18 Kwietnia 2026, 05:50:18 czas Polski

Autor Wątek: Bernardo ADM 260  (Przeczytany 27960 razy)

Offline futrzak

Odp: Bernardo ADM 260
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Listopada 2015, 18:31:29 czas Polski »
Czy strugarki firmy "Luna", to jest jakiś lepszy chińczyk? Bo ceny od około 7000zł.

Offline nabuch

« Odpowiedź #31 dnia: 08 Lutego 2016, 23:02:30 czas Polski »
Woodek jak się sprzęt spisuje?
Mam pytanie czy do  strugarki używasz odciągu i ewentualnie próbowałeś pracy bez odciągu? Ja niestety nie mam i rozkręciłem trochę ten  króciec odciągowy ale szału nie ma zwłaszcza przy strugarce.
U Ciebie 2 rolka grubościówki jest metalowa czy powlekana gumą? Zauważyłem u siebie przy ostatnim struganiu czarne ślady na obrabianym elemencie co sugeruje że 1 rolka nie ciągnie a druga się ślizga. Muszę odkręcić do napędu i zobaczyć co da się z tym zrobić. Być może mam za słaby docisk na 1 rolce.  Ustawiałeś może te rolki?
Czy ktoś ma może nowsze modele  tj np z rolkami w blacie grubościówki  lub ze skośnie naciętym 1 wałkiem . Ciekawy jestem jak się to spisuje w praktyce.

Pozdrawiam Wojtek

Offline leo

« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lutego 2016, 12:19:58 czas Polski »
Cześć, używam od kilku miesięcy bernardo adm 260 i musze powiedzieć że za te pieniądze nie mogę narzekać. Używam dedykowanego odciągu od Bernardo (dc 230 E) Bez niego nie ma szans na sprawną prace. Nie jest to jednak coś co w 100% załatwia sprawę odciągu, bardzo często zapycha się na wlocie do "turbiny". Biorę tez pod uwagę że mogę źle coś robić ;) W każdym razie gdybym miał więcej pieniędzy zainwestował bym w jakiegoś hammera a z budżetem który posiadałem stać mnie było tylko na tą maszynkę.... i kupił bym ją jeszcze raz gdybym miał powtórzyć zakup. Nie ma co się oszukiwać ze jest ona zrobiona z najlepszych stopów metalu i widać ze to nie wysoka półka narzędzi ale za tą cenę myślę że warto. Jeśli chodzi o o pierwszy wałek to jest cięty pod ukosem. Nie zauważyłem żeby się zapychał ale pracuje na twardym i suchym drewnie, możliwe że na żywicznym pojawi się ten problem. Jeśli są jeszcze jakieś pytania to walcie śmiało :)

Offline nabuch

« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lutego 2016, 16:30:03 czas Polski »
Dzięki za informacje leo.  Ciekawe, że masz skośne użebrowany pierwszy wałek u mnie nacięcia są proste. Woodek też ma chyba proste o ile się nie mylę . Tak nawet się zastanawiałem ile kosztowałby taki wałek żeby go zamienić . Kurcze ja pracuje bez odciągu i jest marnie. Przy grubościówce  jeszcze obleci ale przy strugarce jest średnio bo  przy szerokiej desce nie ma pod spodem odprowadzenia materiału i po kilku struganiach w zależności od szerokości zaczyna wyrzucać do góry wióry które wpadają pod strugany element co wiadomo jak się ma do dokładności...  Leo a masz kratkę na wlocie do odciągu , może można ją usunąć. Jak masz metalowy wirnik nie powinno być kłopotu . Woodek a Ty jaki masz odciąg ?? Zastanawiałem sie nad najtańszym Ziperem za 600 zł. Pozdrawiam

Offline leo

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lutego 2016, 21:06:28 czas Polski »
Nabuch oczywiście masz rację, użebrowanie jest proste, nie wiem skąd mi przyszło do głowy że te nacięcia są po skosie.
Jeśli chodzi o kratkę to jest tylko kilka takich ramion przyspawanych na wylocie. Myślałem żeby je odciąć i może rzeczywiście powróce to tego pomysłu. Gdy wyciąg się zapycha nie ma sznas dalej pracować a zdarza się to zbyt często.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Lutego 2016, 10:14:14 czas Polski »
Hej, wałki jakie mam widać na zdjęciach w pierwszym poście. Nie mam chwilowo jak sprawdzić bo jestem w delegacji. Ale nie zauważyłem żeby mi brudziło materiał na czarno (chyba że mokra sosna się zablokuje to wtedy wałek przypali materiał). Co do odciągu to mam scheppach hd12 z LM. Na moje potrzeby spisuje się dobrze (ale jak jest dzień że strugam kilka godzin bez przerw to worek trzeba dość często opróżniać), tylko kratkę trzeba wyciąć i wąż dokupić jakiś miękki. Używam go również do MLT100 i frezarki podwieszonej pod stolikiem.

Offline leo

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Lutego 2016, 17:31:20 czas Polski »
Woodek czyli wycięcie tej kratki rzeczywiście pomaga?

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lutego 2016, 12:19:41 czas Polski »
Poczytaj temat o odciągu do 1000zł, wszyscy posiadacze tego odciągu wycięli tą kratkę. Różnica jest kolosalna ;-)

Offline leo

« Odpowiedź #38 dnia: 22 Lutego 2016, 18:40:52 czas Polski »
Super, będzie cięcie w metalu dla odmiany ;)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Offline Soltys

« Odpowiedź #39 dnia: 13 Czerwca 2016, 22:44:35 czas Polski »
Witaj woodek

Mam pytanie jak się sprawuje maszyna. Planuje zakup czegoś w tej cenie i zastanawiam się jaka jest twoja opinia po roku użytkowania.
Drugie pytanie to czy zastanawiałeś się nad modelem niższym ADH 250 nr. 08-1019 troszkę tańsza troszkę słabsza. Miałeś może okazję ją widzieć?

Będę wdzięczny za jakieś informacje.

pozdrawiam
Soltys

Offline futrzak

« Odpowiedź #40 dnia: 14 Czerwca 2016, 16:21:46 czas Polski »

Offline arci123

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Sierpnia 2016, 14:58:04 czas Polski »
Witam serdecznie,

dziękuję Ci za informacje na temat adm 260. Dużo mi powiedziały na temat tej maszyny aczkolwiek są dylematy ;). Czy poczekać jeszcze rok i kupić najmniejszy hamer ( chyba symbol 26 ) czy kupić adm 260. Różnica w cenie spora. Pytanie tez czy ta cena zrekompensuje mi efekt. Jestem w końcu tylko pasjonatem amatorem.

Pozdrawiam serdecznie

Offline Uniwh

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Sierpnia 2016, 16:05:53 czas Polski »
kupić najmniejszy hamer (   

Co wy macie z tymi hammerami?

Czy to takie cudo? Tez myslalem o marce hammer ale tam przynajmnie 30% to cena marki a nie jakosci przynajmniej z tych grubosciowek co widzialem na zywo a widzialem z 5szt. Glownie 31

Offline Kudlacz

« Odpowiedź #43 dnia: 27 Listopada 2016, 14:43:19 czas Polski »
I jaka finalnie opinia o Bernardo ADM 260 po roku przepracowanym na maszynie? Warta swojej ceny? Dokładna?

Offline leeching

« Odpowiedź #44 dnia: 10 Marca 2017, 21:36:40 czas Polski »
Trafiłem tutaj szukając info na temat Bernardo ADH250 i zastanawiam się, czym uzasadniona jest wyższa cena ADM260? Może ktoś miał okazję porównać maszyny?

Od kilku tygodni mam ogromny dylemat z wyborem strugarki i widzę tylko takie opcje:

używana Elektra Beckum (lokalnie ciężko coś trafić)
od 3.5k Bernardo ADH 250
potem Metabo HC 260 4.5k
dalej używane Feldery A3 od 8k

Wychodzi na to, że nowa HC260 jest za droga i lepiej brać o 1k tańsze Bernardo, a Felder do przydomowego warsztatu jakoś tak mi nie pasuje, chociaż kusi, szczególnie po obejrzeniu filmików Jarka