09 Maja 2026, 12:08:28 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka MAKITA 2012 NBX  (Przeczytany 68033 razy)

Offline zychu

Odp: Grubościówka MAKITA 2012 NBX
« Odpowiedź #135 dnia: 20 Marca 2016, 15:42:09 czas Polski »
Byłem pomierzyć suwmiarką wczorajszą robotę i jednak wymiary się zgadzają na całej długości kantówek. Mogło mi się wydawać że źle zbiera końce bo już robiłem pod wieczór i w pośpiechu. Co do mechanizmu regulacji to jak dla mnie działa bardzo dobrze i chyba nie ma możliwości zmiany położenia. Może wypowie się ktoś kto więcej na niej przerobił. Ponawiam pytanie o wasze ustawienie blatów w tej grubościówce. Czy jest takie samo jak na rysunku który wcześniej zamieściłem.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2016, 15:45:57 czas Polski wysłana przez zychu »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #136 dnia: 20 Marca 2016, 16:53:54 czas Polski »
Blatów nigdy nie sprawdzałem ponieważ nie występuje efekt podbierania więc nie było potrzeby,
ale przy najbliższej okazji sprawdzę,
Tak samo mechanizm opuszczania, siedzi solidnie i ani drgnie.

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #137 dnia: 09 Kwietnia 2016, 10:44:43 czas Polski »
Cześć ! zakupiłem w.w. grubościówkę, po kilku testach maszyna wydaje się niezła, stare 50 letnie deski które cały okres żywota spędziły na dworze wyheblowała na lustro.

Zakupiłem ją ponieważ od czasu jak przeprowadziłem się na wieś, lubię robić różne przydatne mi stoliki, ławki, szafki... z drewna.
Dodatkowo chciałem jej użyć do wyheblowania starych podłogowych desek pokrytych niestety farbą olejną...
niektóre z tych desek są szersze niż stół w maszynie, ok 34-37 cm, nie widzę innej opcji niż cięcie ich na pół... i heblowanie.
Okoliczni stolarze posiadają oczywiscie szersze grubosciówki/równiarki ale widzę że średnio im się chce zajmować moimi deskami, dlatego postanowiłem zrobić to samemu. Pytanie do was czy ktoś już używał tej makity do zdzierania farby olejnej?
Plan mam taki że 3/4 desek poodwracam i wygładzę strony niepomalowane, te deski które są poprzycinane, które wchodzą pod futryny itd. bede musiał przejechać po stronie malowanej, czy ma ktoś jakieś doświadczenie z taką robotą?????

P.s. z cyklinowania tych desek zrezygnowałem, nie bede ich cyklinował, jedynie heblował.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 09 Kwietnia 2016, 11:16:43 czas Polski »
Uważaj na stare gwoździe lub ziarna piasku, brudu. Mogą uszkodzić nóż.  Jak miałem stare deski do strugania,  to pierw starym strugiem elektrycznym którego mi nie szkoda a potem wyrowniarka i grubościówka
Mi byłoby szkoda walić takie deski prosto do makity. Jednak trochę kosztowała

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #139 dnia: 09 Kwietnia 2016, 11:35:52 czas Polski »
Pieknie Dziekuje za szybka odpowiedz.
Mam wykrywacz metalu do instalacji w ścianach, dobrze sie tez sprawdza przy kontroli desek, zatem wkręty, gwoździe i inne metale wyłapię.
Fakt że kosztowała, lecz miedzy innymi do tego celu została zakupiona, nigdy nie strugałem niczego pokrytego farbą olejną dlatego zastanawiam się czy sobie poradzi, któryś z przedmówców pisał o tym że sobie poradził z taką robotą, sam jestem ciekawy jak to pójdzie. Narazie muszę uzbierać na jakąś maszyne do przecinania tych desek po długości, troche mi szkoda bo lepiej wyglądaja szerokie deski , ale maszyna niestety nie podoła zbyt szerokim bo nie wejdą... jesli chodzi o przecinanie myslalem o makicie mlt 100 lub ręcznej pilarce tarczowej.

Offline Pieknodrewna

« Odpowiedź #140 dnia: 09 Kwietnia 2016, 17:03:45 czas Polski »
ciekaw jestem jak się je ostrzy.
Wygląda na to że się ich nie ostrzy. W każdym razie tak jest w instrukcji.
---------------------------------

• The disposable-type blade has a cutting edge on both
sides. When one cutting edge becomes dull, you can
use the other cutting edge. Always remove resin and
dirt sticking to the reverse side of the blade before
using the other cutting edge. This blade must not be resharpened.
When both cutting edges become dull, the
blade should be carefully thrown away
-------------------------------------------------------
Staszek

Offline michal.orzel

« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2016, 00:17:33 czas Polski wysłana przez michal.orzel »

Offline futrzak

« Odpowiedź #142 dnia: 10 Kwietnia 2016, 08:17:09 czas Polski »
Za tą cenę kupisz sporo kompletów noży :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Kwietnia 2016, 08:28:59 czas Polski »
Rzeczywiście, ludzie potrafią wymyślić wiele rzeczy i okazuje się, że noże których się nie ostrzy można naostrzyć :)
Tu więcej:  http://www.thingiverse.com/thing:1366365

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #144 dnia: 10 Kwietnia 2016, 08:45:27 czas Polski »

I jeszcze jeden sposób na ostrzenie noży do Makity 2012:

Offline Pieknodrewna

« Odpowiedź #145 dnia: 10 Kwietnia 2016, 14:06:16 czas Polski »
Rzeczywiście, ludzie potrafią wymyślić wiele rzeczy i okazuje się, że noże których się nie ostrzy można naostrzyć

Myślę, że problem jest gdzie indziej... W grubościówce noże nie mają regulacji. Można je założyć tylko w jeden jedyny sposób. Ostrza noży wystają poza wał na jakieś.1-1.5mm . Ostrzenie spowoduje zwężenie noży ... a tym samym  nie będą one wystawać poza wał. Bez regulacji ani rusz.
Teraz stanąłem przed tym dylematem. Tak czy siak, trzeba kupić nowe.
Zastanawia mnie jeszcze jedno...w instrukcji obsługi  są informacje że ten model ma dwa rodzaje noży: regulowane (wielokrotnego użytku) oraz nieregulowane (jednorazowe).
--------------------------------
Changing type of blade
This tool can accept either throw away blades or standard blades. If you wish to change the type of blade, buy and use
the following parts.
http://www.makita-groupe.fr/notices/NOTICE_2012NB.pdf
--------------------------
W moim modelu nie mam możliwości regulacji noży. Jak to wygląda u Was?
Staszek

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #146 dnia: 10 Kwietnia 2016, 14:32:01 czas Polski »
Wg. mnie chodzi o noże - jednorazowe ( z jakiegoś słabego stopu) takie pewnie które się przypalają przy ostrzeniu oraz standardowe ze stali pozwalającej je ostrzyć.

Tu masz text o ostrzeniu z tego swojego pliku :
"Limit for re-sharpening of standard blade (Fig. 29)
Do  not  use  the  standard  blade  whose  blade  length  is
under 4 mm."

Trzeba jeszcze znalezc numer czesci tych noży, rysunki 9-10 dotyczą ostrza jednorazowego 11-12 standardowego.
Czym one sie roznia... ciezko wyczuc... na rysunku inne są mocowania.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2016, 14:41:28 czas Polski wysłana przez michal.orzel »

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #147 dnia: 10 Kwietnia 2016, 14:44:39 czas Polski »
Na rysunku konkretnie 12, wg mnie wkretak wskazuje śrubę do regulacji wysuniecia ostrza, tak na 99%, druga śruba taka sama znajduje sie wyzej... jak widac ma ona odpowiednią skalę do regulacji i skrecenia, zatem nie tylko samo ostrze należałoby pewnie wymienić ale i w komplecie element mocowania go do wałka, gdyż na 10 i 11 rys sa one inne.

Ok 160zł i są wasze ;) należałoby jeszcze znaleźć element je obsadzający.

http://ru.aliexpress.com/item/HSS-Wood-Planer-Blade-Thickness-Planer-Knife-305x32x3mm-For-Makita-2012NB/32628984499.html?spm=2114.41010308.4.7.TNarDA
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2016, 14:53:50 czas Polski wysłana przez michal.orzel »

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #148 dnia: 10 Kwietnia 2016, 15:07:04 czas Polski »

Offline Pieknodrewna

« Odpowiedź #149 dnia: 10 Kwietnia 2016, 15:09:22 czas Polski »
Znalazłem. Szczegóły:
http://www.makita.fr/page.php?rub=ficheaccess&REF=6_7_1  - do wielokrotnego ostrzenia
http://www.makita.fr/page.php?rub=ficheaccess&REF=6_7_2 - jednorazówki (dwustronne)

A tu dokładna rozpiska: http://www.makita.fr/page.php?recherche=2012nb&rub=acc_recherche&btn_recherhe.x=0&btn_recherhe.y=0

Ponawiam pytanie: jakie ostrza macie w waszych maszynach?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2016, 15:21:55 czas Polski wysłana przez Pieknodrewna »
Staszek