01 Maja 2026, 07:15:55 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135792 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #210 dnia: 23 Lipca 2015, 22:37:09 czas Polski »
Według mnie mogą być dwie przyczyny, tępa tarcza, albo kleszczy materiał, bo nie podejrzewam, że krzywo namalowałeś linię  ;)
Tnę kantówki wzdłuż większe niż wysokość tarczy muszę ciąć na dwa razy i nic nie szarpie, najwyżej jakiś dymek poleci jak lekko przypali materiał.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline morosoph

« Odpowiedź #211 dnia: 23 Lipca 2015, 22:56:57 czas Polski »
Generalnie to nowa piła i tarcza też mało śmigana. Tnie naprawdę czyściutko sosnę, sklejkę i twarde drewno tarasowe, tyle że do tej pory max 32 mm grubości.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #212 dnia: 24 Lipca 2015, 10:33:14 czas Polski »
Moją pilarką Bosch PTS 10, która jest odpowiednikiem Makity MLT 100 rozcinałem niedawno tarcicę bukową o grubości 50 mm. Makita powinna dać sobie radę bez problemu. Nie wiem jakiej długości i szerokości jest Twoja deska. Może się klinować z kilku powodów: - jeśli jest zwichrowana i nie leży płasko i stabilnie na blacie, jeżeli jest długa potrzebne są podpórki, w przeciwnym razie przemieszcza się pod  własnym ciężarem, z ręki jest trudno panować nad materiałem. Zajrzyj do wątku:  http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/jak-zrobic-deske/ tam są poruszane kwestie rozcinania desek.
Przy pomocy Makity jak i Boscha da się rozcinać nawet jesionowe czy bukowe deski o grubości dwa razy większej niż wysuw tarczy piły - raz z jednej raz z drugiej strony, ale co najmniej trzy boki powinny być do siebie prostopadłe i przy przykładnicy i tarcza musi być ostra klin odpowiedni do tarczy.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2015, 10:38:30 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline RobRob

« Odpowiedź #213 dnia: 24 Lipca 2015, 13:43:36 czas Polski »
Mam makitę i 9 cm  grubości przy ostrej tarczy żaden problem
może ciołęś jakieś płyty wiórowe lub sklejki na tym szybko tępi się tarcza

Offline morosoph

« Odpowiedź #214 dnia: 24 Lipca 2015, 22:44:30 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi, ale deska leży odłogiem. Amigorg ma słuszność - deska jest złódkowana co prawda nie tragicznie, ale jednak
Nie jest długa. Moja próbka miała 60 cm , ale tak jak napisałem nawet do klina nie dociąłem i zbastowałem. po prostu czułem że nie mam nad nią kontroli, a nie chcę badać skutków. W każdym razie jutro spróbuję ponownie, ale najchętniej zmieniłbym tarczę na skromniejszą w ilość zębów/gdybym ją posiadał/

Offline Roobertt

« Odpowiedź #215 dnia: 25 Lipca 2015, 12:23:04 czas Polski »
Przeprasza że pytam ale masz doświadczenie ciełeś już deski czy to początek przygody

Offline morosoph

« Odpowiedź #216 dnia: 25 Lipca 2015, 20:44:12 czas Polski »
Właśnie że to moja pierwsza przygoda z surowicą i stąd może moja panika

Offline Henry

« Odpowiedź #217 dnia: 26 Lipca 2015, 22:20:00 czas Polski »
Nie martw się - jak będzie źle to piła spanikuje sama z siebie - po to ma bezpiecznik obok włącznika. Poza tym z tak słabiutkim silnikiem trzeba się przyzwyczaić do tego że ledwo kręci w grubym drewnie i prędzej stanie niż nim rzuci (co nie zmienia faktu że i tak nigdy się nie staje w linii tarczy). Ciąłem dzisiaj deskę dębową 5cm na paseczki i dała radę. Ale przy cięciu wzdłuż 2m krawędziaka świerkowego 7cm "spanikowała" tuż przed końcem.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #218 dnia: 26 Lipca 2015, 23:32:11 czas Polski »
Spanikowała czyli wywaliła bezpiecznik?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Henry

« Odpowiedź #219 dnia: 27 Lipca 2015, 08:44:46 czas Polski »
Tak. To dopiero drugi raz mi się zdarzyło na kilka miesięcy weekendowego używania - wygląda na to że nie lubi długiej pracy pod obciążeniem, bo przy cięciu poprzecznym grubej dębiny nic się nie działo.

Offline dr_aus

« Odpowiedź #220 dnia: 30 Lipca 2015, 04:29:37 czas Polski »
Witam panowie,
szkoda że wątku nie przeczytałem jak musiałem kupić szybko piłę do docinania małych elementów... bo jak zabaczyłem jaką ta maszyna ma precyzję..
Paco nie wiem czy już kupiłes, ale na tym sie dokładnie nie da ciąć, bo przykładnica, wózek na kulkach i wózek na rowku mają ogromne luzy.
Tzn inaczej - jak ktoś ma talent to sobie oczywiście poradzi, z tym że to sie nie nadaje do powtarzalnej pracy, bo każdy element trzeba nadrabiać owym talentem.
Popracowaliśmy na niej kilka miesięcy w końcu się spaliła.  Nie mam siły do niej, więc jak jakiś majsterkowicz się nudzi - to może się nią zaopiekować.

W kwestii wózków, bo był taki wątek kilka stron temu. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcecie robić blat ze sklejki zamiast rowków - jest prowadnica liniowa od CNC przykręcona między stół a blat.. Są to niedrogie rzeczy, a precyzja będzie wyśmienita.  Sęk w tym, że podniesienie blatu spowoduje przesunięcie płaszczyzny ponad oś obrotu piły, więc żeby ciąć pod kątem 45stopi, to przy blacie 20mm podparcie materiału odsunie się 20mm od tarczy. Zapewne można tak pracować z większością elementów.

Reasumując, jutro musze kupić małą piłę z wózkiem przy samej tarczy, z dokładnym cięciem pod kątem w obu płąszczyznach. Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline futrzak

« Odpowiedź #221 dnia: 06 Sierpnia 2015, 18:53:25 czas Polski »
Jaki jest rozmiar stołu po całkowitym rozłożeniu?

Offline futrzak

« Odpowiedź #222 dnia: 22 Sierpnia 2015, 09:00:09 czas Polski »
Poradzi sobie z rozcinaniem wzdłużnym dębu 7-8cm, czy raczej nie ma szans?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 22 Sierpnia 2015, 10:27:23 czas Polski »
Najlepiej na dwa razy i musi być ostra tarcza to nie powinna jęknąć nawet.

Offline molu

« Odpowiedź #224 dnia: 12 Września 2015, 18:04:35 czas Polski »
Od pewnego czasu rozważam zakup mlt100. Oglądałem chyba z 6 egzemplarzy (w casto i innych marketach) i zauważyłem, że w większości z nich stół nie był płaski. Na środku jest wyżej - patrząc wzdłuż prowadnic. Czy też tak macie? Nie wiem czy to wada stołu, czy kwestia montażu/regulacji (jeżeli jest jakakolwiek).

T.