21 Kwietnia 2026, 00:56:51 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59800 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #150 dnia: 07 Marca 2017, 04:37:25 czas Polski »
Ktoś tu spać nie może.

Offline Granado

« Odpowiedź #151 dnia: 07 Marca 2017, 07:27:17 czas Polski »
Patrzyłem ostatnio na ceny prowadnic kulkowych. Cena prowadnicy (Leroy) o długości 550mm dobijała do 50PLN za kpl. Gdzie kupiłeś swoje za 12PLN?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #152 dnia: 07 Marca 2017, 07:31:41 czas Polski »
W marketach nie kupuje się takich rzeczy tylko w hurtowniach meblowych.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Dariusz Popławski

« Odpowiedź #153 dnia: 07 Marca 2017, 07:45:50 czas Polski »
Granado, Piotr ma rację, a kupić możesz np tutaj:
http://allegro.pl/prowadnica-kulkowa-amix-h45-db-45-l-450mm-psz-i5947617736.html
dokładnie takie zastosowałem w szafce mojej strugnicy.

Offline Granado

« Odpowiedź #154 dnia: 07 Marca 2017, 07:50:21 czas Polski »
Dzięki za pomoc

« Odpowiedź #155 dnia: 07 Marca 2017, 08:58:01 czas Polski »
Krzyśku, tego wymiaru na moim rysunku faktycznie nie ma, ale wysokość strugnicy musisz dopasować do siebie. To Ty będziesz na niej pracował i nad nią się pochylał. Seria stołów SJOBERGS Elite ma wysokość jak podaje producent 900mm . Moja strugnica ma wysokość 920mm (zarówno ja jak i syn do niskich nie należymy) Tak więc ten element nogi z otworami ma 590mm długości.
Całkowita wysokość mojego stołu to: blat 110mm + 110mm górna belka poprzeczna nogi + 590 belka pionowa + 110mm dolna belka poprzeczna nogi. Notabene jednak sam producent chcąc zwiększyć funkcjonalność strugnicy przewiduje w wyposażeniu dodatkowym poziome belki , które po przykręceniu na zawiasach do nóg u spodu i po ich obróceniu i podsunięciu pod stół zwiększają jego wysokość w konkretnych przypadkach. To całkiem niezły patent kiedy np przez wiele godzin (dni) pochylamy się nad np. płaskorzeźbą czy inną precyzyjną i czasochłonną pracą.
Przekonałem się o tym osobiście :)

A imadła stołu i sposób ich mocowania (konfirmaty) opisałem chyba dość dokładnie w moim wątku i wszystko tam widać na zdjęciach moich i liroberta, ale jakbyś miał jakieś problemy służę pomocą.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 14:08:56 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

« Odpowiedź #156 dnia: 16 Marca 2017, 20:23:54 czas Polski »
Zmajstrowałem do mojego Sjobergsa jeszcze jeden komplet piesków

materiały: bukowy kij od szczotki cena 6zł (można z niego zrobić 2 komplety) i  4 szprychy rowerowe po 40 gr/szt
Wybrania i karbowanie powierzchni dociskowej robiłem dłutami co wcale nie znaczy że nie można tego wyfrezować :)

A poniżej fotograficzny dowód że do boku strugnicy można spokojnie dociskać materiał i nic nie koliduje z uchwytami szafki.

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 14:11:00 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

Offline Artkor

« Odpowiedź #157 dnia: 16 Marca 2017, 20:37:41 czas Polski »
Już miałem zamawiać pieski do swojej a tu taki patent.
Zaoszczędziłem właśnie ładnych parę złotych, dzięki.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 16 Marca 2017, 23:23:15 czas Polski »
Mam pytanie o montaż szprych w tych pieskach. Wiem, że działają jak sprężyny powodując, że całość stawia lekki opór w otworze blatu. Chodzi mi o to jak te szprychy wmontować w kołek.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 17 Marca 2017, 07:19:11 czas Polski »
Pokazywał to kiedyś Paul Sellers , ale pytanie do mnie więc się nie wychylam.

« Odpowiedź #160 dnia: 17 Marca 2017, 07:43:42 czas Polski »
Sposobu Sellersa nie znam, napiszę jak ja robiłem te pieski.
Wzdłuż każdego jest nacięty (przez całą długość) rowek o szerokości nieco większej od średnicy drutu.Głębokość rowka musi być taka aby pochłonęła średnicę drutu.
W tym rowku ok 10 mm od końca wiercisz otwór o średnicy drutu na głębokość ok 12mm, z drugiej strony rowka robisz to samo.
Ucinasz drut na taką długość aby po zagięciu jego końców pod kątem prostym (ok 10mm) odstęp między tymi zagiętymi końcami był odrobinę większy niż rozstaw otworów w piesku. Wciskasz drut w te otwory i gotowe :). Ta niewielka różnica w rozstawie spowoduje wybrzuszenie drutu. Moje pieski mają średnicę 25,5mm (zostały do niej przetoczone). Rzadko bowiem bywa aby szczotkowe kije miały idealnie okrągły kształt bo są frezowane a nie toczone). Otwory w mojej strugnicy mają średnicę 26mm robiłem je takim właśnie sednikiem. Luz pomiędzy otworem i pieskiem kasuje tak jak napisałeś wybrzuszenie szprychy.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #161 dnia: 17 Marca 2017, 08:04:20 czas Polski »
Link do filmiku Paula Sellersa:

« Odpowiedź #162 dnia: 17 Marca 2017, 09:51:35 czas Polski »
Mój sposób jest chyba prostszy :) Zresztą sprawdził się już w praktyce, bo to już trzeci komplet piesków, który zrobiłem tą metodą. Wcześniej w wątku pokazywałem imaki do Sjobergsa zrobione ze stali oraz z poliamidu.
Zapomniałem napisać że rowek najwygodniej jest zrobić na pilarce, przy pile odpowiednio wysuniętej nad poziom blatu prowadząc kołek pomiędzy prowadnicami po obu stronach piły.
Przy metalowych pieskach trzeba uważać na dokładne dopasowanie długości zagiętych sprężyn (szprych) bo po ich wciśnięciu w rowek ich wyjęcie do ew poprawki jest bardzo trudne.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 17 Marca 2017, 21:29:02 czas Polski »
No i wszystko jasne.
Dziękuję bardzo za szczegółowy opis :)

« Odpowiedź #164 dnia: 05 Czerwca 2017, 20:39:44 czas Polski »
Strugnica już skończona, zrobiłem do niej dodatkowe akcesoria, które rozszerzają jej możliwości .

Sjobergs ma w swojej ofercie takie podobne kowadło, moje jest nieco zmodyfikowane.
Jest dłuższe 330mm, szerokość i wysokość chyba zbliżona, moje ma 130mm i 70mm wysokości

Ponadto moje kowadło ma dwa trzpienie które wsuwa się w otwory imaków ( u Sjobergsa jest jeden )
Całość zespawałem z dwóch kawałków blachy stalowej o grubości 8mm. Jak widać wszystkie spawy zostały wykonane na zewnątrz kowadła.
Chodzi o to żeby spawy nie niszczyły krawędzi blatu strugnicy i krawędzi otworów imakowych.
Spawy zostały położone w specjalnie zukosowanych rowkach a ich nadmiar zeszlifowany.

Średnica trzpieni wynosi 25 mm (otwory w blacie mają 26 mm)
Imadło może być w zasadzie umieszczone w dowolnym miejscu na krawędzi blatu ale najkorzystniej zwłaszcza przy cięższym klepaniu ustawiać go nad nogą strugnicy.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 14:16:39 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »