27 Kwietnia 2026, 13:37:02 czas Polski

Autor Wątek: Remont 100-letnich drewnianych angielskich schodów w Londynie  (Przeczytany 32738 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Remont 100-letnich drewnianych angielskich schodów w Londynie
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Grudnia 2020, 22:36:48 czas Polski »
Lepsze bo się nie obraca

Offline marnyk

« Odpowiedź #166 dnia: 23 Stycznia 2022, 21:38:32 czas Polski »
Wiem, ze sporo czasu minęł od tego projektu ale trafilem na ten wątek dopiero teraz… Szykuje sie do robienia schodów tzw. półkowych czyli będę wykonywał nakladki dębowe na stopnie metalowe wiszące jakby w powietrzu. I tu moje pytanie: czy spoczniki te schody robione przez Ciebie są cięte na lamele i klejone czy jednak daleś calą deske o szerokosci 245mm? Dębinę którą będę używał suszyłem 3 lata na powietrzu, teraz już 3 miesiące się suszy w suszarni. Naprezenia powinny zostac zredukowane, deski wybieram z środkowej części kłody. Schody wiszą w powietrzu a więc nie będą podciągać wilgosci z betonu. Chyba zaryzykuje.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #167 dnia: 23 Stycznia 2022, 22:13:39 czas Polski »
Ja użyłem pełnych desek. Moim zdaniem lamele nie wyglądają tak dobrze i profesjonalnie jak pełna deska. Pamiętaj o tym aby po docięciu elementu polakierować go dokładnie i dopiero zamontować. Jeśli spód będzie niewidoczny to zrób nacęcia wzdłuż elementu do połowy grubości. Też je zalakieruj. To zredukuje ewntualne naprężenia i pozwoli uniknąć "łudkowania" się elementów. Jak zamiwżasz je przykręcić

Offline marnyk

« Odpowiedź #168 dnia: 24 Stycznia 2022, 21:34:46 czas Polski »
Dziękuję Ci za odpowiedź. Faktycznie można zrobić te nacięcia, nie będzie ich widać. Konstrukcję metalową robiła mi firma, oni robią też nakładki z różnych gatunków drewna ale te zdecydowałem robić sam. Podpytywałem ich jak montują takie schody - powiedzieli że na klej do parkietów.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #169 dnia: 24 Stycznia 2022, 21:38:17 czas Polski »
Polecam się i powodzenia życzę

Offline marnyk

« Odpowiedź #170 dnia: 24 Stycznia 2022, 21:41:36 czas Polski »
Dodam tylko, że chciałbym schody zabezpieczyć olejowoskiem. Chyba, że od środka lakierować ale na logikę to zaburzy "oddychanie" stopnia (z jednej strony lakier a z drugiem olejowosk) i pogorszy sprawę. Na podłodze w salonie będzie olejowana podłoga dębowa w wykonaniu jodły francuskiej dlatego nie chcę lakierować.