27 Kwietnia 2026, 19:11:41 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109069 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #360 dnia: 23 Kwietnia 2017, 19:31:26 czas Polski »
To nic z tego. To po prostu musi być orzeł ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #361 dnia: 23 Kwietnia 2017, 19:34:31 czas Polski »
Poczekaj, poczekaj - jutro będę w zoo. Mamy tu Bieliki. Wezmę też bułki z masłem...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #362 dnia: 23 Kwietnia 2017, 19:35:26 czas Polski »
Buahahahaha ;D

Offline Berbelek

« Odpowiedź #363 dnia: 24 Kwietnia 2017, 09:08:39 czas Polski »
Ja bym to zdjęcie opisał jednym zdaniem: ktoś musi robić, żeby biegać mógł ktoś. "Dwa światy" w jednym ujęciu. Rozważania, że jeden jest wpieniony itd. to już wg mnie nadinterpretacja, wszak może np. zaraz zaniesie zamówienie pewnej młodej damie, ta natomiast zawsze dziękuje mu uśmiechem, który roztapia jego serce. Już teraz podśpiewuje sobie pod nosem i z trudem powstrzymuje drżenie rąk...:).

Pozostawienie tylko żółci/zieleni podprowadza widza na te te dwie postacie które są tutaj ważne. Krajmesel ujął wszystko lepiej niż sam bym powiedział. Dobra fotografia to wg. mnie taka, której nie trzeba tłumaczyć.

Jeżeli zabawa suwakami to zabieg artystyczny to ok, ale jeżeli ma na celu podprowadzenie widza to wg mnie jest zbędna, bo jak sam napisałeś dobra fotografia to taka, której nie trzeba tłumaczyć :). Ja to troszeczkę odbieram tak, że autor musi mi podpowiedzieć, bo sam mógłbym nie zauważyć. Zresztą na zdjęciu są raptem dwie postacie, chyba tylko zapalony fan marki Iveco mógłby ich nie zauważyć :).

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #364 dnia: 24 Kwietnia 2017, 09:25:54 czas Polski »
O - i dziękuję za sugestię. Masz rację - należy mi się bura za "podprowadzanie".

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:04:04 czas Polski »
Czując się poproszony do wypowiedzi ;)
"Dwa światy" w jednym ujęciu. Rozważania, że jeden jest wpieniony
wypowiem się.
Szanowny Barbelku jeśli byś to zdjęcie opisał jednym zdaniem i na tym poprzestał to było by git. Autor wątku napisał "wołami"Jakie macie odczucia ? I ci co mieli odczucia to napisali. Najlepsze jest to że Jedni widza tam opony zimowe a inni dwa światy.

I tu mega zagadka, proszę nie odbieraj tego osobiście ale
Jeżeli zabawa suwakami to zabieg artystyczny to ok, ale jeżeli ma na celu podprowadzenie widza to wg mnie jest zbędna i tu się zastanawiam
Ja to troszeczkę odbieram tak, że autor musi mi podpowiedzieć
???? lepszej podpowiedzi nie znajduję. Ale mogę się mylić.

p.s
Łukasz G. bura nie wystarczy, myślę że samoubiczowanie było by na miejscu
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 21:24:45 czas Polski wysłana przez Krajmesel »

Offline Berbelek

« Odpowiedź #366 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:33:21 czas Polski »
Szanowny Krajmeslu (mam nadzieję że Twój nick odmieniłem poprawnie).
Zostałeś nie tylko poproszony do wypowiedzi, ale zaproszony do dyskusji :).
Myślę, że na własne życzenie padłem ofiarą braku precyzji w swojej wypowiedzi. Twój opis wydał mi się trafny i sam mam podobne zdanie, a w szczególności "dwa światy" i "ogólnie mało się sobą przejmują" moim zdaniem trafiają w punkt. Chciałem jedynie zauważyć różnicę pomiędzy odczuwaniem a opowiadaniem jakiejś historii na podstawie tychże odczuć.

"Ja to troszeczkę odbieram tak, że autor musi mi podpowiedzieć" jest wyrwane z kontekstu, ale powinienem napisać "autor uważa, że musi mi podpowiedzieć, bo sam mógłbym nie zauważyć"

Ps. Łukaszu, rozważ jeszcze włosiennicę :).
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 21:34:54 czas Polski wysłana przez Berbelek »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:33:06 czas Polski »
Nie chcę wyjść na chama chociaż na prostaka pewnie wyjdę ale skoro jest to publiczna dyskusja to się wypowiem. Kiedyś jako amator mocno udzielałem się na pewnym forum foto. Dało się tam zauważyć pewną prawidłowość, a mianowicie im większa ranga (rozpoznawalność/ranga/szacunek/cokolwiek) użytkownika tym większe gnioty przechodziły jako ochy i achy. A jak już było czarno białe to było boskie. Wystarczyło zrobić analogiem to użytkownik taki osiągał szczyt artyzmu.
Dlaczego o tym mówię? Bo mam wrażenie, że tutaj ta konkretna sytuacja pasuje do tego opisu. O ile masz moje absolutne uznanie jeśli chodzi o Twoje prace stolarskie, a nawet o zdjęcia ze wspólnych prac w warsztacie forumowego kolegi o tyle tutaj jest to DLA MNIE zwykły pstryk z dorobioną ideologią.
Należę do tych ludzi, którzy uważają, że sztuka tworzona tylko dla krytyków jest do bani. Zdjęcie może być ładne, poprawne technicznie ale jeśli ma iść za nim jakieś przesłanie to musi trafiać do szarego Kowalskiego. To tak jak z filmami oscarowymi. Wiele z nich są pod niebiosa chwalone przez Akademię a przeciętny zjadacz chleba nie jest w stanie tego przełknąć. Nie mówię oczywiście o Oscarach za efekty tylko np. za scenariusz.
Zabawa z suwakami to tylko (dla mnie) dodatkowe potwierdzenie powyższego.

Nie gniewaj się, nie chcę Cię obrazić. Wypowiadam tylko własne zdanie w tym temacie. Dodatkowo na uspokojenie dodam, że nie rozumiem większości współczesnych "dzieł" zaś niejeden dziecięcy rysunek przemawia do mnie bardziej niż wielomilionowe prace wielkich mistrzów.
Reasumując: mogę się mylić ale jestem na nie ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #368 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:55:13 czas Polski »
Kola masz rację. Nie zauważyłeś tylko, że tak to działa od wieków już. Widać taka natura człowieka i psychologia tłumu. Samo życie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: 25 Kwietnia 2017, 06:36:27 czas Polski »
Nie gniewaj się, nie chcę Cię obrazić.
...ale weź się za stolarstwo... ;D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #370 dnia: 25 Kwietnia 2017, 08:44:33 czas Polski »
Nie ma co się napinać - to typowe zadanie intelektualne, na ćwiczenie umysłu, wyobraźni: widzisz zdjęcie, obrazek, stwórz ciekawą historię. Taką historię opowiedział Krajmesel, można opowiedzieć też kilka innych.  Podobne zadania stawiano przed nami w szkole średniej, np. napiszcie krytyczną i pozytywną recenzję tej samej sztuki czy książki - rezultat zależy od wrażliwości, spostrzegawczości i wyobraźni. Włosiennica nie jest potrzebna ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: 25 Kwietnia 2017, 08:56:42 czas Polski »
Nie ma co się napinać
Zgadzam się!
Ale właściwie to.. kto tu się napina? :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 25 Kwietnia 2017, 12:46:32 czas Polski »

Łukaszu cóżeś ty uczynił
Odnoszę wrażenie że wyszedłem tu na jakiegoś znawcę czy inną Dziokonde, który celni wypowiada się  w zakresie sztuki nie pojętej. Nie uważam się za znawcę sztuki lub filozofa. Napisałem co widzę na zdjęciu i tyle (może w trochę trywialny sposób). Nie jestem też fanem sztuki „dziwnej” pewnie dla tego że jej nie rozumie, nie muszę. Śmieszą mnie sytuacje typu- Armadius wymyśli sobie że w tym sezonie najlepiej nosić kapelusz z przytwierdzonym do niego gofrem z bitą śmietaną koniecznie o smaku  orzechów nerkowca. To jakieś kasty w których fani zgadzają się we wspólnych zainteresowaniach, rozumiejąc się w pół słowa i dajmy na to inna kasta pt: Młodzieńcy z pod bloku, których jedyną pasją jest spuszczenie komuś wpi….lu, nigdy nie zobaczy tego w kapeluszu co widza fani Armadiusa. Chciałem powiedzieć tylko że każdy ma inny gust i nie zawsze to co jednym się podoba musi się podobać drugim.
Jeśli chodzi o zdjęcie to pewnie jest tak że z autorem należymy do jednej kasty ( chociaż gościa nigdy w życiu nie widziałem) i udało się odgadnąć „co autor miał na myśli”.  Może nie powinienem się wypowiadać nie w swoim imieniu ale myślę że Łukasz G. wybaczy. Napisał że się uczy i postanowił sprawdzić czy to co on zobaczył na zdjęciu widzą też inni i jak duża może być kasta ( czy większość zobaczy to coś co zobaczył autor)
Jeśli ktoś poczuł się urażony moim wpisem to sory.

Offline wojo72

« Odpowiedź #373 dnia: 25 Kwietnia 2017, 16:49:48 czas Polski »
Dla mnie przekaz omawianego zdjęcia jest jasny: Zatrudnij się jako delivery man w Tesco to nie będziesz musiał bez sensu biegać po ulicach bo nabiegasz się z paczkami i jeszcze fajny dresik dostaniesz za darmo.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #374 dnia: 25 Kwietnia 2017, 17:04:27 czas Polski »
Dzięki wszystkim za komentarze - uważam takie rozważania za ciekawą grę i rozruszanie wyobraźni. Po prostu lubię przypatrywać się ludziom.
Stolarstwo powróci już niebawem - będzie nowy projekt - mam już pozwolenie od Che z Ishitani Furniture - czekałem ponad miesiąc ale się doczekałem. Oczywiście zaznaczyli, że mogę wykorzystać ich projekt tylko hobbystycznie :D