20 Czerwca 2026, 22:37:32 czas Polski

Autor Wątek: Zakupy kozia, potrzebna pomoc.  (Przeczytany 10662 razy)

kozio

• Gość
Zakupy kozia, potrzebna pomoc.
« dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:27:56 czas Polski »
Potrzebuję zakupić kilka rzeczy, np wykrywacz kabli tudzież innych instalacji ukrytych w ścianach. Drabinę około 4 stopnie.  Co jakiś czas będę wyskakiwal z następny mi rzeczami. Nie chce zakładać wątku do każdej rzeczy z osobna bo może być tego sporo a dodajmy że każdy wątek to 50% offtopu ;)  chciał bym sprawdzony sprzęt i nie potrzebne mi logo.  Z góry dzięki za pomoc.

Na pierwszy rzut idzie detektor przewodów.
Jeśli macie to dajcie znać co i jak się sprawdza.
Miłe widziane linki do stron.

Offline SpecPiotr

Odp: Zakupy kozia, potrzebna pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:33:50 czas Polski »
Jesli chodzo o detektory to 2 razy sie przejechalem. Raz na Boshu a raz na stanleyu. Jeden elektryk powiedzial mi, ze te detektory takie powiedzmy do 30 stow to wykrywaja tylko plytko ulozone kable i zeby miec pewnosc to juz trzeba sporo wybulic. Ale czy warto w tym ukladzie ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:36:46 czas Polski »
Znalazłem coś takiego na ten przykład...

http://m.ceneo.pl/13123108

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:40:04 czas Polski »
Poczekajmy na Krzysia co mysli na ten temat ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:51:47 czas Polski »
Kozio chyba taki  mam jak dałeś link  ( jak będę w chacie to sprawdzę) . Powiem tak lepszy niż żaden ale  dokładność nie powala . (nie wiem czy w ogóle taki istnieje któremu można wierzyć ) .  Nie pokazuje instalacji plastykowej (wodnej)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:54:20 czas Polski »
Poproszę jak możesz. Jeśli się da to nagraj jakiś film nawet telefonem jak sobie radzi z przewodami. Dzięki.

Offline Maciek61

« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2016, 20:01:38 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:56:40 czas Polski »
Mogłeś umieścić wątek w dziale giełda bo tu może szybko zniknąć i ktoś kto mógłby ci pomóc to przegapi temat. 

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:05:10 czas Polski »
Mam ten model z linka tylko starszą wersję . Jakiś czas temu porównywałem go z wykrywaczem za 3k , który wykrywa nawet plastiki i na wyświetlaczu pokazuję się obraz jak z rentgena. W obu przypadkach i jeden i drugi zaliczyły po jednym błędzie . Więc ciężko coś wywnioskować , co do jakości. Zaznaczę ,że oba były Bosha.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:28:15 czas Polski »
Dzwoniłem do znajomych monterów i budowlańców. Razem zgodnie stwierdzili że te za 60 i 300zł działają tak samo tylko różnią się gadżetami typu światełka itd.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:31:52 czas Polski »
OK. 60 zł lub 300zł . Ale ja swój testowałem ze sprzętem za 3000 zł i strzelił babola. Sprzęt za takie pieniądze powinien MI zrobić rentgen żołądka  :D, a on się myli na przewodach , które sa 5cm pod tynkiem .

Offline unadarek

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:51:32 czas Polski »
Witam, można pokusić się o zakup wykrywacza Yato jesli nie che się dużych pieniędzy inwestować: Wykrywacz profili i przewodów YT-73130 (ok 130zł)  lub jego nowszej wersji YT-73131 (cena ok 140zł) - pierwszego mam, ale dużo nie używałem, przewody pod napięciem znajdował - co ciekawe ma zasięg wykrywania do 10cm metali ferromagnetycznych co jet niezłym wynikiem. Co do nowszej jego wersji to nie wiem ale parametry ma już mniejsze.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2016, 21:08:33 czas Polski »
Ja z kolei mam BOSCH DMF 10.
Miałem dwa inne marketowe jakieś ustrojstwa i więcej tego na oczy nie chcę widzieć. Funkcja ZOOM działa na tyle precyzyjnie, że zaryzykowałem wiercenie jakieś 1,5cm od kabla i.. udało się :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2016, 21:22:11 czas Polski »
Ja posiadam taki z Kauflandu podobnie działa jak Lidla.

Czy warto? za mało się  tym bawiłem :-\
Posiadałem kiedyś

orientacyjnie pokazywał że coś pod napięciem jest,no ale gdzieś mi się zapodział
http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/narzedzia-elektroinstalacyjne/mierniki/probnik-i-detektor-fazer-777-elhurt,p29374,l1082.html

Według strony poniżej to
Regulacja czułości detekcji pozwala na wykrycie napięcia z odległości od 0,3 cm do 50 cm w zależności od warunków zewnętrznych
[/size]http://programatory.com.pl/sklep/index.php?p692,tester-probnik-napiecia-fazer-777-detector

Offline terminux

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2016, 22:31:14 czas Polski »
Ja w pracy używam BOSCH D-tect 150 i szczerze mówiąc jak człowiek wie, jak się nim posługiwać, to ma pewność (w rozsądnych granicach). Ale nic nie zwalnia od myślenia - jak ktoś chce mieć pewność, wszystko może zawieść  ;D. Jak to mówił mój św. pamięci szef : na nic sprzętu kupa kiedy majster d..a  ;D.