25 Kwietnia 2026, 16:50:22 czas Polski

Autor Wątek: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)  (Przeczytany 21827 razy)

Offline piotrlg

Odp: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Września 2015, 00:40:34 czas Polski »
Ajeśli chodzi o zamykanie porów, to wydaje mi się że bejcowanie polega na wprowadzeniu barwnika w struktórę drewna. Jeśli zamkniesz pory to barwnik nie wniknie. Wtedy to już pozostaje tylko malowanie.
Poprawacie nnie jeśli żle rozumuję.

Ja tam amator, to nie poprawię swoim doświadczeniem, ale odesłać mogę do zasobów Internetu (np woodwhisperer), gdzie tłumaczą takie zastosowanie szelaku. On nie zamyka porów, bo jest odpowiednio rozcieńczony.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Września 2015, 09:17:04 czas Polski »
Wydaje mi się , że od początku mylone są pojęcia zamykania porów.

W procesie bejcowania dążymy do pokrycia  surowego drewna bejcą i jej wniknięcia w jego powierzchnię , a dopiero potem nakładania materiałów wykończeniowych ( lakier, olej, wosk itp ).
Są gatunki drewna, nie równo przyjmujące bejcę ,co daje efekt plam i tu jednym ze sposobów jest pokrycie powierzchni materiałem oddzielającym bejcę od powierzchni drewna ( np szelak )

Nie jest to w mojej ocenie proces zamykania porów , (powierzchnia drewna to nie tylko pory drewna) tylko nałożenie jakby cienkiej warstwy oddzielającej na całej powierzchni.
Bejca nakładana na taką powierzchnię ( najlepiej pistoletem ) umożliwia równe jej nałożenie i równe wysychanie  oraz równą   jakość koloru, ale jest  bardziej  na powierzchni drewna , niż ta nakładana  na surowe drewno.

Szelak rozpuszczony w spirytusie ( politura) w prawdziwym procesie polturowania mebli na wysoki połysk jest pomocny do zamykania porów drewna , ale decydującym składnikiem tego procesu jest np . pumex (miałki proszek) . On dodawany w początkowym okresie  politurowania , łącząc się z politurą jest wcierany tamponem w pory drewna , stopniowo wypełniając je , co pozwoli osiągnąć idealną powierzchnię , do dalszego nakładania politury.

Offline krit 6

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Września 2015, 18:33:30 czas Polski »
Wrócę jeszcze do wcześniejszvch wypowiedzi na temat szelaku, i okazuje się, że jest on jednak żywicą. Co do politurowania, stosowanych środków to mam dla zainteresowanych artykuł, który wyjaśnia co z czym ido czego oraz jak. Życzę miłej lektury.
http://www.plastyk.pl/politurowanie_art_174.htm

Offline krzyś48

« Odpowiedź #33 dnia: 08 Września 2015, 19:39:05 czas Polski »
A czy mógłbyś sprawdzić link czy o to chodziło :P

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Września 2015, 19:44:43 czas Polski »
Myślą że to niefortunne określenie.
oto definicja żywicy.
Żywica – substancja wytwarzana w niektórych roślinach, najczęściej w drzewach, szczególnie iglastych. Znajduje się w specjalnych przestrzeniach międzykomórkowych, lub przewodach żywicznych, i wytwarzana jest przez otaczające je komórki wydzielnicze (żywicorodne). U sosny przewody żywiczne są liczne, długie, biegną wzdłuż pnia i konarów, ponadto połączone są przewodami poprzecznymi, wskutek czego z miejsca uszkodzonego wypływają duże ilości żywicy przez długi czas. Żywica służy do zabezpieczania miejsc będących ranami drzewa. Barwa żywicy zależna jest od gatunku drzewa, z którego została pozyskana (od białej, przezroczystej do szarej)

Jak więc widać żywica jest pochcodzenia roślinnego a owady dają wydzielinę, co nie jest żywicą.

Może pomyśli ktoś że się czepiam ale na forum jest dużo osób początkujących i ważna jest właściwe nazewnictwo.

Odnośnie linku to nie działa, ale na stronie www.plastyk.pl w polu wyszukiwania wpisz politurowanie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Offline krit 6

« Odpowiedź #35 dnia: 08 Września 2015, 20:12:34 czas Polski »
trochę się zmartwiłem, że link nie działa, ale jak pisze Lirorobert można go w ten sposób odczytać. Co do szelaku -jako żywica znalazłem jeszcze kilka źródeł, gdzie jest tak opisany , ale chyba nie ma sensu się spierać czy jest żywicą, czy nie. Najważniejsze jest pewnie to, że nie da go się zastąpić niczym innym i pewnie tak zostanie. Co do innych zastosań, to jest on wykorzystywany do produkcji tuszy i atramentów.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Września 2015, 20:21:01 czas Polski »
Jak więc widać żywica jest pochcodzenia roślinnego a owady dają wydzielinę, co nie jest żywicą.

nie ma innej definicji jak ta  wyżej .

Od dawna używany jako wspaniały izolator uzwojeń silników elektrycznych

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Września 2015, 07:15:42 czas Polski »
Panowie jeżeli chcecie sięgnąć do starych sposobów to proponuję lekturę :
http://polona.pl/item/3558454/66/
Nazewnictwo może trochę archaiczne ,ale sposoby na pewno sprawdzone.  ;)
Dla mnie lektura fascynująca.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2015, 07:17:53 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Września 2015, 09:16:15 czas Polski »
No toś chłopie niezłą niespodziankę nam zrobił.
Będzie co czytać. Ja jużpo kilu zdaniach dowiedziałem się ciekawych rzeczy których sobie nie uświadamiałem.

A tak swoją drogą to z kąd to wytrzasnąłeś?

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: 13 Września 2015, 09:25:57 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Września 2015, 09:25:21 czas Polski »
Od dość dawna Poradnik jest na stronach DiD:
http://www.domidrewno.pl/z-sieci/przewodnik-dla-stolarzy-1862-jan-heurich/

Ja go sobie wydrukowałem, czekam na oprawę u introligatora.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Września 2015, 09:27:59 czas Polski »
Dziękuję Amigorg.
Musiał być przedstawiony przed moim zaistnieniem na forum. Nie wpadłem na niego, bo nie jest możliwością dla mnie przejść przez wszystkie posty.

A przy okazji.
Jeśli jest wśród nas językoznawca to mam pytanie dlaczego nad niektórymi literkami "e" jest mały znaczek tak jak w literach "ś,ź"

Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Września 2015, 13:14:26 czas Polski »
Ten poradnik wymarałem już dwa lata temu na stronie Cyfrowej Biblioteki Narodowej, jest tam wiele interesujących książek.
Kilka miesięcy temu , jako pierwszy  informacje o nim wrzuciłem na czacie a Amigorg przerzucił do działu "z sieci".
Jeśli chodzi o literę "e" z apostrofem to wynika ona z kompletu czcionek jakim posługiwał się zecer przy składaniu tekstu.
Litera "e" należy do najczęściej używanych liter w języku polskim w związku z powyższym kiedy brakowało mu czcionki to brał po prostu takie jakie miał po ręku. W komplecie czcionek były wtedy również czcionki wywodzące się z języka francuskiego. Apostrofem oznacza się w języku francuskim "e" wymawiane w przeciwieństwie do "e" bez apostrofu , które na końcu wyrazu jest bezdźwięczne, "h" natomiast zawsze jest bezdźwięczne. Dla ciekawości dodam ,że apostrofy mogą być w dwóch kierunkach i "e" jest wtedy inaczej wymawiane, a w ogóle głoskę "e" wymawia się w języku francuskim na 5 różnych sposobów. Dla mnie jest to praktycznie nie do odróżnienia , ale dla mojego wnuka już tak.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2015, 13:22:45 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Września 2015, 21:18:46 czas Polski »
Dziękuję za wyjaśnienie.
Uczymy się całe życie i to jest piękne.
Pozdrawiam

Offline Jakacor

Szelak jako wykończenie (ale nie politura)
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Kwietnia 2017, 17:01:50 czas Polski »
To ja moze odgrzeje dyskusje nt. szelaku (shellac).

Czy udalo Wam sie odnalezc odpowiednik amerykanskiego Bulls eye Shellac?

Oczywiscie znalazlem na amazonie, ale przeciez do Polski nie dostarczaja:(

https://www.amazon.com/Rust-Oleum-Zinsser-304H-1-Quart-Shellac/dp/B000BZTIZW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1493124884&sr=8-3&keywords=shellac&linkCode=sl1&tag=msyoutube-20&linkId=0d6c4940ecc538b8ca5f9ee7cde4b134

A tu aktualny filmik z aplikacji szelaku

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Maja 2017, 21:40:39 czas Polski »
A po co szukasz na Amazonie ?
Na polskich portalach masz tego "do wyboru, do koloru"
Ten ,który pokazałeś nie jest żadnym specjalnym rodzajem roztworu szelaku, ot kolor tylko dopasowany do koloru "byczego oka" , o ile nie jest tylko "płytki amerykański "chwyt marketingowy. Dwie poprzednie strony wątku i parę innych wątków w tym dziale zawierają chyba wszystkie informacje , ale jak masz pytania to oczywiście zadawaj je.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2017, 21:46:41 czas Polski wysłana przez krzysiek »