02 Maja 2026, 01:57:34 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135828 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Czerwca 2014, 12:05:05 czas Polski »
U mnie podobnie tylko bez tego dzwonienia  :)  chyba taki typ

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 01 Lipca 2014, 10:25:44 czas Polski »
Przykładnica kątowaBosch - samo wykonanie ok, duże luzy na rowku TAEG - sama przykładnica ok, ale rowki w blacie to jakaś porażka - rowki mają kształ U i tylko co jakiś czas są występy blokujące wypadanie przykładnicy.Te rowki to chyba największa wada AEGMakita - wykonanie ok, luzy na rowku T najmniejsze ale i tak do poprawy inaczej będzie niedokładna

Witam,

mam pytanko odnośnie przykładnicy kątowej. Niestety u mnie też są luzy. Robiłem próbę cięcia 45st. i niestety te luzy powodują niedokładność. Ta metalowa listwa jest za wąska w stosunku do rowka i stąd chodzi ona na boki. Jak rozwiązaliście ten problem?

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #152 dnia: 01 Lipca 2014, 10:34:35 czas Polski »
Sylwek, jeszcze nie mam tej Makity, oglądałem tylko w sklepie :-)  Na YT znalazłem gościa, który pokazywał jak poprawiał różne niedociągnięcia tej pilarki. Sposobem na luzy na rowku T było oklejenie profila który się w nim porusza samoprzylepną taśmą aluminiową. Takie taśmy są chyba między innymi do izolowania kominków, można kupić w marketach budowlanych.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 01 Lipca 2014, 10:48:38 czas Polski »
Sposobem na luzy na rowku T było oklejenie profila który się w nim porusza samoprzylepną taśmą aluminiową

Właśnie mam taśmę aluminiową i nawet pomyślałem, że mógłbym jej użyć. Zapytałem, bo jestem ciekawy jak jeszcze radzili sobie z tym forumowicze. Jeśli macie jeszcze jakieś rady chętnie poczytam.
Muszę jeszcze poszperać w necie, może znajdę jakieś inne podpowiedzi.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 01 Lipca 2014, 20:37:56 czas Polski »
Nie wiem czy ktoś z Was obklejał taśmą aluminiową ten profil, ale właśnie to zrobiłem i niestety nie jest to najlepsze rozwiązanie. Chodzi o to, że na początku jest super, luzy prawie zniknęły(kwestia do dopracowania), ale jest to rozwiązanie krótkoterminowe. Problem w tym, że podczas posuwu ta folia się potrafi blokować i zrywać po malutkim kawałeczku (wiadomo- nie stawi oporu). Można oczywiście co jakiś czas naklejać od nowa, ale może ktoś z Was ma inne rozwiązanie tego problemu?

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #155 dnia: 01 Lipca 2014, 20:43:30 czas Polski »
A może to kwestia grubości/wytrzymałości blachy z której jest zrobiona taśma ?

Offline leku

« Odpowiedź #156 dnia: 01 Lipca 2014, 20:47:38 czas Polski »

Offline robson

« Odpowiedź #157 dnia: 01 Lipca 2014, 20:58:20 czas Polski »
Ja bym widział inne rozwiązanie ,w prowadnicy nawiercić otwory i nagwintować je , wkręcić śrubki (szpilki) ale takie bez łebka i w ten sposób niwelować różnicę pomiędzy prowadnicą a rowkiem .

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 01 Lipca 2014, 21:02:57 czas Polski »
w prowadnicy nawiercić otwory i nagwintować je , wkręcić śrubki (szpilki) ale takie bez łebka i w ten sposób niwelować różnicę

Hej, a mógłbyś to bardziej opisowo, obrazowo wytłumaczyć? Sorry, ale chcę zrozumieć, bo chciałbym wyeliminować ten luz.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #159 dnia: 01 Lipca 2014, 21:10:05 czas Polski »
A nie będzie to się zacierać , normalnie jest jeszcze blaszka.

Offline robson

« Odpowiedź #160 dnia: 01 Lipca 2014, 21:30:26 czas Polski »
Sylwek , jak mniemam masz luz pomiędzy prowadnicą a rowkiem w blacie , wiercisz w prowadnicy np. dwa otwory gwintujesz je i wkręcasz śrubki nylonowe lub teflonowe wykręcając je powiększasz szerokość prowadnicy i  tym samym niwelujesz różnicę pomiędzy prowadnicą a rowkiem  :)

Offline MrBass

« Odpowiedź #161 dnia: 03 Lipca 2014, 16:46:22 czas Polski »
Ja przykleiłem na prowadnicę taśme samoprzylepną aluminiową dwukrotnie .Oczywiściem wcześniej  z pyłu i odtłuściłem ,efekt jest zadowalający.

Offline DM

« Odpowiedź #162 dnia: 07 Lipca 2014, 12:06:31 czas Polski »
A w ogóle komuś to do czegokolwiek pasuje ?

Mam szlifierkę taśmową i coś takiego oczywiście luzy jak nie wiem. Dodatkowo ten zderzak dla ustawienia dokładnych katów 45,90, etc to straszne badziewie.

Czy zamiast bawić się w oklejanie rowków nie lepiej kupić kawałek tworzywa samosmarownego i dociąć go na odpowiednią wielkość i zastąpić tą metalową listwę w przyrządzie ?

Offline Paco

« Odpowiedź #163 dnia: 08 Lipca 2014, 00:23:33 czas Polski »
Nastawiałem się na zakup tej pilarki, później niepochlebne komentarze jakby troszkę zrewidowały mój punkt widzenia ale niestety bosch GTS10 XC, makita 2704 czy metabo ts254 itd. są już dość drogie zważając na fakt, że szukam dokładnej pilarki do celów hobbystycznych/majsterkowania. Stąd 3 pytanka:
1. czy w MLT 100 obudowa, ta niebieska, to jest z plastiku czy metalowa?
2. dość często piła nie jest pod równym kątem to podłużnicy - czy ktoś próbował ją regulować, np. zdejmując pokrywę dna i tam "dokręcając śruby"?
3. jeśli ktoś miał doczynienia praktyczne jakbyście porównali ją do AEG TS 250 k - pomijam tutaj wózek

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #164 dnia: 08 Lipca 2014, 02:31:40 czas Polski »
   Paco obudowa jest z dosyć dobrej jakości plastiku.
 Nie musiałem regulować piły wszystko było w porządku ale mocowanie przykładnicy było wygięte i na szerokości powyżej 250 mm przykładnica była lekko odchylona.
Jedyną rzeczą którą poprawiałem było naprostowanie mocowania.
Ogólnie jestem z niej zadowolony.