09 Maja 2026, 21:22:43 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 136063 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipca 2013, 10:29:02 czas Polski »
narzedzia.pl
Nie mogę się zgodzić, napisałem rok temu opinię o ściskach dedra, że nie nadają się do robienia klejonki bo są za słabe i ten wpis dalej tam wisi.

Twój 1 post vs 10000000 kupionych. Takie są realia, tak dziś studenci zarabiają na życie.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Jakub

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipca 2013, 11:02:41 czas Polski »
Możesz mieć niestety rację :-\
Pozdrawiam Jakub.

Offline Przemek

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipca 2013, 11:25:58 czas Polski »
Studenci studentami, do tego jest mechanizm cenzury - sklep ma wglad w twój komentarz przed jego opublikowaniem więc raczej nikłe szanse na pojawienie się takowego na opineo.....
Pozdrowienia
Przemek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipca 2013, 11:45:53 czas Polski »
Co do mojego BOSCH-a
Napisałem moją opinię dla sklepu, z którego kupiłem PTS 10, z wyszczególnieniem wad piły - nie wydrukowali.
Napisałem do serwisu BOSCH-a z opisem wad, usterek piły, załączyłem zdjęcia. Odpisali grzecznie i w tym samym dniu. Sens był taki - jest gwarancja, proszę maszynę przesłać do serwisu centralnego w Warszawie. Nie zrobiłem tego, ciągle odkładałem temat, w końcu skończyła się gwarancja. Mogę mieć pretensje tylko do siebie. Serwis BOSCH-a zachował  się  w porządku.

Offline studio tata

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Sierpnia 2013, 21:22:14 czas Polski »
stane po stronie mniejszosci i bede bronil tej pilarki makity , za takie pieniadze zadna inna firma nic lepszego nie oferuje
a , zagrabne raczki i pomyslowa glowa zrobi z tej maszyny wiele dobrego , dla osob z drewnianymi rekami i duzym portfelem oraz nie lubiacych lub nie majacych czasu udoskonalac swoje  zabawki bezuzyteczna zupelnie , wiele wad mozna wyeliminowac i wiele udoskonalen wprowdzic , wysokosc tarczy tnacej niemalze 10cm jest niezastapiona i nieobecna przy tej klasie pilarek
tak odskocze i przejde do fotografii bo na tym sie swietnie znam , tam tez jest odwieczna walka sprzetowa sa tansze i drozsze aparaty , lustrzanki , celownikowe , z wymiennymi obiektywami z zamontowanymi na stale , jest mnostwo roznic , i zaawansowan to nic sa takie aparaty bez wzgledu na cene i zaawansowanie pracuje sie swietnie pomimo ceny i wad a niektorych zawodowiec nie wezmie do reki  wydaje mi sie ze pomimo licznych wad maikta jest jednak wdzieczna do pracy

w linkach kilka ciekawych filmow jak sobie radzic z makita

TomekMiodek Makita MLT 100

Ajuste altura izquierda MLT100 Makita
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2013, 21:26:21 czas Polski wysłana przez studio tata »

Offline Przemek

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Sierpnia 2013, 23:21:07 czas Polski »
Ten miodek to jakiś kaskader, paluchy ma o dziwo całe :o Do tego piła chyba całkiem stępiona skoro na calowej sosence silnik tak klęka.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Dreluks

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Września 2013, 22:36:55 czas Polski »
Witam,

Nie zgodzę się z Tobą Przemek. Te pilarki mają tak stworzone silniki, że przy dotknięciu piła jakiegokolwiek materiału (mówimy tu o drewnie) takowy silnik delikatnie spowalnia i cały czas jednakowym ruchem tnie. Posiadam tą pilarkę z wózkiem już od prawie 2 lat jako piła na montaże i uważam, że zdaje egzamin dla moich potrzeb. Wiadomo wszystko ma swoje plusy i minusy ale makita to makita.
Jednym z kilku minusów jaki uważam za słuszny to kiepska ta plastikowa nakładka przy pile ja wymieniłem na aluminiową i już jest ok. Kolejny minus jeśli nie ma odciągu to bardzo szybko się zapycha. I to chyba tyle ;)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Kuba

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudnia 2013, 23:13:50 czas Polski »
Witam,

Pozwolę sobie odgrzać temat, może trafi tu kiedys ktoś kto jak jak szuka od dłuższego czasu czegoś na początek. Niestety z powodów wahań ekonomicznych nie udało mi się jeszcze nabyć piły/pilarki stołowej, co jednak nie przeszkadza w planowaniu:P znalazłem ostatnio w sklepie z UK coś takiego http://www.axminster.co.uk/axminster-hobby-series-ts-200-basic-table-saw i zastanawiam, się czy ktoś z tu obecnych miał może do czynienia z podobnym produktem? Duuużo tańszy od Makity, podobny cenowo do Bosch pts 10...i tutaj się u mnie rozgrywa chwilowo decyzja..jeśli ktoś mógłby pomóc we wskazaniu drogi to chętnie przyjmę dobrą radę;)

Offline Jakub

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudnia 2013, 23:51:43 czas Polski »
Według mnie fajna maszynka :D Ma żeliwko, na pewno z takim blatem łatwiej dokonać jakiejś korekty, taka konstrukcja już z założenia jest sztywniejsza i masywniejsza.
Pozdrawiam Jakub.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Grudnia 2013, 00:29:26 czas Polski »
Ciekawa pilarka, wygląda solidniej niż Makita MLT 100 i BOSCH PTS 10, można dodatkowo dokupić wózek i blat boczny ( ale taniej będzie samemu dorobić).

Offline Kuba

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Grudnia 2013, 08:51:49 czas Polski »
Dzięki za pierwsze podpowiedzi;)

@amigorg Ty chyba działasz na Bosch pts 10? Możesz napisać jak wrażenia? Jest warta swojej ceny? Czy po odpowiedniej regulacji tnie tak jak trzeba(precyzyjnie)?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Grudnia 2013, 09:13:39 czas Polski »
Tutaj krótko opisałem pilarkę : http://forum.domidrewno.pl/pily-28/bosch-pts-10/msg2005/#msg2005 , a także tu wyżej we wpisie z 16 lipca.
Krótko, jak się zna wady, można temu zaradzić i pracować w miarę precyzyjnie.

Offline Kuba

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Grudnia 2013, 09:47:20 czas Polski »
Dzięki, rzeczywiście, poczytałem i już wiem co chciałem:)

Offline Władek

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Grudnia 2013, 11:06:16 czas Polski »
Ja mam makitę 2704 i niestety też problem z wkładką prz pile. Dorobię chyba z drewna ale to trochę rzeźbienia. To w zasadzie jedyny problem szczególnie przy cięciu małych elementów.
Poza tym maszynka super.
Pozdrawiam :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Grudnia 2013, 13:06:43 czas Polski »
Większość posiadaczy makity 2704 czy mlt100 narzeka na tą wkładkę przy tarczy piły. Nie mogę uwierzyć, że producent nie ma świadomości, że ten element to bubel. Nie sądzę również, żeby były jakieś przeszkody natury technologicznej czy materiałowej, aby to zrobić porządnie. Pewnie to polityka planned obsolescence producenta.