02 Maja 2026, 12:53:22 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109188 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #390 dnia: 20 Maja 2017, 10:10:37 czas Polski »
Oryginał posiadał również zamek ze sprytnym mechanizmem - ci Wikingowie to były zmyślne chłopaki
Tutaj jest strona z podobną skrzynią: http://www.fjellborg.org/Lodin'sSeaChest.htm a tu zmyślne zamki: http://www.fjellborg.org/LodinsVikingLocks.htm

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #391 dnia: 20 Maja 2017, 15:27:21 czas Polski »
Patrząc na tę skrzynię z linku myślałem, że jest zrobiona z drewna czereśni ale twórca pisze że z czegoś innego co jest spokrewnione z topolą? W każdym razie napewno nie łatwo było to obrabiać. Spytajcie Tomka co myśli o zawiłym usłojeniu;-) Zaczynam tęsknić za sosną...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #392 dnia: 20 Maja 2017, 18:23:46 czas Polski »
zrobiona z drewna czereśni ale twórca pisze że z czegoś innego co jest spokrewnione z topolą

Pewno  osika .
co do  czereśni 
Od teraz  lubię   tylko  czereśnie z ogonkami albo jako dżem :P

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #393 dnia: 24 Maja 2017, 14:50:47 czas Polski »
Mam jeszcze nagraną odpowiedź Tomka odnośnie obrzynania oflisów. Wrzucę do właściwego wątku...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #394 dnia: 02 Lipca 2017, 11:52:46 czas Polski »
Wróciłem na chwilę do tematu takiego stolika. Nogi będą ośmiokątne, zbieżne i przechodzące na wylot przez blat.

Offline Waluś

« Odpowiedź #395 dnia: 04 Lipca 2017, 12:55:46 czas Polski »
Łukaszu,
Czym smarujesz stopę struga (na filmie)?

W.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #396 dnia: 04 Lipca 2017, 15:06:27 czas Polski »
Szmata ciasno zwinięta wsadzona w puszkę i nasączona olejem technicznym. Ciężej to zgubić w strużynach niż świeczkę;-)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #397 dnia: 04 Lipca 2017, 18:14:49 czas Polski »
Myślałem, że to będzie szybciej szło ale nie ma, że boli. Najpierw zbieżność, potem osmioktyzacja a potem jeszcze struganie końcówki tą wielką temperówką - masakra. Nie wiem jak ja zrobię trzy pozostałe.

PS. 5m2 niebawem przenosi się na większy metraż - będzie nowa strugnica i narzędzia!

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #398 dnia: 10 Lipca 2017, 21:11:44 czas Polski »
Wcale nie proste - dosłownie i w przenośni. Co prawda szlifowane na Tormeku ale nie szlifierka jest najważniejsza a uchwyt szlifierski który jest taki sam w innych podobnych szlifierkach (Triton na ten przykład). Podkradłem jednemu panu z Australii prosty patent na uzyskanie precyzyjnego łuku o dowolnym promieniu i od tej pory życie stało się lepsze;-)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: 10 Lipca 2017, 21:48:42 czas Polski »
No i że tak zapytam, czy gra warta świeczki? Mam taką ślifernię i mam też swoje zdanie na w/w temat. Czy aby błądzę??? ;) ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #400 dnia: 10 Lipca 2017, 21:58:00 czas Polski »
Jedno jest dla mnie pewne - Tormek reklamuje swoje szlifierki jako SYSTEM ostrzenia. W sensie - wg. Tormeka nie potrzeba nic więcej, wszystko na maszynie. Próbowałem używać tego śmiesznego skórzanego kółka ale to się nie sprawdza. Tormek (i inne, podobne) to po prostu szlifierka wolnoobrotowa. Do siekiery czy noża ok ale narzędzia stolarskie wymagają specjalnego traktowania. Wymagają kamieni i kropka. Tak więc szybkie wyprowadzenie fazy (do cienkich Stanlejowych noży nie warto nawet tego włączać) i reszta na kamieniach - do tego sprawdza się świetnie.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2017, 22:01:11 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

Offline Mag84

« Odpowiedź #401 dnia: 11 Lipca 2017, 10:09:52 czas Polski »
Podkradłem jednemu panu z Australii prosty patent na uzyskanie precyzyjnego łuku o dowolnym promieniu i od tej pory życie stało się lepsze;-)
KOmu gdzie co i jak ? link ?

Offline krit 6

« Odpowiedź #402 dnia: 11 Lipca 2017, 13:51:57 czas Polski »
KOmu gdzie co i jak ? link ?
z netu Magu, z netu, jak się chwalił to ma.
Jednym zdaniem  to szkoda kasy na Tormek-a, jak ktoś ma szlifierkę ręczną i kamienie to ma wszystko.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #403 dnia: 11 Lipca 2017, 15:07:53 czas Polski »
No nie do końca - Tormek to bardzo dobra szlifierka. Jeżeli posiadasz narzędzia wykonane z "miękkich" stali to ok - same kamienie dają radę. Stale typu A2 to już inna historia. Im droższe narzędzia tym droższy system ostrzenia. Zdecydowanie nie żałuję zakupu - jedyne nieporozumienie to marketing Tormeka - jeżeli ktoś myśli, ze kupi np. T 7 i zaoszczędzi na kamieniach to się myli. Ale ja jestem świrem...mogę wygadywać głupoty;-)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #404 dnia: 11 Lipca 2017, 16:58:58 czas Polski »
jestem świrem
Mocne... jak ,,śpirytus"96% :P
Żeby wszyscy tak świrowali to było by git ;D ;)