Witam
na wstępie chciałem zaznaczyć że nie będzie to wątek z budowy szopy w ogrodzie tylko... zbieranina różnych rzeczy które moim zdaniem bez sensu dzielić na 30 wątków a myślę że warto niektóre z nich pokazać (to ocenicie Wy).
Na start lekka organizacja pracy czyli miejsce na dłuta (na tokarskie jeszcze na forum nie widziałem):
Przy toczeniu fajnie mieć kilka dłut pod ręką a kładąc je na łożu potrafią spaść robiąc sobie i mi krzywdę

Półka pod łożem w kilka minut jest cała zawalona urobkiem więc nieraz trzeba się trochę naszukać.Fajnym wyjściem jest "organizer" z rur.
Pomysł nie mój widziałem go wielokrotnie na różnych filmikach czy zdjęciach.Są różne wersje z różnymi rurami ich sposobem montażu itd.
Dla mnie ważne było abym miał wszystkie dłuta blisko głównej tokarki przy której to najwięcej się stoi.
Problemem bliskości z tokarką jest fakt że trociny i pył będą osadzały się na półeczce, więc podstawa jest na zawiasach.Użyłem rur kanalizacyjnych 50mm, poszło 5m rury i brakło

bo wymiary się zmieniły po zakupie

. Rury klejone do płyty i siebie na gorący klej.
Musiałem kupić tylko rurę resztę miałem. Wszystko chyba opisane zdjęcia raczej czytelne.
A na dniach wrzucę całkowity remont z przeróbką mojej "nowej" tokarki. Planuje też zrobić listę części i ich przybliżony koszt bo nieraz ktoś prosił o wymiar koła pasowego lub jakiejś pierdoły a DTR-kę do tej maszyny raczej ciężko znaleźć.
Piszta co sądzicie