnia 2026, 23:43:06 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 44756 razy)

Offline prezio

Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #210 dnia: 20 Lipca 2015, 09:24:30 czas Polski »
To dopiero poczatek gory lodowej, za chwile beda doplaty dla imigrantow z za morza srod.
Bo to jedt tak ze unia dna o swoje kraje, jak niemcy czy francja, zeby im zluzowac naplyw, ktory sobie wygenerowali kiedy potrzebowali taniej sily roboczej, a pozniej oni zalali kraj emigracja i rodzinami. Teraz zeby troche odsapnac probuka zrzucic ich na inne kraje w unii dajac jalomuzne na 1 rok a pozniej radz se sam. Niestety rzad Polski nie potrafi zadbac o swoich imigrantow i siedzi cicho kiedy ich szkaluja np. W uK czy innych krajach, kiedy ich napietnuka czy szkodza ich interesom. No bo oo co sie nadstawiac, przeciez jak sie postawia to unia ich kopnie w dupe, a politycy nie dostana ani grosza prywatnie.

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2015, 09:28:33 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #211 dnia: 20 Lipca 2015, 10:02:13 czas Polski »
Stara prawda mówi, że źródłem bogactwa i rozwoju państwa jest nie redystrybucja a produkcja. Redystrybucja w imię tzw sprawiedliwości społecznej nie dość, że nie ogranicza pauperyzacji, to wręcz przeciwnie powoduje, że pojawia się coraz więcej chętnych do korzystania ze środków publicznych i  nieuchronnie prowadzi do sytuacji, że wiele grup staje się wręcz od tych środków uzależnionych. Coraz szersze rzesze   zgłaszają potrzeby zmiany sposobu redystrybucji dla wytargania dla siebie jak największej części z budżetu będąc  przekonanymi, że im się należy od państwa. Jak pokazują przykłady niektórych państw "starego" zachodu ( UK, Grecja, Francja) prowadzi to nieuchronnie do patologii i niesłychanych napięć.
My niestety idziemy tą drogą, zapisaliśmy sobie nawet taką pułapkę a Konstytucji, dokładnie w art. 2, który mówi: "Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej" przy czym nie precyzuje co to są te zasady sprawiedliwości społecznej. I to pojawia się problem, gdyż zarówno Trybunał Konstytucyjny jak i tzw. katolicka nauka społeczna w sposób dość pokrętny próbują uzasadnić jawną niesprawiedliwość jako .... formę sprawiedliwości nie bacząc nawet na jawną sprzeczność wspomnianego art. 2 z zapisami preambuły Konstytucji :  "......ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej
jako prawa podstawowe dla państwa oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości....."

Korzystając z tego zapisu i niejasnych pojęć zapisów różne grupy "rozszarpują" budżet kosztem tych, którzy do niego najwięcej wnoszą.
Sytuację taką dość trafnie wg mnie opisał Anthony de Jasay w eseju : " Rozważania nad sprawiedliwością społeczną..."
.." Można zbudować wiele mądrych wywodów na poparcie tezy, że dystrybutywna niesprawiedliwość jest w istocie aktem sprawiedliwości społecznej. Obalenie każdego z nich jest równie łatwe jak ich prokurowanie, a to z tej przyczyny, że konkluzywny, bezstronny argument za tym, iż sprawiedliwość społeczna to gałąź ogólnie pojętej sprawiedliwości jest po prostu niemożliwy....."   i tamże:  ..."..aby zdobyć i utrzymać władzę w ustroju opartym na liczeniu głosów, , trzeba obiecać, że będzie się odbierać majętnym, a dawać ubogim............Idea sprawiedliwości społecznej to bezczelne narzędzie, które ma ukryć ten prosty fakt, deklarując, ze czarne jest białe" ... Inaczej mówiąc w demokracji wśród trzech, dwóch ( biedny i średni) uchwala, że trzeba "obrabować" trzeciego, bogatego w imię "sprawiedliwości społecznej".
Nasi ale nie tylko nasi politycy prześcigają się więc w szalonych pomysłach redystrybuowania nie swoich pieniędzy aby wygrać wybory - mamy przecież świeże tego przykłady. Tym sposobem nasi przedsiębiorcy dający przecież ponad 70 % dochodu narodowego i zatrudnienia
są coraz bardziej gnębieni rożnego rodzaju daninami: płaca minimalna, PIT,VAT, ZUS, składki zdrowotne podatki od nieruchomości itd i jednocześnie żąda się od nich zwiększania płac, tak, że powoli zapętlamy się. Przydało by się, aby nasi "obiecywacze" czasami coś poczytali - wszystko już było.
Dla zainteresowanych polecam lekturę Alexisa de Tocquevilla "Raport o pauperyzmie" tłumaczenie: Joanna Strzelecka
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2015, 10:06:20 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #212 dnia: 20 Lipca 2015, 10:11:13 czas Polski »
No i to nieszczęsne referendum.
To co rząd chce zrobić z finansowaniem partii jest gwożdziem do trumny dla naszego Kraju. Już w tej chwili wygląda to tak że jest jak marionetka gdzie sznurki są w rękach Unii. (Zaznaczam że przeciwko unii nie jestem). Niemniej jeśli finansowanie działalności partii będzie z poza budżetu to już całkiem będą żądzić nami ci którzy wyłożą pieniądze na ich funkcjonowanie, a będą to rosja i niemcy, które to kraje od setek lat próbują nas zniszczyć. Pozatym politycy są wybierani przez obywateli czyli Nas aby zarządzać naszym krajem dla Naszego dobra.
Przykładowo, jeśli ktoś ma firmę i zatrudnia zarządcę aby tą firmę prowadził to zgodzi się aby pensja była płacona przez kogoś z zewnątrz struktur firmy? Przecierz oczywiste jest że ten kto wyłoży pieniądze będzie żądał kożyści dla siebie, co nie koniecznie może być (i prawdopodobnie nie będzie) kożystne dla firmy.
Nasz kraj a więc i My jak onaród już w ten sposób straciliśmy gigantyczny majątek. Już niewiele jest do rozgrabienia, więc trzeba zlalć nasz kraj uchodżcami bo gdzie indziej już dla nich nie ma miejsca. Nie jestem przeciwny pomocy uchodżcom, bo i sami kożystamy z gościnności innych krajów, ale są pewne granice.
Dzisiaj usłyszałem w telewizji angielskiej wypowiedź jednego z przywódców islamskich że to włeśnie oni są najbardziej zintegrowni ze społeczeństwem brytyjskim. Uśmieliśmy się z żoną co nie miara, że takie kłamstwo i hipokryzja wychdzi z ich ust, a brytyjscy prowadzący program zero reakcji. Aż się niedobrze robi z tej ich politycznej poprawności.
Pomagajmy, owszem, ale wtedy kiedy nas stać, i tym którzy mają wspólne kożenie z naszymi. Przykładowo podczas wojny w Serbii ponad tysiąc uchodżców przyjęliśmi i pomogliśmy, im a ile osób pozostało w kraju? Kilka. Reszta wróciła do siebie. Prawdą jest że środowiska islamskie, arabskie i afrykańskie  nie asymilują się tak jak inne nacje i tworzą się wyizolowane społeczności, a to nie jest dobre. Cała Europa ma z tym problem.

Mam nadzieję że kiedy za kilka miesięcy jako Naród podziękujemy PO za ich "wysiłek" i "pracę" i zatrudnimy nowe osoby, to sie coś zmieni.

Pozdrawiam

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #213 dnia: 20 Lipca 2015, 10:56:55 czas Polski »
Mam nadzieję że kiedy za kilka miesięcy jako Naród podziękujemy PO za ich "wysiłek" i "pracę" i zatrudnimy nowe osoby, to sie coś zmieni.
Tak zmieni się.
Należy się spodziewać, że PiS pod wodzą prezesa i kk zechce zbudować kraj jedynie słusznej opcji. Wykluczyć ateistów, wierzących inaczej, homoseksualistów, poczętych z in vitro, żyjących bez sakramentu małżeństwa, nie posyłających dzieci na religię, wątpiących w smoleński zamach oraz największość jedynego z prawdziwych prezydentów. W myśl zasady. Nie ważne, czy Polska będzie biedna, czy bogata. Ważne żeby była katolicka.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #214 dnia: 20 Lipca 2015, 11:18:36 czas Polski »
To jak jest jest inna opcja aby nie było gorzej  niż jest? Bo nie sądzę aby pod obecnymi rządami mialo byc lepiej skoro przez 8 jest coraz gorzej. Dając zieloną kartę ponownie mówimy że jest dobrze i nie chcemy zmian.
Zaznaczam że nie jestem za tym aby władza była w jednych rękach.  Opozycja jest wskazana.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #215 dnia: 20 Lipca 2015, 11:23:17 czas Polski »
Ten film bardzo dobry, na początku sądziłem że będzie jednostronnie i sielanka ... A w połowie jednak widać po tych ludziach że wszytko fajnie, ale jednak czegoś brakuje. A już totalnie rozwaliły mnie podsumowania -
=45m8s
i to na samym końcu tego Piotra z Olsztyna. Sam mam 3 letniego synka i jakoś nie wyobrażam sobie widzieć go raz na kilka miesięcy. Z drugiej strony życie w tym kraju - zwłaszcza na prowincji - przypomina wegetację, a nie życie....

Paweł 46 - nie mogę pojąć jak to jest. Po 8 latach rządów PO-PSL wiadomo, że jest do bani - tryb dokonany. Ale wszyscy już żyją wizją kalifatu kaczyńskiego i wiedzą że BĘDZIE przerąbane - sami wizjonerzy! Ja wiem, że to PO wprowadziła VAT 23% na art dziecięce, i jedynie przy uporze opozycji odwleczono to o rok. Ja wiem, że to PO zamroziła kwotę wolną od podatku. Nie mam nic przeciwko invitro, homoseksualistach, jestem przeciwko religii w szkołach i utrzymywaniu przez państwo prefektów w parafiach jako katechetów w szkołach - ale to nie są moje najważniejsze problemy w życiu! Wali się informacjami odnośnie invitro, a nikt się nie zastanowi czy np nie refundować szczepień dla małych dzieci na pneumokoki, rotawirusy itp - 2000 zł trzeba wydać żeby małe dziecko zaszczepić! Normalnie jak czytam wypowiedzi jak Twoja to mam wrażenie, że w ciągu niecałych 2 lat rządów PiS to u każdego obywatela ABW o 6.00 zrobiła nalot prewencyjny i wsadziła na 24 H do aresztu ....   
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2015, 11:25:37 czas Polski wysłana przez przemoprzem »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #216 dnia: 20 Lipca 2015, 12:05:07 czas Polski »
Nasz kraj a więc i My jak onaród już w ten sposób straciliśmy gigantyczny majątek. Już niewiele jest do rozgrabienia
Popełniasz typowy błąd naszych rodzimych populistów. Klasyczna grabież naszego kraju dokonała się tuż po II wojnie kiedy to na mocy dekretu Stalina wywieziono na wschód z naszego kraju większość wyposażenia naszych ocalałych jeszcze po wojnie fabryk. Teraz nikt nic nie rabuje i nie wywozi, a wręcz przeciwnie nasze fabryki wyposażane są w najnowocześniejsze maszyny, urządzenia, technologie i know how sprowadzane z zagranicy a nie za granicę wywożone. Podnosi to poziom i jakość naszej produkcji i dzięki temu coraz więcej tej produkcji za granicę sprzedajemy.
Przejęte i dokapitalizowane fabryki są unowocześniane, zatrudniają polskich robotników i inżynierów dzięki czemu ich kwalifikacje podnoszą się i wielokrotnie to nasza kadra dzięki wrodzonej innowacyjności tworzy urządzenia lepsze. Nie przekłada się to jeszcze na odpowiednie ich wynagradzanie ale to też przyjdzie. Powtórzę się, ale to produkcja, usługi i handel stanowią o sile gospodarki a nie redystrybucja. Do rozwoju gospodarki potrzebny jest silny i niezależny od państwa sektor finansowy, który wspiera gospodarkę ale też z niego żyje. Państwo ( czytaj politycy) nigdy i nigdzie na dłuższą metę nie sprawdziło się jako zarządca firm, przemysłu i banków a wręcz przeciwnie politycy łatwo mogli oddziaływać i naciskać na zarządzane przez siebie banki aby w sposób nieracjonalny wspierały pieniędzmi obywateli i rentownych, prywatnych firm państwowe nierentowne firmy a nawet całe branże. Dzieje się tak również teraz vide górnictwo. Górnictwo zarządzane przez państwo, wydobywające węgiel z 1000 m na dłuższą metę w zderzeniu ze światową konkurencją nigdy nie będzie konkurencyjne.
Piszesz również, że oczekujesz pozytywnych zmian po jesiennych wyborach - cytując klasyka "jesteś w mylnym błędzie". Wybory ma szansę wygrać partia, która obiecuje redystrybucję na niespotykaną skalę co oznacza wprost rosnącą niesprawiedliwość (mój poprzedni wpis) a co za tym idzie ograniczanie wolności. Przedsiębiorcy tworzący budżet będą musieli znieść dodatkowe obciążenia: oprócz finansowania partii politycznych, kościoła, kulawej służby zdrowia, wojska, opieki społecznej, policji, nierentownych państwowych firm i dziesiątków innych służb będą musieli utrzymywać dziesiątki tysięcy urzędników do kontroli, wymuszania i redystrybucji - jak w takich warunkach mają sobie poradzić z finansowaniem rozwoju, zaspokojenia słusznych żądań płacowych coraz wydajniej pracujących swoich pracowników? Czy to jest sposób na ograniczenie emigracji? Zejdź na ziemię

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #217 dnia: 20 Lipca 2015, 12:07:43 czas Polski »
W Polsce jest bardzo dobrze, kraj rozwija się dynamicznie, jak ktoś tego nie widzi jest ślepcem.
Kto komu w Polsce zabrania zarabiać kupę kasy ? Chcecie socjalizmu i płac gwarantowanych ?
Bardzo proszę otworzyć firmę i płacić ludziom trzy średnie krajowe, a co, to nie rząd płaci pensje, tylko przedsiębiorcy.
Psioczenie na podatki, vaty i zusy jest bez sensu, tak nowoczesny świat jest urządzony i bardzo dobrze.
Najbardziej mnie śmieszy tekst, że firmy wyprowadzają pieniądze z kraju. A co mają zrobić ? Płacą podatki i mają zysk, który same wypracowały więc robią z tym zyskiem co chcą. Nam też nikt nie mówi na co mamy wydać zarobione pieniądze.
Obciążenia podatkowe w Polsce wcale nie są największe.
Wolę zapłacić 23% vat i za szczepionkę dla dziecka, chociaż mieszkam w mieście, które akurat finansuje te szczepienia.
Niż żyć w kraju jak np. Grecja.
Mimo wszystko wolę PO niż talibów z PIS przy władzy. Nie piszę o innych opcjach politycznych, bo jak na razie nie mają szans.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #218 dnia: 20 Lipca 2015, 13:42:22 czas Polski »
Chyba muszę jeszcze raz przeanalizować swoje przekonania, bo z tego co piszecie to Polska jest krajem miodem i mlekiem płynąca, gdzie każdy jest szczęśliwy, ma zapewniony spokój i pracę, tylko nie wie o tym. Nie wie też że ma oszczędności które zagwarantują mu przetrwanie w trudniejszym czasie. No i z tego też powodu nie ma potrzeby aby lekarze, pielęgniarki, nauczyciele i ta cała reszta musiała myśleć o wyjeżdzie na saksy? A ci co są za granicą to już zupełnie powariowali i są przasiąknięci antyrządową propagandą i nie wiedzą co tak naprawdę tracą.

A wszystkiemu temu są winni wszyscy ci którzy psioczą na nasz cudowny rząd który, otacza wszystkich obywateli troską i opieką.

Przepraszam za sarkazm i zaznaczam że szanuję poglądy wasze, do których każdy ma prawo, tylko jakoś nie jestem do nich przekonany.
Staram się postrzegać sytuację nie z punktu widzenia jednostki ale bardziej całościowo. może to błąd, nie wiem.

Pozdrawiem serdecznie i bez urazy.

akwa-stolarz

• Gość
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2015, 15:15:12 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline sajo

« Odpowiedź #220 dnia: 20 Lipca 2015, 15:35:05 czas Polski »
"kraj rozwija się dynamicznie, jak ktoś tego nie widzi jest ślepcem"
Jaką ostatnio kupiłeś maszynę polską? komputer polski?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #221 dnia: 20 Lipca 2015, 15:39:15 czas Polski »
No właśnie. Tak sobie myślałem podczas mich wakcyjnych prac u szwagra . (Podlogi drewniane), czy są polskie cykliniarki do podłóg? Konstrukcja prosta a w krakowie tylko ruskie widzialem. Nie mówię że była zła, ale jednak nie polska.
No i ten masz grafen. Płakać się chce.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2015, 15:40:47 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #222 dnia: 20 Lipca 2015, 15:43:38 czas Polski »
Po wypadku kupuje właśnie nowy samochód, który robiony jest w Polsce.
Września, VW ogromna fabryka samochodów użytkowych.
Zaraz napiszesz, że to nie Polska fabryka, ale jest w Polsce, pracują Polacy i płaci w Polsce podatki.
Każda inna fabryka pracuje na tych samych zasadach.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 20 Lipca 2015, 15:44:10 czas Polski »
http://jagiellonski24.pl/2015/07/20/zycie-jest-tutaj/
Miałem się już nie odzywać ale żal mi tych co twierdzą, że Polska rozwija się dynamicznie. Pewnie waszego zdania już nie zmienię ale może poświęcić kilka minut na przeczytanie tekstów z linków które wkleilem . Jesteście marionetkami w rękach systemu który niszczy Polskę od środka tworząc zarazem skorupe niczym pisanka na Wielkanoc. Z zewnątrz pięknie ale od środka zbuk.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #224 dnia: 20 Lipca 2015, 15:51:47 czas Polski »
Miałem się już nie odzywać
I tak trzeba było zrobić, bo linki, które podałeś są żałosne, jak żałosny jest Pan Ziemkiewicz razem z talibem Cejrowskim i tym podobnymi oszołomami.

Jesteście marionetkami w rękach systemu który niszczy Polskę
Nie przejmuj się paranoję da się leczyć :)