18 Kwietnia 2026, 13:50:23 czas Polski

Autor Wątek: Posadzka  (Przeczytany 21739 razy)

Offline Lopi1

Odp: Posadzka
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Kwietnia 2018, 20:24:44 czas Polski »
Jako amator położyłem kilkadziesiąt metrów różnego gresu, na różnych podłożach. Trzyma kilka, kilkanaście lat.

Offline tommies

« Odpowiedź #61 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:31:34 czas Polski »
Przy prawidłowym przygotowaniu podłoża, użyciu dobrego kleju i prawidłowym klejeniu nie ma prawa nic odpadać.
Jak odpada to błąd w sztuce lub podłoże do d..., ale wtedy płytka odejdzie z fragmentem podłoża a się nie odklei.
No ale jeszcze dzisiaj jest wielu "fachofcuf" co zapyloną płytkę kleja plackiem na łuszczące się podłoże.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:47:43 czas Polski »
Naprawdę, przy solidnej wylewce, koszt położenia epoksydu w porównaniu do kosztu płytek + nakładu pracy jest śmiesznie niski.
Poza tym to garaż, a nie salon :)

Offline tommies

« Odpowiedź #63 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:54:51 czas Polski »
W przypadku nowych, gdzie posadzki są równe i zacierane maszynowo, to z pewnością interesująca, szybsza i tańsza opcja.
Jak ktoś dopiero robi nową, to warto na wierzch użyć specjalnych dodatków jak SICON S2 i problem z głowy.
Ale większość z nas już jakąś tam posadzkę ma i często to "fale Dunaju" - wtedy gres jest najlepszą opcją, bo wzmocni i wyrówna.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #64 dnia: 06 Kwietnia 2018, 21:21:56 czas Polski »
Kładłem czasami, świadomie, i u siebie, na dziwne podłoża, np. schody pokryte farbą olejną, na wylewkę, która trochę klawiszowała i wylewkę z czasów PRLu(więcej piachu niż cementu). W dwóch ostatnich przypadkach zastosowałem siatkę wzmacniającą, na szczęście trzyma do dzisiaj. Przy zawodowym i zarobkowym kładzeniu, trzeba by bylo jednak wylewki rwać i wylać na nowo.