Witam panowie,
szkoda że wątku nie przeczytałem jak musiałem kupić szybko piłę do docinania małych elementów... bo jak zabaczyłem jaką ta maszyna ma precyzję..
Paco nie wiem czy już kupiłes, ale na tym sie dokładnie nie da ciąć, bo przykładnica, wózek na kulkach i wózek na rowku mają ogromne luzy.
Tzn inaczej - jak ktoś ma talent to sobie oczywiście poradzi, z tym że to sie nie nadaje do powtarzalnej pracy, bo każdy element trzeba nadrabiać owym talentem.
Popracowaliśmy na niej kilka miesięcy w końcu się spaliła. Nie mam siły do niej, więc jak jakiś majsterkowicz się nudzi - to może się nią zaopiekować.
W kwestii wózków, bo był taki wątek kilka stron temu. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcecie robić blat ze sklejki zamiast rowków - jest prowadnica liniowa od CNC przykręcona między stół a blat.. Są to niedrogie rzeczy, a precyzja będzie wyśmienita. Sęk w tym, że podniesienie blatu spowoduje przesunięcie płaszczyzny ponad oś obrotu piły, więc żeby ciąć pod kątem 45stopi, to przy blacie 20mm podparcie materiału odsunie się 20mm od tarczy. Zapewne można tak pracować z większością elementów.
Reasumując, jutro musze kupić małą piłę z wózkiem przy samej tarczy, z dokładnym cięciem pod kątem w obu płąszczyznach. Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za pomoc.