24 Kwietnia 2026, 09:11:13 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 44719 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #285 dnia: 26 Lipca 2015, 17:36:46 czas Polski »
I to wlasnie jest fajne, ze np. W Szkocji nie trzeba ciagle sie pilnowac,

Możesz to trochę wyjaśnić ? Co , to nawet na przy przechodzeniu przez jezdnię nie trzeba uważać ? ;)

Offline prezio

« Odpowiedź #286 dnia: 26 Lipca 2015, 17:42:07 czas Polski »
Nie wchodzmy w skrajnosci. Chodzi bardziej o zaufanie. Zalatwiasz cos w urzedzie, nie musisz sie pilnowac ze hdzies soe jakis dokument zawieruszy i ci dowala kare. Podchodza tu raczej do takich spraw bardziej ludzko i wiele rzeczy mozna naprawic, wyjasnic i nikt ci nie dowali. To samo z policja. Jedziesz bez pasow, to ci nie przywala pdrazu mandatu, a cie poucza ze warto je zapinac z powodu bezpieczenstwa, i jest jeszcze wiele wiele innycn rzeczy. Co do ulicy, to tez jest spokojniej, i jezdza tu uwazniej a jie jak szalone konie w Polsce

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #287 dnia: 26 Lipca 2015, 23:36:17 czas Polski »
Politykę mam "gdzieś"
No tak. Najlepiej nie interesować się, wychodząć z egoistycznego podejścia do życią że liczę się tylko "Ja". A w jakim kraju będą żyć dzieci i wnuki to już będzie ich sprawa i mieć to "gdzieś".
Nie chodzi o to aby być czynnie udzielającym się politykiem, ale mieć rozeznanie w sytuacji i zagłosować kiedy przyjdzie na to pora według własnych przekonań.
My nie mamy dzieci co jest naszą osobistą tragedią, ale martwię  się o przyszłość siostrzeńców, siostrzenic, dzieci chrzestnych i również o to w jakim kraju będą dorastać również dzieci i wnuki kolegi popaye. I chyba w takiej postawie można doszukiwać się patriotyzmu. A mam wrażenie że takie postawy zanikają w naszym społeczeństwie.

Z szacunkiem pozdrawiam .

Offline Henry

« Odpowiedź #288 dnia: 27 Lipca 2015, 08:56:05 czas Polski »
Ktoś kiedyś powiedział "gdyby wybory mogły coś zmienić to by były zakazane" ;-) Dlatego nie interesowanie się polityką nie ma nic wspólnego z brakiem patriotyzmu. Problemem nie jest to jaka partia rządzi, ale to że rządzą ludzie, nie ważne pod jaką etykietką. A Polska to dziki kraj i potrzeba lat żeby zmienić mendalność niektórych. W końcu dlaczego moi znajomi którzy wyjechali do UK, Irlandii, Niemiec czy Holandii (także z rodziny) mówią "tu jest świetnie, w końcu można normalnie żyć, tylko lepiej unikać innych Polaków i nauczyć się dobrze języka żeby nie siedzieć z imigrantami".

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #289 dnia: 27 Lipca 2015, 09:03:19 czas Polski »
Ok. A czy jesteś w stanie wyobrazic sobie jak wyglądałby nasz kraj gdyby ludzie tworzący solidarność w latach osiemdziesiątych wyemigrowali?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #290 dnia: 27 Lipca 2015, 11:45:06 czas Polski »
żeby zmienić mendalność niektórych
Wiem że to chochlik, ale jakże trafny ,co do charakteru niektórych ludzi :P :)

Offline Henry

« Odpowiedź #291 dnia: 27 Lipca 2015, 12:39:36 czas Polski »
Ok. A czy jesteś w stanie wyobrazic sobie jak wyglądałby nasz kraj gdyby ludzie tworzący solidarność w latach osiemdziesiątych wyemigrowali?

Pomijając ten milion który wtedy wyemigrował? I oni i Ci którzy zostali walczyli o przyszłość swoich dzieci. A dzisiaj o co walczyć dla naszych potomków skoro jest dobrze?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #292 dnia: 27 Lipca 2015, 12:46:55 czas Polski »
Kiedyś też było dobrze ludziom związanym z władzą komunistyczną a reszta była nie liczącym się motłochem.
Teraz jest dobrze związanym z PO a reszta jest traktowana jako zło konieczne które najlepiej jest zesłać na emigrację.  A różnica? Jakoś nie słyszałem aby ci ludzie których poznałem mówili że mają politykę i kraj "gdzieś".
Za czasów komunizmu emigrował 1mln, a za PO 2mln.
Jeśli jest lepiej (nie wygodniej i ładniej) to czemu tak jest?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #293 dnia: 27 Lipca 2015, 14:02:38 czas Polski »
Jest różnica, wcześniej ludzie emigrowali bo musieli, teraz, bo mogli.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #294 dnia: 27 Lipca 2015, 14:08:12 czas Polski »
Ale wcześniej nikt nie mówił że ma Polskę "gdzieś" No i kiedyś chcieli wrócić ale nie bardzo mogli z powodów politycznych, a teraz mogą wrócić ale nie bardzo chcą z powodów ekonomicznych. I to właśnie świadczy o kondycji kraju (moim zdaniem).

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #295 dnia: 27 Lipca 2015, 14:27:54 czas Polski »
Jest różnica, wcześniej ludzie emigrowali bo musieli, teraz, bo mogli.
Można powiedzieć więcej, kiedyś ludzie uciekali, bo legalnie wyjechać nie można było, a teraz wyjeżdżają bo mogą. Nie dość, że mogą, to jadą jako pełno prawni obywatele UE.

Teraz jest dobrze związanym z PO a reszta jest traktowana jako zło konieczne które najlepiej jest zesłać na emigrację.
Większej bzdury nie słyszałem w życiu. Od kiedy jesteśmy w UE ludzie wyjeżdżają, niektórzy wracają i to bez względu na to kto rządzi.
Ciesz się człowieku że możesz legalnie wyjechać, wrócić i znowu wyjechać, możesz jeździć wte i z powrotem. Bez względu kto rządzi naszym krajem.
Więcej szkody dla kraju robi czarna mafia w sukienkach niż wszyscy politycy razem wzięci.
I niech mi tu nikt nie pisze, że żyjemy w katolickim kraju, bo chyba konstytucji nie czytał, żyjemy w państwie świeckim.
A jak mi taki Kaczyński mówi, że razem z biskupami napiszemy nowe prawo, to mi się niedobrze robi i sam bym chętnie wyemigrował, żeby nie oglądać tej głupoty.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #296 dnia: 27 Lipca 2015, 14:37:06 czas Polski »
Myślę że mówimy o dwóch różnych rzeczach i nie bardzo jest wola zrozumienia tego co chcę powiedzieć.  A temat jak to mówisz "czarnej mafii"  juz w tym wątku był poruszany i nie ma potrzeby do tego wracać.  Zapraszam do ury wyborczej aby  wyrazić swoje zdanie, i proszę o uszanowanie wyboru większością głosów aby nie wprowadzać demokracji wedlug zasady że "jesteśmy za demokracją  ile szystko jest tak ja my chcemy"
Pozdrawiam

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 27 Lipca 2015, 14:50:09 czas Polski »
Nie przejmuj się Paweł 46.  Za 15 lat islamisci będą pisać prawo od nowa i wtedy będzie ok. Tylko że ich nie będziesz mógł publicznie obrażać :-) no chyba, że nie przeszkadza Ci ich praktyka obcinania głów
Och przepraszam, oni też noszą czarne sukienki

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #298 dnia: 27 Lipca 2015, 15:09:59 czas Polski »
Co ma kościół do Islamistów ?
Ważne jest prawo imigracyjne i nie potrzeba do tego mieszać wiary.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #299 dnia: 27 Lipca 2015, 15:31:01 czas Polski »
Paweł46.
Przepraszam ale muszę ostrzej.
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Przyjedż do Londynu, Birmingham, czy innego duzego miasta na rok i popatrz co się to dzieje i dopiero się wypowiadaj.
Miękka polityka imigracyjna i tak zwane równouprawnienie doprowadza do sytuacji, gdzie rodowici Anglicy czują sie zagrożeni i nie u siebie, a ponieważ jest rownouprawnienie więc nie mogą nic powiedzieć i zareagować, więc wynoszę się poze miasto lub za granicę.
Na ulicy gdzie mieszkamy połowa już się wyprowadziła.
Dochodzi do sytuacji gdzie muzułmanie, ale też i inne nacje opanowują całe dzielnice a to z kolei prowadzi do powstawania grup extremistycznych i w konsekwencji Londyn zagrożony jest zamachami terrorystycznymi.
Pomijam sprawę świadczeń socjalnych.
Spokojnie ponad połowa pobierających zasiłki to imigranci którzy nie zamierzają wziąć się do pracy.
Więc bardzo proszę nie wypowiadaj się jeśli nie zdajesz sobie sprawy z zagrożeń i konsekwencji.
Zapewniam cię że nie miełbym odwagi napisać tak jak napisałem tutaj na forum angielskim bo miałbym nieprzyjemności już jako rasista a nie uważam sie za rasistę.
Tu w Anglii równoupranienie i wolnośc słowa polega na tym że nie masz prawa mówić negatywnie o innych nacjach bo inaczej będziesz rasistą.
To jest demokracja?
Ciesz się z tego jak jest w Polsce, bo ja i wiele osób czarno widzi przyszłośc w krajach zalanych muzułmanizmem.
Zaznaczam że nie mam nic przeciwko muzułmanom, czy innym nacjom, tylko widzę problemy jakie powstają kiedy zbyt duży jest udział innych nacji w społeczeństwie.