21 Kwietnia 2026, 08:21:57 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59810 razy)

Offline pgrzegorz

Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Maja 2016, 13:40:22 czas Polski »
Informację o grubości szuflady można wyczytać z rysunku .

Offline leku

« Odpowiedź #106 dnia: 22 Maja 2016, 15:03:25 czas Polski »
Informację o grubości szuflady można wyczytać z rysunku .
Z tego co leży na stole autora :)

A tak na serio to z treści wątku wynika, że grubość to 20mm (profil prostokąt) + 4mm ślizgi stalowe na blacie +1 mm luzu = 25 mm = wysokość przekładek poliamidowych (25x10)
Przydałaby się jeszcze szerokość "szuflady" :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #107 dnia: 22 Maja 2016, 16:43:34 czas Polski »
@Dariusz Popławski

Cytat: "Blachy do moich imadeł zostały wykonane z materiału o grubości 4 mm,  skąd masz informację że ta grubość to 5 mm ?"
Wydawało mi się, że była informacja wcześniej w wątku, ale tam było tylko odniesienie do rys .pdf w wątku Roberta z dołączonym rysunkiem części imadła i z niego utkwił mi wymiar 5 mm.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2016, 16:51:35 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Dariusz Popławski

« Odpowiedź #108 dnia: 22 Maja 2016, 21:21:59 czas Polski »
Przejrzałem sobie wątek Roberta i faktycznie on podaje że blacha jego imadeł ma grubość 5 mm ale z zamieszczonego przez niego zdjęcia nie za bardzo to wynika :). Podał mianowicie że grubość tych listewek ślizgowych z tworzywa u Sjobergsa to 10mm. Listewka sąsiaduje bezpośrednio z blachą , więc powinna być 2 razy grubsza (jeśli założymy że blacha ma te 5mm) a wyraźnie widać m/z  że tak nie jest.
Mam więcej doświadczenia ze stalą niż z drewnem i wg mnie wystarczyła by nawet blacha grubości 3mm.  Faktycznie zanim zdecydowałem się wyginać te blachy chciałem to zrobić tak jak zaproponował @leku. Na pewno też to zdałoby egzamin. Dobrze wspawane kątowniki hutnicze  do prostokątnej stalowej formatki też załatwiły by sprawę. Ale chciałem tak jak wcześniej to już kilkakrotnie wspominałem jak najbardziej wykonać to na wzór szwedzkiego oryginału. Wymiary wewnętrzne mojego korpusu (stalowej szuflady) to 320mm. Ale jeśli ktoś zabiera się za samodzielną budowę to radziłbym zacząć od skompletowania tego wszystkiego co będzie chodziło w środku i dopiero do tego spawać szufladę. Trzeba pamiętać że będzie tam 3 listewki po ok 10mm+ 2profile 40mm + kilka mm luzu na pracę śrub dociskowych + ok 200 mm odstępu pomiędzy profilami. Teoretycznie im szerzej tym stabilniejsza praca imadła ale należy pamiętać aby nie wejść w kolizję z kolejnymi otworami w blacie (aby pieski nie trafiły np w profil czy listwy ślizgowe)

Wracając do pracy nad imadłami. Warto może wspomnieć że z moich śrub 24/5 na odcinku ok 50 mm został stoczony gwint prawie do rdzenia śruby (fi 18,5mm) Ta część śruby wejszła poprzez otwór w kątowniku (większy o 0,2 mm) do główki pokrętła i została w montażu z nią połączona poprzecznie kołkiem sprężystym fi 5mm. Wiertło na otwór pod kołek to ok 4,9mm. Najlepiej zrobić wcześniej próbę.

Obie szczęki imadeł zamocowane. Wszystko chodzi super :)
Kleją się już pokrętła

Kleją się już pokrętła
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:54:24 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

« Odpowiedź #109 dnia: 22 Maja 2016, 21:48:47 czas Polski »

leku napisał
... z treści wątku wynika, że grubość to 20mm (profil prostokąt) + 4mm ślizgi stalowe na blacie +1 mm luzu = 25 mm = wysokość przekładek poliamidowych (25x10)

no nie do końca ;) 20 profil + 2 ślizgi stalowe po 4mm (nad i pod profilem + ok 1mm luzu mamy więc razem 29mm.  Przekładka poliamidowa ma faktycznie wysokość 25mm ale ona nie musi mieć wysokości szuflady, wystarczy że cały bok profilu będzie na niej leżał i tak faktycznie jest.

« Odpowiedź #110 dnia: 23 Maja 2016, 21:19:37 czas Polski »
W zasadzie moja strugnica jest gotowa.
Powierzchnia pokryta 3 warstwami oleju lnianego

Widok od przodu

widok od tyłu

z dwoma kompletami piesków i dociskami

W planach mam jeszcze zrobić kowadło no i oczywiście szafkę ale na razie to nieco dalsze plany. Szafkę chcę zrobić z klejonki bukowej ( Sjobergs z buku robi tylko fronty szuflad i drzwiczki, korpus szafki jest ze sklejki)
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:58:40 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #111 dnia: 23 Maja 2016, 21:27:29 czas Polski »
Gratuluję.
Bardzo ładnie wyszło.

Czy jest możliwość abyś wykonał na zamówienie taki docisk i imadło?
Oczywiście nie za darmo.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #112 dnia: 23 Maja 2016, 21:48:38 czas Polski »
wow :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #113 dnia: 23 Maja 2016, 22:02:56 czas Polski »
Trudno nie docenić. Gratulacje.

Offline Henry

« Odpowiedź #114 dnia: 23 Maja 2016, 22:19:23 czas Polski »
Elegancko  8)

« Odpowiedź #115 dnia: 24 Maja 2016, 08:49:06 czas Polski »
Niestety nie wykonam odpłatnie żadnych elementów tego stołu.
Tak jak napisałem wcześniej w wątku wszystko co tutaj pokazałem wykonałem czy ewentualnie wykonam wyłącznie na własne potrzeby i do własnego użytku. Nie ukrywam że dyskusja na temat logo w moim wątku ma na moją decyzję istotny wpływ.
Natomiast mogę przekazać każdą wiedzę w tym temacie, którą dysponuję i służyć ewentualną poradą w zakresie samodzielnego wykonania.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #116 dnia: 24 Maja 2016, 09:39:43 czas Polski »
Niestety nie wykonam odpłatnie żadnych elementów tego stołu.

Czyli nie ma co słodzić ???
Tak w ogóle ten stół wcale nie przypomina tego znanego na,,S'' :P
Nie muszę przypominać że,manipuluję słowami w tym przypadku,może ciut zazdrość zżera i nie będąc zabobonny,uczepił bym jakiś czerwony element w myśl powiedzenia(nie moje,chodzi o zabobony,tak na wszelki wypadek)
"Na zebraniu partyjnym,doszliśmy do wniosku że Boga nie ma,ale niech nas ręka boska broni jeżeli Bóg jest" :P (przerobione,nie wiem kto-wujek googole pokaże oryginalne powiedzenie)
Na koniec off-topu,do sedna "uczeń przerósł mistrza,,jeśli mogę tak napisać ;)
+

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #117 dnia: 24 Maja 2016, 16:15:45 czas Polski »
Wykonanie stołu perfekt,
A mam pytanie czy może Pan polecić firmę która zrobiła szufladę, dać jakieś namiary na ta firmę? Pewnie kilka osób było by chętnych na wykonanie we własnym zakresie takich imadeł ale wygięcie grubej blachy stanowi problem. Ale gdyby można było zamówić gotowy półprodukt to połowa sukcesu. I mam pytanie ile kosztował materiał-drewno na wykonanie stołu?

« Odpowiedź #118 dnia: 24 Maja 2016, 20:59:05 czas Polski »
W obecnych czasach znalezienie firmy w pobliżu miejsca swojego zamieszkania to nie problem. Wpisanie w okienku wyszukiwarki frazy "gięcie blach" albo "cięcie i gięcie blachy" itp i po problemie. Trzeba jednak upewnić się czy te firmy nie mają tzw "startówki" tj minimalnej opłaty za wycięcie czy wygięcie. W moim przypadku tak właśnie było ale udało mi się podpiąć moje zlecenie do większego, które zamawiała inna znajoma firma. Nie wszystkie firmy mają te startówki. W przypadku gięcia blachy o takiej grubości potrzebne są naprawdę mocne krawędziarki. Np ja uważam że moje stelaże mogłyby być wygięte bardziej ostro - w narożnikach był spory promień. Nie jest to duży problem ale musiałem np jedną z  poliamidowych listew, która leży dokładnie w zagięciu stelaża  ( tę stałą) potraktować lekko frezem promieniowym bo nie można jej było dokładnie wpasować w narożnik stelaża . Podejrzewam że Sjobers ma do gięcia tych blach odpowiedni krępownik, gdzie blacha jest wtłaczana stemplem w matrycę, dlatego tam zagięte krawędzie blachy są prawie na ostro. Jeśli ma ktoś dostęp do spawania to warto też rozważyć chyba tańszą opcję spawania kątowników hutniczych 30x30x4 do płaskiej blachy, ale trzeba to zrobić umiejętnie (nie kłaść ciągłej spoiny od razu) tylko robić to etapami.

Drewno na stół kupiłem w baaardzo okazyjnej cenie. Kosztowało mnie z transportem 300zł :). Sklejone w zamówione przeze mnie przekroje .
Nie zdradzę źródła, które zresztą już i tak prawie wyschło...  :(
Do tego dochodzi koszt ok 1,5 mb blatu bukowego (szerokość 90cm) grubości 38mm - jego koszt to jak oceniam ok 180zł.
Była to pozostałość materiału którą zamawiał syn na inne realizacje. Miało być co innego,  ostatecznie trafiło na blat strugnicy :)
Przypominam że blat mojego stołu to sklejka dwóch blatów tak jak to napisałem w wątku

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #119 dnia: 25 Maja 2016, 11:21:39 czas Polski »
Robi wrażenie precyzja, jakość wykonania i umiejętności wraz z dużą dozą cierpliwości. Cudeńko to. Gratulacje