27 Kwietnia 2026, 18:19:09 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109066 razy)

Offline agoliat

Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #255 dnia: 04 Lutego 2017, 11:11:01 czas Polski »
Ja popieram Radka, kanał na YT może nie odda aż tak detali jak książka ale według mnie znacznie lepiej je zobrazuje :)

Poza tym jedno nie wyklucza drugiego, przykładem Paul Sellers :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #256 dnia: 04 Lutego 2017, 11:11:58 czas Polski »
Koledzy dziękuję za miłe słowa i wsparcie . Książka to za duże wyzwanie  dla mnie :) . W życiu zawodowym ,wolałem coś robić niż pisać ,obliczać , kalkulacje ,sprawozdania ,przetargi ,vaty itp. Teraz mając trochę  więcej  czasu   coś tam  dla Was skrobnę ,jeśli mam wiedzę w temacie. Kolega Łukasz fajny  chłopak ,pełen zapału  szukania  wiedzy  i zawziętości do pracy narzędziami  ręcznymi , co mnie  bardzo  cieszy.
Tak  na marginesie
nawiązując  do  książki (jeszcze jej nie czytałem )
Karol Kopeć napisał książkę "Drewno właściwości i zastosowanie " Tom I . Pisze o tym bo napisał  to praktyk w zawodzie   stolarza , zajmujący się tym na co dzień ,posiadający dużą wiedzę  szczególnie w zakresie renowacji wyrobów  stolarskich  itd.

Pozdrawiam Was. :)

Offline maniek7

« Odpowiedź #257 dnia: 04 Lutego 2017, 11:16:51 czas Polski »
Nic dodać nic ująć, poprzednicy dobrze prawią. Coś ściska człowieka w środku jak się ogląda prace w takim warsztacie.
P.S. Biorę egzemplarz tej książki, która się pisze😉

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #258 dnia: 04 Lutego 2017, 11:50:39 czas Polski »
wolałem coś robić niż pisać

Myślę Tomku, że nie musisz pisać. Wystarczy, że opowiesz, pokażesz, dasz się sfotografować przy pracy, w warsztacie, podpowiesz z kim porozmawiać ze starej gwardii stolarskiej - resztę zrobi Łukasz :)

Jak temat dojrzeje, to mogę zrobić przedpłatę na książkę, inni pewnie też.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 11:52:12 czas Polski wysłana przez amigorg »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 04 Lutego 2017, 12:54:36 czas Polski »
Genialny pomysł. Ja tez się piszę. Mogę też zapytać znajoma wydawcę z znaku jak oni widzą wydanie takiego tematu. Jeśli oczywiście koledzy dojrzą  do niego ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #260 dnia: 04 Lutego 2017, 13:03:15 czas Polski »
Oooo...spokojnie Panowie z przedpłatami. Sotkamy się z Tomkiem przy kufelku i porozmawiamy na ten temat. Trzeba ustalić konwencję przede wszystkim. Ta opowieść musi snuć się sama inaczej będzie słabo...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #261 dnia: 04 Lutego 2017, 20:35:09 czas Polski »
Książki - książkami a skrzynia się sama nie zrobi...
Poszczególne elementy przygotowane do połączeń - niby prosty projekt ale...wszystkie cztery ściany są nachylone względem siebie - stwarza to pewne problemy podczas ręcznego strugania ;)

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #262 dnia: 04 Lutego 2017, 22:58:50 czas Polski »
Z całą pewnością, muszę stwierdzić że jest to dla mnie jeden z bardziej wartościowych wątków do czytania.
Podoba mi się ta apoteoza narzędzi ręcznych a co za tym stoi, dobry warsztat poparty umiejętnościami i satysfakcją z wykonanej pracy.
Czwarte cz-b zdjęcie jest dla mnie kropką nad - i - świetne ujęcie ! ! !
Łukaszu - przyjemnie się Pana czyta i ogląda  :).
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 23:02:31 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 05 Lutego 2017, 08:14:24 czas Polski »
Z pozdrowieniami

Syn Murarza
Pewnie stąd budowanie napięcia... ;)
Szkoda że nie poznałem Tomka, ale miałem okazję poznać Łukasza i jest to faktycznie "ciekawy gosc"
Również z zapartym tchem zaglądam do tego wątku. Jestem pewien że kanał stwotzony na polskim YT przez duet taki jak wasz przechwycilby mnostwo widzow ze wszystkich pseudo poradnikow i kanalow reklamowych...
Ja zamiast czytać książkę wolałbym spędzić z wami kilka dni i popatrzeć jak pracujecie.

Pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #264 dnia: 05 Lutego 2017, 08:34:24 czas Polski »
Ja zamiast czytać książkę wolałbym spędzić z wami kilka dni i popatrzeć jak pracujecie.
Każdy by chciał. Jedno drugiemu nie przeszkadza - spotkanie to przyjemność, książka zostaje na przyszłość :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 05 Lutego 2017, 09:10:26 czas Polski »
Tak sobie myślę ,że jeżeli kanał YT to może w konwencji czarno-białej albo w sepii.
I jeszcze coś a może byłby to kanał wspólny ale materiał podlegałby kolaudacji przez Łukasza i Tomka. Żeby nie było trolowania i bełkotu marketingowego zaakceptowane materiały mogłyby być zamieszczane tylko przez nich. Oczywiście kanał przecież każdy może założyć sobie sam ale tu wszystko byłoby w jednym miejscu.
Jestem też na forum użytkowników "kobyły CAD-owskiej" o nazwie CreO , powstał tam wspólnymi siłami poradnik , jedna osoba tworzyła rozdział. Taki wspólnie tworzony kanał dotyczący stolarstwa byłby krokiem dalej.
Korzyść praktyczna z konwencji czarno-białej i sepii ( chyba też )- może można by było wrzucać filmy w dużej jakości.
W końcu ważne są sposoby , doświadczenie itp.

Offline sajo

« Odpowiedź #266 dnia: 05 Lutego 2017, 13:26:50 czas Polski »
to ja z kolei zasugeruję podcasta (internetowa audycja ala radio- sam dźwięk). Nie ma jeszcze w polskim Internecie podcasta o tematyce stolarskiej.
I żadnego czasopisma. Albo bloga. Tzn jest parę blogów, ale "każdy sobie rzepkę skrobie". Jest parę osób co tylko są na facebooku itp.  Przydałby się taki agregat ludzi podobnie myślących o drewnie.

YT wydaje mi się nastręcza kilka problemów. Wymaga czasu, wiedzy i umiejętności napisać tekst, zrobić parę zdjęć, potem to skleić w 1 całość. A jakby to trzeba by było nagrać, edytować, pociąć, mieć kompa z odpowiednim oprogramowaniem, dobry sprzęt do nagrywania dźwięku i obrazu. Pomyśleć o muzyce w tle itp.
Dobrym przykładem był też wrzucany na forum filmik z warsztatów (dość swobodnie się wypowiadający prowadzący, forma konwersacyjna), który pokazał, że ta forma nie zawsze się sprawdza.
Nie wiem czy śledzicie szczepana na yt. Niektóre komentarze, które dostaje to szok  ;D

No i czas: Łukasz ma rodzinę, pracę, chciałby pewnie porobić w drewnie,a tu jeszcze by mu doszło duuuużo dodatkowych rzeczy.

Można by było rozważyć coś w stylu https://patronite.pl jako możliwość finansowania- jest to forma abonamentu. Deklaruje sie np. 5 zl miesięcznie dla danego artysty, projektu.

Ja myślę że spokojnie można rozwijać temat w stylu blog -> blog z paroma osobami piszącym artykuły -> internetowy magazyn -> papierowy magazyn, albo książka zawierająca cykl artykułów
Jest np. www.mortiseandtenonmag.com/products/mortise-tenon-magazine-issue-one  <- magazyn wydawany raz do roku.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #267 dnia: 05 Lutego 2017, 14:35:34 czas Polski »
Forumowicze - dziękuję za wszystkie sugestie. Wszystko to jest bardzo miłe i mobilizujące :D
5m2 to taki mój prywatny świat do którego zapraszam Was zawsze bardzo chętnie, jednak jest to projekt dosyć ograniczony. Będzie istnieć w takiej formie w jakiej istnieje - czyli wątek na forum DiD i stronka na Fejsbuku - zdjęcia i krótkie teksty. Dziennik pokładowy, jak zwał tak zwał...
Ale...już DREMA dała mi do myślenia - planuję inny, większy projekt. Jest już roboczy tytuł. Bardzo chcę, żeby to było w formie video a przeskok z fotografii na film jest dla mnie ogromnym wyzwaniem. Nie mam żadnych kompetencji jeżeli chodzi o stolarstwo i nawet nie będę próbował udawać, że się na tym znam - umiem natomiast (albo tak mi się  wydaje) opowiadać historie - i na tym chcę się skupić. Jeżeli w tych historiach uda się przemycić trochę wiedzy to tym lepiej. Dzięki raz jeszcze za wszystkie wypowiedzi. Idę posprzątać piwnicę ;)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #268 dnia: 05 Lutego 2017, 15:24:23 czas Polski »
Generalnie z wypowiedzi kolegów wyłania się temat rzeka , ze przydałby się kanał  tematyczny-filmowy gdzie bardziej doświadczeni koledzy podzielili by się wiedzą , "myczkami" z mniej doświadczonymi . Aby było to pokazane tak,  że każdy laik jest w stanie zrozumieć , co więcej  porusza się w nim podstawy i wraca do podstaw, omawia zasady, reguły i one są najważniejsze a nie np sprzęt , czy rzecz którą  wykonujemy (to też ale bez przesady ). Dla laika  stwierdzenie "Następnie strugam deskę" nic nie wnosi nie jest informacją Informacja to jaki strug , z włosem pod włos, jak prowadzić, ostrzyć strug, jak ustawić  itd .   I wydaję się mi Łukasz,  że w obrębie  ręcznych narzędzi  idealnie spełniasz kryteria do nagrania  materiału. Na forum też są inni koledzy, koleżanki którzy mają swoje "specjalności" i w sumie może powstać ciekawa seria 
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 15:29:40 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #269 dnia: 05 Lutego 2017, 16:27:34 czas Polski »
Będzie o strugach i struganiu - kręcimy coś z dziewczynami z dluta.pl ;) Realizacja ma być w pełni "pro" więc liczę, że się czegoś od zawodowych filmowców nauczę ;)