24 Kwietnia 2026, 00:48:43 czas Polski

Autor Wątek: Jesionowa komoda  (Przeczytany 19607 razy)

Offline raven

Odp: Jesionowa komoda
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:56:16 czas Polski »
Nie wiem, czy takie rozwiązanie będzie Ci odpowiadać, ale może dało by radę zrobić dwa przejazdy na pile stołowej, przy maksymalnie wysuniętym ostrzu, raz z jednej strony, a potem do góry nogami, a później brakujący środek dociąć Ryobą i wykończyć strugiem?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Stycznia 2017, 13:23:17 czas Polski »
, chyba że macie jeszcze jakieś inne sugestie.

grubą  deskę   przeciąć  tak byś mógł następnie przeciąć po grubości  a później pokleić na szerokość
Póżniej - bo ta deska po przecięciu na grubość się wykrzywi - dlatego wskazane jest sezonowanie na przekładkach ze  skręceniem pakietu ściskami.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #62 dnia: 24 Stycznia 2017, 09:40:44 czas Polski »
(...) wskazane jest sezonowanie na przekładkach ze  skręceniem pakietu ściskami.

a swoją drogą to jak długo powinno trwać takie sezonowanie i ew. od czego jego długość zależy (od wilgotności drewna, grubości początkowej...)?

Offline sajo

« Odpowiedź #63 dnia: 24 Stycznia 2017, 09:48:15 czas Polski »
http://sklep.drewno.pl/suszenie-drewna-nie-tylko-poradnik-p-500.html?osCsid=bima4s80sl5tf27q390prtt4f1
polecam.
ew. od czego jego długość zależy (od wilgotności drewna, grubości początkowej...)?
TAK  ;D
wilgotność, grubość, gatunek drewna.
W sumie w biznesie to zadaje się pytanie inaczej: "Jak krótko trzeba sezonować". Bo sezonować się może i 20 lat :)

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #64 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:47:52 czas Polski »
to może jeszcze raz:

grubą  deskę   przeciąć  tak byś mógł następnie przeciąć po grubości  a później pokleić na szerokość
Póżniej - bo ta deska po przecięciu na grubość się wykrzywi - dlatego wskazane jest sezonowanie na przekładkach ze  skręceniem pakietu ściskami.

zapytanie "jak długo sezonować" oraz "od czego zależy ten czas" było w kontekście przecięcia deski po grubości

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Stycznia 2017, 16:17:10 czas Polski »
Czas zależny od jej procesu suszenia i aktualnej  wilgotności w poszczególnych warstwach drewna .
Może być  ,że w desce nie przekrojonej będzie różna w środku jaki na powierzchni.
Jak przekroisz to warstwa środkowa stanie się z jednej strony powierzchnią zewnętrzną o innej wilgotności jak druga stara powierzchnia zewnętrzna. I to wymaga czasu by się wyrównało
Ile ? - nie  wiem ,może z tydzień - wilgotnomierz pokaże i deska która nie będzie łódkować

Offline Vandal

« Odpowiedź #66 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:41:09 czas Polski »
Zdjecie nr. 3 na ktorym sa sklejone dwie deski ze soba, sa one sklejone poprawnie ? Czy powinny byc sklejone odwrotnie ? Zawsze mam problem z dobieraniem sloji.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:52:15 czas Polski »
Można było zrobić drobniejsza klejonkę  i kleić -prawa,lewa,prawa itd. ale stracił byś ten ładny rysunek jesionu.
Rozumiem ,że to  na drzwi ?
Chcąc mieć taki rysunek -skleiłeś poprawnie . Teraz musisz obowiązkowo dać prawą stronę deski na front . Jeśli dołożysz drugą do niej na szerokość to też tylko prawą strona na front.

Offline Vandal

« Odpowiedź #68 dnia: 25 Stycznia 2017, 13:05:29 czas Polski »
Jakas podpowiedz jak rozrozniac te sloje ? Jezeli rozcinam deski na np. 2cm to przy klejeniu nie wiem jak patrzec na te sloje, zeby sie nie wyginalo

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Stycznia 2017, 13:58:40 czas Polski »
Proste :)praktyka ;)

Przed pocięciem określasz jej prawą stronę ( od rdzenia )
i
robisz na niej krechę  w  poprzek  ( lub dwie w trójkąt baz podstawy :) ) - jak rozetniesz  możesz z powrotem  złożyć tak jak rosła i będziesz wiedział gdzie prawe.
ale
nie do końca
ponieważ
jeśli to będzie   deska ze środka kłody np .gr 50 mm i potniesz na listwy  20 mm-trowe ,
to
strony szersze tych pociętych listew ,te od strony rdzenia staną się  bardziej  prawymi stronami niż węższa strona

Narysuj sobie taką dechę i podziel -  zobaczysz o co chodzi.
Stolarstwo-trudny ale piękny zawód pełen niespodzianek :D

Offline www

« Odpowiedź #70 dnia: 26 Stycznia 2017, 07:57:41 czas Polski »
W pile ramowej możesz brzeszczot ustawić pod kątem i ciąć deskę tak aby rama była z boku
Święta racja :)

Nie wiem, czy takie rozwiązanie będzie Ci odpowiadać, ale może dało by radę zrobić dwa przejazdy na pile stołowej, przy maksymalnie wysuniętym ostrzu, raz z jednej strony, a potem do góry nogami, a później brakujący środek dociąć Ryobą i wykończyć strugiem?
To chyba najlepszy pomysł, tak będzie najszybciej i nie będę musiał inwestować w piłę ramową, która sporo kosztuje.
Moja pilarka stołowa jest kiepskiej jakości ale spróbuję, powinna dać radę.

Myślałem o takim rozwiązaniu, wtedy mógłbym użyć taśmówki Makity i wszystko to szybko zrobić.
Jest tylko ten problem że skoro to ma być front drzwiczek to trochę zepsuję wygląd usłojenia.
Nie obawiam się poskręcania, płycina będzie mieć 8mm grubości, kiedy wsadzę ją w ramkę drzwi drobna odchyłka zostanie zniwelowana.

Zdjecie nr. 3 na ktorym sa sklejone dwie deski ze soba, sa one sklejone poprawnie ? Czy powinny byc sklejone odwrotnie ? Zawsze mam problem z dobieraniem sloji.
O którym konkretnie zdjęciu mówisz?
Jedyną klejonkę jaką robiłem przy tej komodzie to nogi, zostały one sklejone z dwóch desek.

Offline Vandal

« Odpowiedź #71 dnia: 26 Stycznia 2017, 10:41:34 czas Polski »
https://api.pcloud.com/getpubthumb?code=XZhLCwZTXYTVCesM2bGnndDEWUhDyUfgzYX&linkpassword=undefined&size=1600x1200&crop=0&type=auto

Na tym zdjeciu, gorna deska wygnie boki do gory, a dolna wygnie boki w dol, czy sie myle ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Stycznia 2017, 11:09:48 czas Polski »
Akurat odwrotnie.

Offline Vandal

« Odpowiedź #73 dnia: 26 Stycznia 2017, 11:15:12 czas Polski »
Kiedy ja to zrozumiem, biore sie wiec za to juz teraz :)

Offline sajo

« Odpowiedź #74 dnia: 26 Stycznia 2017, 11:27:56 czas Polski »
załóż osobny temat na takie rozmyślania. Poźniej trudno będzie wyszukać, a koledze zaśmiecasz wątek.