20 Kwietnia 2026, 19:54:32 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114530 razy)

djaworek

• Gość
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #240 dnia: 28 Grudnia 2017, 14:08:59 czas Polski »
Na allegrze jest past do wyboru do koloru. Za ok 15 zł z przesyłką dostaniesz wystarczającą na długo "kredkę".
Krzysiek w zasadzie temat wyczerpał.
Mam różne pasty , których nie używam i faktycznie niektóre , szczególnie te białe i niebieskie są bardzo twarde ale z zielonymi jest spoko. Wszystkie były kupione kilka lat temu u jednego sprzedawcy.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #241 dnia: 28 Grudnia 2017, 16:21:18 czas Polski »
nie dociskam kredki zbyt mocno do skóry. Czasami jak za mocno docisnę nóż to robi mi się malutki "drucik".

Ostrzysz na gładkiej stronie skory , czy tej szorstkiej?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 28 Grudnia 2017, 16:46:57 czas Polski »
Na gładkiej , skóra kaletnicza 2 mm. Mam też skórę rymarską 5 mm , tę czasem używam zamiast podskórza.

Offline raven

« Odpowiedź #243 dnia: 28 Grudnia 2017, 17:38:43 czas Polski »
Właśnie miałem pytać, ale po części przeczytałem odpowiedź zanim zadałem pytanie.
Odebrałem moją skórę, i okazała się nubukiem. Czyli jest jakby taką gładką futróweczką, ale nie widać takiej czupryny jak powinna być na odwrocie (u mnie jest naklejone takie płótno). Jednak jak przejadę ręką, to robi się jaśniejsze, czyli jakieś włosie tam jest. Wyląda to jak to, z czego się robi takie kremowe buty trekingowe. Czy to się nada?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: 28 Grudnia 2017, 18:26:20 czas Polski »
Jeszcze raz sprawdziłem jakie masz kamienie. Masz 6k więc nie jestem pewny czy skóra z pastą jest Ci potrzebna. Może sama tylko skóra tak żeby tylko usunąć mułek z kamienia ,oczyścić ostrze.
Ja na początku ostrzyłem na papierach wodnych , papier 2500 robił mi już lusterko na ostrzu.
Myślę ,że ten nubuk też będzie dobry tym bardziej ,że masz kamień 6k.
Jeśli chodzi o skórę i pastę to spotkałem się z dwiema opiniami :
- jedna mówi ,że to jest 15k
- druga ,że tylko 3,5k
Ja stosuję, bo ostatnią osełkę mam 1200 , więc w moim przypadku to jest potrzebne i daje efekt.

Offline raven

« Odpowiedź #245 dnia: 28 Grudnia 2017, 18:36:21 czas Polski »
też tak myślałem Krzysiu, ale zobacz:
https://youtu.be/xIDC3o2dwCQ?t=9m2s
Chłopak mówi, że ta pasta jest aż za bardzo super fine, ale jemu podoba się efekt :)

tutaj link do tej pasty:
http://www.axminster.co.uk/super-fine-polishing-honing-paste-250g-103716
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 18:38:25 czas Polski wysłana przez raven »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #246 dnia: 28 Grudnia 2017, 18:58:13 czas Polski »
Fajnie się czyta Waszą dyskusję nad teorią ostrzenia :)
skóra - pasta- pyłek z ostrza-itd...........
A tu niespodzianka .....dokładasz dłuto do drewna - puknięcie pobijakiem i z wypieszczonego czubeczka .....tylko  wspomnienie pracy  nad nim.
To drewno ,a nie włoski na twarzy , a dłuto to nie brzytwa ;)

Pozdrawiam Was. :)

RAWEN
daj pastę na kawałek prostej np.mahoniowej listwy i śmigaj dłutem, a się miło zaskoczysz :o

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: 28 Grudnia 2017, 19:33:51 czas Polski »
A tu niespodzianka .....dokładasz dłuto do drewna - puknięcie pobijakiem i z wypieszczonego czubeczka .....tylko  wspomnienie pracy  nad nim.

To zawsze może się zdarzyć  :D

Tomek możesz się ze mnie śmiać . Ponieważ warsztat mam nie ogrzewany i teraz w Bretanii bez przerwy pada więc z drewnem prawie nic nie robię, ale co jakiś czas muszę dla treningu coś poostrzyć. Stąd może i te teoryjki choć link Kolegi @ravena świadczy o tym ,że może nie do końca to tylko teoria.
Dłonie z wierzchu mam już wydepilowane , zastanawiam się gdzie poszukać miejsca do próbowania. :D
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 19:46:56 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 28 Grudnia 2017, 19:57:48 czas Polski »
Trochę żeście koledzy odpłynęli z tym tematem. :)
Przeraziła mnie zwłaszcza trygonometria. Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że aby naostrzyć dłuto, trzeba mieć doktorat z matematyki**. ;D
Już dawno przestałem przejmować się ostrzeniem pod konkretnym kątem. Okazało się, że więcej czasu poświęcałem ostrzeniu niż pracy.
Krótko pisząc: goniłem mrówki, a słonie spierdzielały. :)

Dłuto czy ostrze struga ma być ostre, a czy jest kąt 25; 29; 30; 30,5... Co za różnica?
Zwłaszcza, że (już o tym kiedyś pisałem) kąt do miękkiego drewna jest w przedziale 25-30*, a do twardego 30-35*. Czyli optymalny kąt - bez potrzeby posiadania tysiąca dłut, to ~ 30*.

** - wiem, że trygonometria jest (a przynajmniej była) w podstawówce. :)

Offline raven

« Odpowiedź #249 dnia: 28 Grudnia 2017, 20:01:04 czas Polski »
Klo, ależ masz absolutną rację. Pooglądaj filmiki chłopaka, którego podrzuciłem wyżej - Mata Estlea. Nie tyle ważny jest sam kąt, co jego powtarzalność.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #250 dnia: 28 Grudnia 2017, 20:05:31 czas Polski »
Już dawno przestałem przejmować się ostrzeniem pod konkretnym kątem. Okazało się, że więcej czasu poświęcałem ostrzeniu niż pracy.

Dokładnie  tak jest.

Krzyś - rozpocznij o  dzielenia włosa na dwoje .

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 28 Grudnia 2017, 20:14:50 czas Polski »
Czytałem tę dyskusję z wypiekami na twarzy, że tylko ja taki ignorant jestem ale na szczęście okazało się, że nie ;)

Offline raven

« Odpowiedź #252 dnia: 28 Grudnia 2017, 22:11:34 czas Polski »
Tomek możesz się ze mnie śmiać . Ponieważ warsztat mam nie ogrzewany i teraz w Bretanii bez przerwy pada więc z drewnem prawie nic nie robię, ale co jakiś czas muszę dla treningu coś poostrzyć.
Ja mam dokładnie tak samo :D W warsztacie ziąb, a robić się chce, więc przyniosłem do domu wszystko co mam do naostrzenia ;)

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: 29 Grudnia 2017, 00:15:00 czas Polski »
Kup promiennik podczerwieni i śmigaj do warsztatu ;D ;D ;D Po 15 minutach możesz w gaciach i koszulce z krótkim rękawem pracować.
Też ostatnio więcej ostrzę niż dłubię choć dzisiaj miałem wolny dzień i dłutka się przydały aż miło ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 29 Grudnia 2017, 01:00:58 czas Polski »
Kup promiennik podczerwieni i śmigaj do warsztatu  ;D ;D ;D Po 15 minutach możesz w gaciach i koszulce z krótkim rękawem pracować.
Też ostatnio więcej ostrzę niż dłubię choć dzisiaj miałem wolny dzień i dłutka się przydały aż miło ;D

A jak kupi 0,7 L to będzie miał ciepło i może jakiś talent muzyczny jeszcze w sobie odkryje ;D