21 Kwietnia 2026, 07:58:27 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114553 razy)

Offline Mag84

Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #165 dnia: 18 Sierpnia 2017, 14:47:18 czas Polski »
dzisiaj zrobię i wrzucę :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 19 Sierpnia 2017, 18:55:53 czas Polski »
nie męcz się z papierami wodnymi.
Ja z nimi zaczynałem , to jest ślepy zaułek w technice ostrzenia choć jest skuteczny ale obracanie papierami jest upierdliwe.
Mam pełno papierów i nie wiem ,który jest jeszcze dobry a który już nie , każdego szkoda wyrzucić.
Skąd ja to znam. :D Chyba każdy tak zaczynał z myślą, że wyjdzie taniej. :)
ja to sobie zrobiłem ale ni huhu nie mam kątów
Nie przejmuj się drobnymi. To nie apteka. :)
Poza tym, chcąc trzymać się reguł, to musiałbyś mieć kilka kompletów dłut i noży, zaostrzonych do różnych twardości drewna.
Zważywszy na to, że wg zasad kąt ostrza do drewna miękkiego to 25-30*, a twardego 30-35*, to optymalny kąt = 30*.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 19 Sierpnia 2017, 22:37:25 czas Polski »
Zważywszy na to, że wg zasad kąt ostrza do drewna miękkiego to 25-30*, a twardego 30-35*, to optymalny kąt = 30*.
A do żelaza 85-87*  :D
Autentycznie , mam link do Cyfrowej Biblioteki Narodowej z podręcznikiem dla maszynistów parowozów ( wydanie jeszcze z XIX wieku ) i są tam instrukcje o struganiu żelaza - przy naprawach parowozów. Q...a ludzie mieli kiedyś krzepę.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 20 Sierpnia 2017, 09:48:34 czas Polski »
O!
Czyli chcąc strugać drewno z żelaznego drzewa, to ni ma bata. Trza mieć osobny zestaw noży o kącie 85-87*. :D :D :D

A propos żelaznego drzewa. Widziałem kawałek u kolegi.  Jak się uderzyło kawałkiem takiego drewna o coś twardego, do był taki odgłos, jakby uderzyło się kawałek metalowego płaskownika. Coś niesamowitego.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 20 Sierpnia 2017, 17:46:36 czas Polski »
Mam jeden strug ,którego korpus ma stopę z gwajaka. Ja stuknę w niego młotkiem to odbija jak od kowadła.

Offline Mag84

« Odpowiedź #170 dnia: 21 Sierpnia 2017, 16:53:17 czas Polski »
Nie przejmuj się drobnymi. To nie apteka.
Poza tym, chcąc trzymać się reguł, to musiałbyś mieć kilka kompletów dłut i noży, zaostrzonych do różnych twardości drewna.
Klo :) ale jak chcę na 30st a łapie mi 35 to co ? jeśli ma być to niech będzie dobrze. A mam "kilka" dłut więc jestem w stanie po jednym komplecie przygotować do drewna wg jego twardości :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #171 dnia: 21 Sierpnia 2017, 17:22:18 czas Polski »
Mag.
Kąt mozesz zmieniać w zaleznosci od.tego jak bardzo wysuniesz dłuto w uchwycie, ale jat on też zależny od tego jak daleko jest rolka prowadnika od zamocowania dłuta.

Metodą prób i błedów skoryguj ustawienie klocków oporowych dla teojego prowadnika. Najlepsza opcja.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 21 Sierpnia 2017, 20:02:06 czas Polski »
Magu.
Daj obiecane fotki, bo tak to będziemy gdybać do us... śmierci. :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 21 Sierpnia 2017, 22:27:07 czas Polski »
Wracam do Twojego pytania , co Ty sobie zrobiłeś z tego linka. Bo ja obejrzałem ten filmik i jest tam klasyczny prowadnik w typie "Eclipse) mają one zawsze podane ( na korpusie ) wysunięcia pozwalające uzyskać określony kąt na dłucie lub nożu. Na stole zaznaczamy te dystanse zapinamy dłuto lub nóż w prowadniki,blokujemy prowadnik o krawędź stołu patrzymy gdzie jest koniec ostrza a gdzie linia określająca kąt. W miarę potrzeby korygujemy wysuwając dłuto lub cofając je. Kalibracja jest wykonana dla noży o grubości 2 mm a dłuta 3-4 mm. Jeżeli masz grubsze noże lub dłuta to z tych szablonów kąty będziesz miał większe. W takim przypadku uchwyt trzeba skalibrować ponownie i do tego najlepszy byłby rysunek uchwytu w skali 1;1

Offline Mag84

« Odpowiedź #174 dnia: 22 Sierpnia 2017, 10:53:07 czas Polski »
prowadnik mam taki https://dluta.pl/ostrzenie/ostrzenie-akcesoria/prowadnik-do-ostrzenia.html -  - przepraszam że nie było zdjęc ale wczoraj pierwszy raz od x czasu wszedłem do warsztatu i zacząłem robić porządki :) Dziś wieczorem zdjęcia na pewno będę miał i wrzucę !!

Offline sajo

« Odpowiedź #175 dnia: 22 Sierpnia 2017, 14:35:26 czas Polski »
Ja sobie ustawiłem kąt używając takiego kątownika elektrycznego z magnesem. "Przykleiłem" do ostrza w prowadniku i tak manipulowałem prowadnikiem, aż kąt był dobry.

daka

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 22 Sierpnia 2017, 14:44:29 czas Polski »
Mag ten prowadnik ma luzy na rolce mosiężnej. Ja dotaczałem nowa rolke i jest miodzio. Wada fabryczna 

Offline Mag84

« Odpowiedź #177 dnia: 25 Sierpnia 2017, 13:49:49 czas Polski »
foto :) mam nadzieje że dość "czytelne"

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 25 Sierpnia 2017, 20:42:13 czas Polski »
Rzeczywiście "dość". Ja bym to wszystko wywalił - przepraszam rozumiem ,że to Twoja praca - i zapinał dłuto czy nóż w prowadniku podkładając pod spód przymiar liniowy i łapał odległości w/g instrukcji prowadnika.

Offline Mag84

« Odpowiedź #179 dnia: 26 Sierpnia 2017, 09:41:07 czas Polski »
krzysiu :) jesli prowadnik miałby instrukcję zapewne "zapinałbym" dłuto od liniału :)