20 Kwietnia 2026, 06:35:40 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa-planowany zakup  (Przeczytany 118559 razy)

Offline Gerdo

Odp: Wiertarka stołowa-planowany zakup
« Odpowiedź #300 dnia: 07 Lipca 2016, 20:58:01 czas Polski »
http://allegro.pl/wiertarka-promieniowa-holzmann-sb-3116-rhn-n1300-i6107647914.html
Korzystam z niej.

Generalnie jak kupisz taką, czy podobną, to po przesiadce z parkside no sam wiesz.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #301 dnia: 08 Lipca 2016, 12:49:20 czas Polski »
Jak masz jeszcze rachunek, to śmiało możesz reklamować, gwarancja jest na 2lata.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline futrzak

« Odpowiedź #302 dnia: 08 Lipca 2016, 12:58:26 czas Polski »
Ja ostatnio znalazłem taką ciekawą propozycję:
http://allegro.pl/wiertarka-stolowa-einhell-bt-bd701-kolumnowa-630w-i6063235214.html

Używał ktoś może?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #303 dnia: 08 Lipca 2016, 17:46:15 czas Polski »
Ja bym nie brał.
To einhell więc po okresie gwarancyjnym się rozpadnie. Firma Parkside w przypadku kolegi miała akurat pecha, bo wiertarka się rozsypała przed upływem gwarancji i faktycznie ona mu przysługuje. Z tym Einhellem będzie to samo, ponieważ wszystkie te urządzenia takie są. Juz to przerabiałem.
Nie tak dawno jeden z forumowiczów kupił pilarke Einhella, bo miał testować i tak wytestował, że oddał do sklepu bo była zapsuta. Jedna część była zepsuta? A gdzie tam...całą litanie wymieniał w poście.

Najlepsze firmy produkujące np wiertarki w średniej cenie, to PROMA, Bernardo, Holzman, Optimum, FERAX. Kupić raz i mieć spokój, i dalej powiększać swój park maszynowy o inne sprzęty, a nie co dwa lata kupować to samo.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 09 Lipca 2016, 00:57:26 czas Polski »
Einhell był już szeroko opisywany na forum. Jakość akceptowalna dla kogoś kto zamierza użyć ich produktów raz na rok albo nie żal mu pieniędzy (byle się zwróciła i zarobiła na coś lepszego).

Offline prezio

« Odpowiedź #305 dnia: 09 Lipca 2016, 14:42:12 czas Polski »
Z tego co pamietam Einhell dostal dobra opinie ( w miare dobra) tylko dla jednego productu lamelownica byla w miare dobrze oceniona w stosunku do ceny.
Reszta asortymentu daje do zyczenia.
Parkside moze nie jest najlepszy, ale ma 3 lata gwarancji, i soprzet jest od roznych producentow, wiec jest duza szansa ze cos trafi sie calkiem dobrego.
Ja mam wiertarke, i i szlifierke katowa i pare pil - i jakna razie nie narzekam ;) moze to nie Festool, ale starcza.
Einhell'a znam z pily stolowej i niestety nie promuje jej;(
Wiertarka - coz - tez kiedys o niej myslalem, ale jednak poszedlem w Record Power'a i jak na razie jest ok i 5 lat gwarancji jakby co.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #306 dnia: 09 Lipca 2016, 14:57:42 czas Polski »
Ja mam oscylacyjna - nie narzekam

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 09 Lipca 2016, 17:26:21 czas Polski »
Czy ktoś z Was widział czy spotkał się z taką wiertarką:

http://pl.feldershop.com/pl/Wiercenie/Maszyny/Nr-1-DR-80-Wiertarka-promieniowa.html

lub

http://pl.feldershop.com/pl/Wiercenie/Maszyny/Nr-1-DS-80-Wiertarka-kolumnowa.html

Sklep Feldera, więc można sobie coś o jakości obiecać.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #308 dnia: 09 Lipca 2016, 18:25:17 czas Polski »
Ja również Einhela nie polecam, a zwłaszcza droższych sprzętów. To zawsze spore ryzyko.
@marcin6391 kupiłeś sobie szlifierke za 200PLN i nie będzie Ci aż tak żal gdy się zepsuje, a wiertarka jest droższa.
Wiertarka po okresie gwarancyjnym się rozleci i znów stanie przed wyborem nowej. Jak łatwo policzyć 700+700 (minimum, bo przecież nikt nie lubi się cofać) daje ładną sumkę, choć tak nie czuć bo wydatek rozłożony na dwa lata.

W poprzednim poście zapomniałem dać rozwiązanie - według mnie słuszne
Lepiej kupić wiertarke plus statyw. Statyw można kupić jakiś lepszy i do tego wiertarke sieciową - doskonałe rozwiązanie do warsztatu, bo mało miejsca zajmuje, mobilne, prosta konstrukcja, gdzie prędzej sama wiertarka padnie niż statyw, pod kątem prostym wierci.

Zawsze to jest dylemat: kupić raz, a dobrze. Czy - kupować tanio, a często. Ja tego sporu nie rozstrzygam, lecz wybieram pierwszą opcje.

Offline pajewski

« Odpowiedź #309 dnia: 09 Lipca 2016, 18:33:41 czas Polski »
Parksida oczywiście będę reklamował. Mam nadzieję, że skutecznie.
Ale ponieważ stoję przed wyborem kolejnego sprzętu przeglądam oferty różnych producentów i w opisach wiertarek moc silnika podawana jest jako : S1 100%-0.55 kW, S6 40%-0,80 kW. Czy może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z tą mocą?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #310 dnia: 09 Lipca 2016, 19:27:58 czas Polski »
Oznacza to moc oddawaną na wale silnika i jest podzielona wg rodzaju pracy tak, aby nie przekroczyć dopuszczalnej temperatury uzwojeń
S1 – Praca ciągła.
S2 – Praca dorywcza.
S3 – Praca okresowa przerywana.
S4 – Praca okresowa przerywana z rozruchem.
S5 – Praca okresowa przerywana z hamowaniem elektrycznym.
S6 – Praca okresowa długotrwała z przerwami jałowymi.
S7 – Praca okresowa długotrwała z hamowaniem elektrycznym.
S8 – Praca okresowa długotrwała ze zmianami prędkości obrotowej.

Twój przykład: S1 100% - praca ciągła z mocą 0.55 kW,  S6 40% z pracą okresową 40% czasu z mocą 0.8 kW 60% czasu pracy na biegu jałowym (bez obciążenia) - aby silnik mógł ostygnąć.

Tu masz rozszyfrowanie oznaczeń silnika:  http://maciejdolata.inelt.pl/sep/oznaczenie-silnikow-elektrycznych-na-tabliczce-znamionowej/
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2016, 19:32:54 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #311 dnia: 09 Lipca 2016, 20:28:06 czas Polski »

Offline prezio

« Odpowiedź #312 dnia: 09 Lipca 2016, 23:13:00 czas Polski »
Podstawowe narzeddzia w warsztacie to:
- narzedzia reczne - dluta, strugi etc. rowniez miary i przyborniki
- pila stolowa badz inny system pilarki
- wiertarka moze byc reczna elektryczna, ale zalecana stolowa z uwagi na sile wiercenia.
- i szlifierka jakas.

Oczywiscie pile stolowa mozna zastapic pila reczna a wiertarke elektryczna tez reczna - ale wt5edy sobie utrudniamy zycie. (choc czasami uzywam recznej do precyzyjnego wiercenia;) i pily tez;)

Uwazam, ze na podstawowych rzecxzach nie powinno sie oszczedzac zbytnio, ale tez nie popadac w paranoje. Nerzedzia i koszty trzeba dobrac na miare kieszeni i zalezy do czego czy hoibby czy praca zawodowa.
Jednakze, lepiej kupic cos trwalszego niz co rok wymieniac.

Einhell - nie ma zbyt dobrej renomy. Warto pomyslec o czyms innym. Chocby parkside - niektorzy go dosc doceniaja , poza malymi mankamentami, ktore mozna naprawic, albo dda sie z nimi zyc. Fakt czasami moze sie trafic cos trefnego. Ale i w Festoolu czy Makiciejest tez taka mozliwoc (chocby pila  MTL 100 - trzeba odpowiednio posuatwiacv i doregulowac)

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #313 dnia: 10 Lipca 2016, 13:00:50 czas Polski »

@marcin6391 kupiłeś sobie szlifierke za 200PLN i nie będzie Ci aż tak żal gdy się zepsuje, a wiertarka jest droższa.

Dlatego ją kupiłem...

Droższe kupuję tylko te, które używam ciągle ...
Te do sporadycznych prac - niższa półka

Offline pajewski

« Odpowiedź #314 dnia: 12 Lipca 2016, 13:05:22 czas Polski »
Co myślicie o takich modelach?
http://www.hafen.pl/produkty/wiertarka-stolowa-tb-t,53,2,1107
http://www.elektro-met.pl/pl/p/Wiertarka-stolowa-OPTI-B-17-PRO-230V-3003171-Optimum/7092
Parametry i cena porównywalne. Ciekaw jestem opinii kolegów, którzy pracowali tymi wiertarkami.