23 Czerwca 2026, 06:05:24 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38446 razy)

radeks

• Gość
Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Stycznia 2016, 10:25:40 czas Polski »
aaaaa :) ok tak zrobię , dzięki za podpowiedź

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #61 dnia: 13 Stycznia 2016, 10:28:12 czas Polski »
A na pytanie dlaczego wyobraz sobie jak wycinasz otwor na plyte ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 10:38:10 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Andreas

« Odpowiedź #62 dnia: 13 Stycznia 2016, 11:40:27 czas Polski »
Oczywiście za dolnymi szafkami masz luz między ścianą a szafkami , ok 5cm .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Stycznia 2016, 12:46:29 czas Polski »
dolnych szafek, te które idą pod blatem, jeszcze nie zrobiłem. Zostawię tam 5cm przestrzeni z tyłu, dzięki.
Natomiast w słupku tylko poziome elementy cofnąłem o 10 cm. Pionowe są do samej ściany, to źle?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #64 dnia: 13 Stycznia 2016, 13:46:18 czas Polski »
To dobrze.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Stycznia 2016, 19:25:11 czas Polski »
korpusy słupka skończone.
Jak widzicie na zdjęciach do korpusu piekarnika zrobiłem dodatkowy kanał wentylacyjny ! ;P
Tak sobie robiłem dziurki wiertłem do konfirmatów i w pewny momencie widzę środek szafki przez dziurkę....coś tu nie gra, pomyślałem :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Stycznia 2016, 19:26:22 czas Polski »
słupek

radeks

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Stycznia 2016, 19:30:00 czas Polski »
prawdopodobnie od jutra zacznę robić szafki wiszące nad lodówką.
ponawiam więc pytane z przed kilku postów:
"Co do szafek wiszących po lewej stronie słupka, to jeszcze do nich nie doszedłem, ale będę miał kilka istotnych pytań.
W przypadku szafek wiszących same konfirmaty nie wystarczą? dawać kołki domino dodatkowo i klej? Jeśli tak to klej zastosować poliuretanowy?

Spójrzcie proszę na mój projekt z 1 strony. Tam nad lodówką są 2 poziomy wiszących szafek. Wieszaki dawać na obydwu poziomach? Myślę aby te 2 szafki wydłużyć w lewo do samej ściany i dla pewności do ściany dokręcić podpórkę."

proszę Was o pomoc i Waszą opinię.
z góry dzięki :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:03:56 czas Polski »
Możesz dać po 2 wieszaki do każdej albo dwa mocniejsze. Ja mam podobne szafki, wysokość frontu 350(Ty masz 390) a szerokość 800(Ty masz 970) i wiszą na dwóch wieszakach. Fronty na Blum HKS a w środku półki szklane. Po środku pomiędzy frontami nie ma płyty, też szkło. Wszystko na samych konfirmatach.

Offline robson

« Odpowiedź #69 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:47:51 czas Polski »
Radex, czy w słupku po lewej stronie ( góra) będą widoczne konfirmaty?
czy będzie jakiś panel?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Stycznia 2016, 00:05:23 czas Polski »
Robson,
będzie tak jak w planie z pierwszej strony, czyli wiszące szafki. a z prawej strony panel po całości

radeks

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Stycznia 2016, 08:14:59 czas Polski »
kwita , dzięki za podpowiedź.
sam nie wiem czy nie dawać kołków, ale skoro piszesz że nie koniecznie to faktycznie może same konfirmaty...

jeżeli chodzi o samą szafkę, to poziome elementy dawać troszkę cofnięte, czy wszystkie płaszczyzny z tyłu mają się licować?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Stycznia 2016, 09:05:54 czas Polski »
Ja robię tak (ale każdy może robić inaczej):
boczne ścianki nacinam piłą na 5mm pod HDF, 15 mm od krawędzi a górną i dolną robię krótszą od boku o 12mm. W tych formatkach tył lecę frezem pod HDF na około 13mm (płyta ma 18). Po przykręceniu HDF nie jest widoczny. Można też zrobić dół i górę krótszą o 15 i przykręcić HDF do całego czoła z tyłu. Jak się przyjrzysz to zobaczysz HDF. Jednym to przeszkadza, innym nie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #73 dnia: 17 Stycznia 2016, 09:42:09 czas Polski »
Kwita. A po co gorny wieniec frezujesz ? Nie lepiej zrobic o 15 mniej ? Ja dolne robie tej samej glebokosci co boki i tak samo nutuje. Kazdy inna szkola ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Stycznia 2016, 10:05:20 czas Polski »
...górny frezuję czasem :) bo tak "klient chce". Nie wie po co ale widział albo znajomi mu mówili. Ja wolę dolne robić krótsze i frezować a hdf przykręcić bo przy szerokich szafkach dół tak się nie wygina. Ludzie potrafią tak obciążać szafki górne...nikt nie myśli że wszystko ma swoją wytrzymałość... :)