26 Kwietnia 2026, 03:25:05 czas Polski

Autor Wątek: mały stół warsztatowy  (Przeczytany 12125 razy)

Offline Maeriss

mały stół warsztatowy
« dnia: 27 Października 2016, 21:00:48 czas Polski »
Długo myślałam nad tym stołem. Czy mi aby potrzebny, jakie wymiary no i co ze stabilnością przy małych rozmiarach.
Ostatecznie wymyśliłam coś takiego jak na załączonym niżej obrazku.  Inspirowałam się taką strugnicą: http://lumberjocks.com/projects/102857
Z góry przepraszam za niewymazanie ołówka oraz niezbyt dokładne zwymiarowanie na tym rysunku. (mam Sketchup ale nie potrafię w nim rysować :/ )
Plan jest taki, że użyję do niego desek o wymiarach 48mmx98mm. Blat będzie dwuwarstwowy, sosna na dole i pokryte około mającą około 2,5cm grubośc klejonką z buku.
To jedno imadło co jest na rysunku to ma być niejaki "moxon vise" w stylu jak z tego filmu:

Chciałabym mieć też "zwykłe" imadło na prawym boku stołu. Ale jeszcze nie wiem skąd zdobyć imadło w przyzwoitej cenie. I póki co nic nie wymyśliłam.
Nie wiem czy jest sens na tak małym blacie robić korytko i jakiej szerokości. Nie ukrywam, chciałabym mieć gdzie włożyć dłuta tak żeby ze stołu mi nie spadały.

Wszelkie uwagi o projektu mile widziane. Mam póki co zakupiony materiał, 12 metrów sosny w podanych wcześniej wymiarach.
Co jeszcze mogę dodać. Myślę o tym, żeby ministrugnica była rozkładana. Czyli żeby tą belkę co łączy nogi móc wyjąc. W dużej strugnicy, którą teraz używam jest to zrobione tak, że przy nodze jest klin na każdym boku i wtedy się składa.
 No i blat byłby nakładany na szkielet na takich jakby "kołkach".

kozio

• Gość
Odp: mały stół warsztatowy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2016, 05:01:48 czas Polski »
Fajny. Koryto się przyda.
Czekam na realizację.
Pozdrawiam

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Października 2016, 08:41:17 czas Polski »
tamta (na której się inspirujesz) ma sens z takim rozstawem nóg, bo jest dużo mniejsza. U ciebie to ja bym zrobił tylko z jednej strony. Będzie ci wadzić o nogi itp. Jako inspiracja:

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2016, 08:53:53 czas Polski »
Tu masz taki mały stolik z imadłami http://lumberjocks.com/projects/102857  - może coś wykorzystasz.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2016, 09:50:38 czas Polski »
Koryto nie koniecznie. Ja wywierciłem kilkanaście otworów fi 20 wzdłuż jednego z boków kilka cm od krawędzi , służą jako gniazda dla dłut znacznika itp. Wymiary blatu chyba trochę za skąpe ???

orkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2016, 09:57:54 czas Polski »
amigorg, ale to już było w pierwszym poście. Inspirowałam się taką strugnicą: http://lumberjocks.com/projects/102857

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2016, 11:52:15 czas Polski »
Sorry - przegapiłem :)

Offline Maeriss

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2016, 18:22:34 czas Polski »
Wymiary blatu są celowo skąpe, bo strugnica ma stanąć w mało używanym pokoju. Wymierzyłam to mniej więcej tak, żebym była w stanie móc obejść stół wokół. Przenoszę częściowo warsztat na zimę do domu (mimo nieśmiałych protestów męża ;>  W końcu i tak to ja będę sprzątać).  Tak naprawdę najcięższe rzeczy i tak będę robić w garażu, ale dłubanina na mniejszych kawałkach drewna lub snycerskie przymiarki to w cieplutkim pokoiku.

Sajo - z tylko jedną nogą rozstawioną to też pomysł, dzięki! Ja myślałam, ze może zrobić kąt 15 stopni na obu nogach, wtedy by jakoś bardzo nie wystawały. Ale przy prostych nogach mogłabym nawiercić te dziury z boku, hmm..

krzysiek - myślałam o takich otworach ale wolę koryto. Mój niespełna dwulatek czasem się dostanie do tego pokoju i wiszące dłuta na wysokości jego wzroku to nie jest dobry pomysł. W korytku dłuta będą nieco bardziej bezpieczne.

« Ostatnia zmiana: 28 Października 2016, 18:24:50 czas Polski wysłana przez Maeriss »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2016, 20:28:03 czas Polski »
Mam póki co zakupiony materiał, 12 metrów sosny
dom zbuduj nie stół :P
pomysł fajny mały zgrabny przydatny :)

Offline Maeriss

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopada 2016, 19:59:41 czas Polski »
Praca posunęła się trochę do przodu. Sosna pocięta na dolną część blatu i sklejona. Wycięłam też nogi i przy okazji na dzień dobry popełniłam błąd. Docięłam nogi od razu na docelową długość zapominając, że jeszcze potrzebny jest kawałek na czop jeśli chcę takie połączenie zrobić. Mogłabym to ratować, ale zrobię ostatecznie to połączenie na klej i wkręty.
Jutro w planach pocięcie tej deski bukowej (z ostatniego zdjęcia)  i zrobienie klejonki oraz łączenie nóg.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2016, 20:11:21 czas Polski »
Spróbuj zamiast wkrętów do mocowania nóg użyć kołka drewnianego o większej średnicy np. kij do miotły  :) Co do klejonki , jaki klej stosowałaś ? Jeśli jest to biały klej do drewna , to może po jakimś czasie puścić na łączeniach . Do takich klejonek używa się kleju poliuretanowego .
Ps. Fajna realizacja  ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2016, 20:15:26 czas Polski »
na dzień dobry popełniłam błąd. Docięłam nogi od razu na docelową długość zapominając, że jeszcze potrzebny jest kawałek na czop jeśli chcę takie połączenie zrobić. Mogłabym to ratować,

Zrób (kup ) z metra kołki fi 12 i zawierć od góry  przez blat w nogi . Jak chcesz możesz wbić trochę głębiej i zakorkować korkiem ( możesz dać inny kolor )

Przemek  był  szybszy :)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2016, 20:16:59 czas Polski wysłana przez tomekz »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2016, 20:35:01 czas Polski »
Nie ma jak czop "rodzimy" , może zdubluj poprzeczkę. Zyskasz 5 cm wysokości ,które pozwolą na zrobienie czopu.

Offline Maeriss

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2016, 20:43:45 czas Polski »
Mam możliwość zniwelowania błędu właśnie przez wyższą poprzeczkę. Miała być na 5 cm wysoka, ale wymiary tej deski to 5cmx10cm więc wystarczy tylko obrócić.
Dzisiaj cięcie i klejenie buku na drugą część blatu. Byłam zdolna i dałam radę pociąć krzywo i dodałam sobie w ten sposób więcej pracy na strugarce. No i tyle tylko dzisiaj zdziałałam, ciąg dalszy w poniedziałek.

Offline Maeriss

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2016, 19:33:15 czas Polski »
Przedstawiam dzisiaj efekty pracy z tego tygodnia. Skleiłam ze sobą sosnę i buk na ostateczny blat. Po usunięciu nierówności z klejonki okazało się, że wyjdzie mi cieńszy niż zakładałam i ostatecznie jego grubośc wynosi teraz 42 mm.
Dzisiaj wycinałam otwory na połączenia czopowe i same czopy. Zeszło mi na to sporo czasu mimo wspomagania się maszynami.
Na zdjęciach widac te połęczenia nóg z poprzeczką, przymiarkę i wycięte otwory (ale jeszcze nie do końca wyczyszczone).
Jeszcze muszę wyciąć otwory na tą belkę która będzie łączyła ze sobą dwie pary nóg. Stół będzie rozbieralny, więc do wycięcia połączenie czopowe przelotowe i otwory na kliny. I już będą wtedy gotowe nogi do klejenia.
Przyszło w tym tygodniu zamówione przeze mnie imadło. Okazało się, że najtaniej z przesyłką wyszło mi kupno Veritasa, także jestem bardzo zdziwiona. Kupiłam to mniejsze imadło z maksymalnym rozwarciem szczęk na 20cm http://www.axminster.co.uk/veritas-front-vices-ax788046
Do moxon vise (ma to polską nazwę?) mam przygotowany pręt gwintowany o średnicy M16 i taki myślę wystarczy. Ale żeby zrobić to drugie imadło muszę jakoś poszerzyć blat na tym boku, a tego nie przewidziałam wcześniej.