10 Maja 2026, 09:34:43 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka MAKITA 2012 NBX  (Przeczytany 68044 razy)

Offline futrzak

Odp: Grubościówka MAKITA 2012 NBX
« Odpowiedź #165 dnia: 13 Kwietnia 2016, 16:02:50 czas Polski »
Jak dostaniesz części i wszystko po składasz do kupy to daj znać.

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #166 dnia: 13 Kwietnia 2016, 18:47:27 czas Polski »
Jak dostaniesz części i wszystko po składasz do kupy to daj znać.
Jak poskładam, dam znać.

Offline Sort Vokter

« Odpowiedź #167 dnia: 21 Kwietnia 2016, 08:35:26 czas Polski »
Witam.Planuje w maju kupić grubościówkę i wybór padł właśnie na makite 2012.Opinie są dobre.Pytanie mam na razie jedno:) Czy kupować strugarkę ze stołem/stojakiem czy zrobić samemu.U mnie ta maszyna będzie stacjonarna, pracuje tylko w warsztacie.Da się kupic bez sołu?Pozdrawiam

Offline Sort Vokter

« Odpowiedź #168 dnia: 21 Kwietnia 2016, 08:50:36 czas Polski »
Sorry za post pod postem ale mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tej maszyny.Czy nie ma problemu z deskami lakierowanymi/malowanymi olejną w odległej przeszłości?Czy noże się szybciej wtedy nie zużywają?I pytanie do świeżych nabywców.Czy kupując teraz dostanę produkt japoński czy chińszczyznę?pozdrawiam

Offline sajo

« Odpowiedź #169 dnia: 21 Kwietnia 2016, 08:56:18 czas Polski »
najpierw przeczytaj regulamin forum ze zrozumieniem.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Kwietnia 2016, 07:11:25 czas Polski »
Witam!
Wybierając Makitę kupuj 2012NB, będzie bez stołu.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:18:34 czas Polski »
Ja,  kupując makita 2012 też celowalem w nb, ale wszędzie w sklepach była tylko nbx.  Udalo mi się kupić nbx w cenie nb,  i patrząc z perspektywy czasu, nie żałuję, stół (podstawa)  przydaje się.

Offline jawor

« Odpowiedź #172 dnia: 01 Lipca 2016, 11:13:38 czas Polski »
Jak poskładam, dam znać.
I jak tam, trochę minęło więc może udało się doprowadzić operację przezbrojenia noży do końca?

Offline michal.orzel

« Odpowiedź #173 dnia: 29 Lipca 2016, 09:39:03 czas Polski »

Offline syriusz24

« Odpowiedź #174 dnia: 08 Listopada 2016, 15:13:03 czas Polski »
Witam
Jako Amator mam pytanie dotyczące gróbościówki Makity bo mam zamiar zakupic taki sprzęt Tylko pytanie  Czy muszę kupować wyrównywarkę bo wydaje mi sie ze nie Ale jak wy myślicie

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 08 Listopada 2016, 15:20:01 czas Polski »
Żeby wyszły ładne kąty,  musisz najpierw wyprowadzić dwie płaszczyzny zanim przejdziesz do grubisciowki. Jeżeli będą one krzywe,  to grubisciowka skopiuje ci to.

Offline agoliat

« Odpowiedź #176 dnia: 08 Listopada 2016, 22:50:42 czas Polski »
Dorzucę i swoje 3 grosze

Zaznaczę na początku że jestem amatorem zaczynającym dopiero zabawę zabawkami bardziej PRO.

Ano jakieś 2 miesiące temu zadałem sobie dokładnie to samo pytanie. Czy mając grubościówkę potrzebuję także wyrównywarkę?
Większość drewno-majstrów ma oba te urządzenia w postaci 2w1 lub osobno ale oba więc pewnie tak jest najlepiej.

Interesując się zabawą z drewienkami od jakiegoś czasu doszedłem do wniosku że mam kilka opcji
1. Kupić coś taniego 2w1 do 1000 zł
2. Kupić DYMĘ lub coś tego pokroju
3. Kupić porządny sprzęt 2w1 od 3.5 tysiąca zl
4. Kupić porządną grubościówkę i zrobić, jak to mówią za wielką wodą, DŻIGA

Z pierwszego punktu zrezygnowałem bo wiem że efekty(jak czytałem na tym forum i nie tylko) były by dalekie od moich oczekiwań
Z drugiego zrezygnowałem bo za dużo z tym zabawy z używanym sprzętem. To nie dla mnie. Poza tym duże to.
Z trzeciego też zrezygnowałem bo to dużo pieniędzy jest i lepiej dla mnie amatora wydać to na kilka innych urządzeń.
Więc zdecydowałem się na bramkę nr 4

Jakieś 2 tygodnie temu stałem się posiadaczem owej Makity(dlaczego Makita a nie Metabo czy DeWalt to inna bajka)

Natchniony pomysłami z YT, zrobiłem swojego DŻIGa do przestrugania dwóch kantówek 120x120mm dł 2m
Owe kantówki leżały w mojej szopie jakieś 20 lat a może więcej więc jako materiał wyglądały słabo ale po przestruganiu ich grubościówką nabrały trochę urody

A teraz do meritum
Używając tego mojego DŻIGa zrobionego w 15 min z płyty wiórowej, kantówki nie były idealne. Dwie płaszczyzny miały zachowany kąt prosty a dwie pozostałe były blisko. Podobnie w drugiej kantówce

Więc moje zdanie jest takie że wyrównywarka skraca czas, raczej znacznie, równania dwóch powierzchni.
Ale mając samą grubościówkę i DŻIGa(lepszego od tego mojego) można osiągnąć podobny efekt

W tym miesiąc planują zbudować lepszego DŻIGa dla kilku klejonek, mam nadzieję że się uda

Poniżej zamieszczam kilka filmów edukacyjnych o JIG-ach i Snipe-ach które dla mnie były ciekawe

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 08 Listopada 2016, 23:53:03 czas Polski »
agoliat moje ubezpieczenie zdrowotnie nie obejmuje leczenia po tym patencie ze strugiem za każdym razem widziałem oczyma wyobraźni jak wchodzi deska a palce zostają na ostrzu  :D

Offline agoliat

« Odpowiedź #178 dnia: 09 Listopada 2016, 09:45:05 czas Polski »
agoliat moje ubezpieczenie zdrowotnie nie obejmuje leczenia po tym patencie ze strugiem za każdym razem widziałem oczyma wyobraźni jak wchodzi deska a palce zostają na ostrzu  :D
No fakt, film dla ludzi o mocnych nerwach :) choć mógł dodać koleś kilka klepeczek i zrobić jakąś ochronę.

Tak czy siak to jest pomysł, realizacja powinna być już bezpieczniejsza

Offline syriusz24

« Odpowiedź #179 dnia: 09 Listopada 2016, 09:58:41 czas Polski »
A gdyby na pile wyciąć powiedzmy idealnie katy to resztę już ładnie obrobię A o wyrównywarce  trzeba pomysleć tylko wcześniej trzeba zarobić na nią :)  Tylko wracając do grubościówki zastanawiam sie czy Jednak makita czy diwelt