Dziękuję Panu panie Szczepanie

A wracając do pytania, siatka jest pokryta gipsem o nazwie Hardwall. Jest to lekki a jednocześnie twardy gips. Nie bardzo a właściwie w ogóle nie mam pojęcia jaki jest odpowiednik gipsu w Polsce. Ten gips ma właściwie strukturę jakby spienionego gipsu (w stanie mokrym) i jakby miał w składzie drobne kóleczki styropianowe. Bardzo fajny materiał. A pękać nie ma prawa po ilości wzmocnień jakich użyłem do ustabilizowania konstrukcji. Schody sztywne i nie uginają się nawet na milimetr.
Pozatym gips jest materiałem na tyle elastycznym że minimalne ruchy jaby były nie wpłyną na jego strukturę.
Na wierzch tego gipsu idzie jeszce jeden o nazwie multifinish (dostępny w polsce).
No i na koniec całość będzie pomalowana farbą elastyczną, która nawet jakby powstały jakieś pęknięcia, będzie wszystko maskować.
Zaraz jakiś Pan lub Pani zapyta się coz połączeniem gipsu i płyty MDF. Tu będzie dodatkowo gruntowana powierzchnia, wklejona będzie siatka zbrojeniowa (Bandaż do płut gipsowych) i całość zaciągnięta będzie chemoutwardzolną szpachlą, tego typu jakiej używałem do zaprawiania sęków w filmie cz2 o moich lampach do warsztatu. Taka sama szpachla używana jest do prac naprawczych przy karoserii samochodowej.
Dziękuję Panom i Paniom za zinteresowanie tematem.
Najciekawsze za kilka dni, jak przywiozę drewno na schody.
Będą montowane nowe poręcze i tralki, no i oczywiście stopnie.