to ja z kolei zasugeruję podcasta (internetowa audycja ala radio- sam dźwięk). Nie ma jeszcze w polskim Internecie podcasta o tematyce stolarskiej.
I żadnego czasopisma. Albo bloga. Tzn jest parę blogów, ale "każdy sobie rzepkę skrobie". Jest parę osób co tylko są na facebooku itp. Przydałby się taki agregat ludzi podobnie myślących o drewnie.
YT wydaje mi się nastręcza kilka problemów. Wymaga czasu, wiedzy i umiejętności napisać tekst, zrobić parę zdjęć, potem to skleić w 1 całość. A jakby to trzeba by było nagrać, edytować, pociąć, mieć kompa z odpowiednim oprogramowaniem, dobry sprzęt do nagrywania dźwięku i obrazu. Pomyśleć o muzyce w tle itp.
Dobrym przykładem był też wrzucany na forum filmik z warsztatów (dość swobodnie się wypowiadający prowadzący, forma konwersacyjna), który pokazał, że ta forma nie zawsze się sprawdza.
Nie wiem czy śledzicie szczepana na yt. Niektóre komentarze, które dostaje to szok
No i czas: Łukasz ma rodzinę, pracę, chciałby pewnie porobić w drewnie,a tu jeszcze by mu doszło duuuużo dodatkowych rzeczy.
Można by było rozważyć coś w stylu
https://patronite.pl jako możliwość finansowania- jest to forma abonamentu. Deklaruje sie np. 5 zl miesięcznie dla danego artysty, projektu.
Ja myślę że spokojnie można rozwijać temat w stylu blog -> blog z paroma osobami piszącym artykuły -> internetowy magazyn -> papierowy magazyn, albo książka zawierająca cykl artykułów
Jest np.
www.mortiseandtenonmag.com/products/mortise-tenon-magazine-issue-one <- magazyn wydawany raz do roku.