02 Maja 2026, 21:35:20 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić deskę?  (Przeczytany 21680 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Jak zrobić deskę?
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Lipca 2015, 09:14:09 czas Polski »
Można przy pomocy piły taśmowej a węższe też przy pomocy pilarki stacjonarnej - przecinając w dwóch przebiegach po przeciwnych krawędziach, deski szerokie nawet do podwójnej wysokości wysuwu tarczy piły ponad blat. Wcześniej  trzeba na wyrówniarce obrobić co najmniej jedną stronę deski i prostopadle do niej obie krawędzie. Po przecięciu trzeba przepuścić deski przez grubościówkę.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2015, 09:17:29 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Lipca 2015, 11:18:02 czas Polski »
Jestem świeżo po brzegowaniu dech bukowych:

Robił  bym to  na pile  stacjonarnej przedłużając  przykładnicę o 3m  i robiąc podpórki z obu  stron maszyny , by deska swobodnie leżała .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Lipca 2015, 13:20:48 czas Polski »
Deski sosnowe czy jesionowe calowe i krótkie tak robię, ale te co teraz miałem były za ciężkie na moją lekką pilarkę. Wolę posługiwać się lekką pilarką ręczną a deska leży niż przenosić i operować ciężką deską i do tego kombinować jak przymocować 3 metrową przykładnicę.

Offline gołąb

« Odpowiedź #48 dnia: 19 Lipca 2015, 21:40:45 czas Polski »
Amigorg - i czy teraz te dechy można rozcinać wzdłuż po grubości żeby uzyskać np. 2 deski po ok. 2,5cm grubości ?
Jak słusznie napisał Amigorg - można. Tylko po co? Nie wykonuje się takich operacji zbyt często ponieważ nie mają zbyt wiele sensu. Drewno i tak w większości przypadków trzeba pokleić żeby coś z niego zrobić i można ciąć elementy do klejenia z 50mm.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Lipca 2015, 21:45:06 czas Polski »
Gołąb chyba nie wiesz co piszeszalbo nie zrozumiałeś pytania. Wyobrażasz sobie korpus szafki z desek o grubości 50mm??? :-) w warunkach domowych można i wiele osób takie operacje wykonuje. Jednak jeśli ktoś ma możliwość to można zakupić tarcice o grubości np 30mm co po przestrzeganiu daje 25mm na gotowo

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline gołąb

« Odpowiedź #50 dnia: 19 Lipca 2015, 22:18:42 czas Polski »
Gołąb chyba nie wiesz co piszeszalbo nie zrozumiałeś pytania. Wyobrażasz sobie korpus szafki z desek o grubości 50mm??? :-) w warunkach domowych można i wiele osób takie operacje wykonuje. Jednak jeśli ktoś ma możliwość to można zakupić tarcice o grubości np 30mm co po przestrzeganiu daje 25mm na gotowo
Pytanie zrozumiałem i wiem co piszę. Współczuję komuś kto musi "wykonywać operację" rozcinania dech 50 mm na wysoki kant zamiast po prostu użyć materiału odpowiedniej grubości do klejenia. Może amatorzy czy hobbyści takie rzeczy robią, nie wiem. Co do balików 50mm ciętych do klejenia to stolarze, w tym ja, robią to cały czas. Jest to wydajny materiał - można z tego robić klejone elementy o grubości od kilku mm do kilkudziesięciu cm. Jeśli czegoś nie rozumiesz, z chęcią wytłumaczę.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lipca 2015, 22:44:26 czas Polski »
Skąd wiesz czy kolega będzie poddawać materiał klejeniu ? Może porostu potrzebuje deski o grubości 25mm.  nie rozumiem dlaczego współcZujesz?  Żaden problem na Pile tasmowej rozciac deski na wysoki kant. Dla amatorskich zastosowań jest to najczęściej kilka desek. Nikt tu nie pisał o masowej produkcji. I nie każdy ma dostęp do tarcicy we wszystkich wymiarach.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Henry

« Odpowiedź #52 dnia: 19 Lipca 2015, 23:03:39 czas Polski »
Jak się jest profi to jasne że się nie ma takich dylematów - bierze się beleczkę i odcina deseczki. Ale jak amator musi zrobić z tego co ma to wszystkie chwyty dozwolone.
Poza tym nawet będąc profi jak trafisz na deskę z ładnym wzorem i chcesz zrobić wypełnienie do drzwiczek z symetrycznym wzorem to tniesz na wysoki kant i załatwione.

Offline sajo

« Odpowiedź #53 dnia: 20 Lipca 2015, 14:24:12 czas Polski »
ja ostatnio tak rozcinałem właśnie buk i ładna łódeczka (a raczej dwie) mi się zrobiła :) nauczyłem się przy okazji o napięciach wewnętrznych i sprężystości. Następnym razem będę kupował tarcicę bardziej zbliżoną grubością do moich potrzeb, jak radzi gołąb.

Offline velsyster

« Odpowiedź #54 dnia: 20 Lipca 2015, 14:46:46 czas Polski »
Ja nie rozumiem, bo za dużo skrótów myślowych:

Współczuję komuś kto musi "wykonywać operację" rozcinania dech 50 mm na wysoki kant zamiast po prostu użyć materiału odpowiedniej grubości do klejenia.

Czemu konkretnie do klejenia? Każdą część mebla robisz z klejonki ?
Czyli, tutaj należy zrozumieć że współczujesz komuś kto zamiast pojechać do tartaku i zamówić przycięte pod wymiar musi męczyć się sam?

Może amatorzy czy hobbyści takie rzeczy robią, nie wiem. Co do balików 50mm ciętych do klejenia to stolarze, w tym ja, robią to cały czas. Jest to wydajny materiał - można z tego robić klejone elementy o grubości od kilku mm do kilkudziesięciu cm. Jeśli czegoś nie rozumiesz, z chęcią wytłumaczę.

No i tu nie rozumiem. Wyżej pisałeś, że współczujesz komuś kto rozcina dechę 50mm na wysoki kant a tu piszesz, że sam to robisz cały czas.

Pewnie jest różnica między rozcinaniem dechy 50mm a cięciem balików 50mm której nie rozumiem. Albo piszesz o zupełnie innych operacjach.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Lipca 2015, 16:45:03 czas Polski »
W szkole mnie uczulano aby starać sie używać tarcicę o grubości zbliżonej do końcowego wymiaru. Właśnie z powodu naprężeń wewnętrznych. Dlatego też tartaki pozyskane kłody przecierają na różne wymiary.

PS. deska i bal to różny materiał.

Pozdrawiam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Lipca 2015, 16:50:14 czas Polski »
No i tu nie rozumiem. Wyżej pisałeś, że współczujesz komuś kto rozcina dechę 50mm na wysoki kant a tu piszesz, że sam to robisz cały czas.

Pogodzę  Was , bo macie rację , tylko się nie rozumiecie.
Stolarz z tarcicy 50 mm nie tnie na wysoki kant ( czyli przecina by otrzymać 2x po 25 mm - nie licze  rzazu )
ale
tnie tarcicę 50 mm z kantu , czyli odcina po kolei po 25 mm ( otrzymuje listwy 25 x 50 mm ) .
 Z kantu możemy odcinać dowolne szerokości , które jak nie przekroczą 50 mm przekształcą się na  grubość materiału .  . Takie elementy następnie możemy pokleić , dostając klejonkę

Offline gołąb

« Odpowiedź #57 dnia: 20 Lipca 2015, 19:15:59 czas Polski »
Może i dobrze, że się wywiązała taka dyskusja. W końcu każdy kiedyś stawał przed dylematem "jak zrobić deskę"... Ostatnie kilka wpisów można podsumować w ten sposób:
1. Meble generalnie wykonuje się z elementów klejonych. Osobiście kleję wszystko powyżej 8-10 cm szerokości a np. nogi zawsze, nawet jak mają przekrój 40x40mm. Próba zastosowania pełnych desek o szerokości np. 25 cm zawsze (wcześniej czy później) kończy się fiaskiem tj. paczeniem się elementu.
2. Grubość tarcicy, którą kupujemy uzależniamy od planowanej grubości elementu docelowego - klejonkę o grubości np. 25mm możemy otrzymać z tarcicy o grubości 27-30mm lub tarcicy 50 mm pociętej z kantu na grubość 25mm + naddatek na obróbkę. W takim przypadku nie rozcina się tarcicy 50mm na wysoki kant bo i tak potem trzeba ją pociąć na lamele do klejejnia zgodnie z pkt 1. Nie wspominając o przytoczonym w poście wyżej fakcie, że po rozcięciu 50 mm na wysoki kant możemy dostać 2 banany, z których tylko bardzo doświadczony stolarz potrafi coś zrobić w pełnej długości.   

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Lipca 2015, 21:42:14 czas Polski »
Witam
No cóż, ja trzymam się tematu, na razie robię deski, które mają być materiałem do dalszych robót: mam zrobić dwie klejone deski ociekowe do "Prasy do serów nr 2", klejony blat kuchenny do chaty w górach,  z reszty jeszcze  nie wiem co, być może zrobię nowy blat do mojego stołu warsztatowego.
- tak jak pisałem wcześniej, tarcicę po brzegowaniu  rozcinałem na przegieciu tak, aby otrzymać w miarę równe płaszczyzny ale  i tak były pofalowane i skręcone w lekkie śmigła ( kupuję to co mogę, co mam dostępne  a nie to co powinienem).
- płaszczyzny wyrównywałem na mojej wyrówniarce ( SAM)  - najpierw jedną płaszczyznę, potem dwa kanty, drugą płaszczyznę przepuszczę przez grubościówkę, resztę jak zwykle pewnie obrobię ręcznie strugiem.
- cały materiał mam obrobiony ( za wyjątkiem jednej płaszczyzny każdej deski).
Rozcinałem i będę rozcinał deski na wysoki kant, które mają ładny wzór i słoje. Robię z nich szkatułki, pudełka na prezenty i jako prezenty. Ostatnio robiłem w ten sposób skrzynkę z jesionu  na zestaw bączków.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #59 dnia: 22 Lipca 2015, 22:07:12 czas Polski »
To ja odbiegnę troszkę od tematu, wczoraj mając chwilkę czasu wstępnie przetarłem na kantówki taki klocuszek. Czeka mnie jeszcze pniaczek z czereśni dł ok 1 metr 30 cm średnicy a narzędziami jakie posiadam będzie trochę trudno.