16 Maja 2026, 14:54:25 czas Polski

Autor Wątek: "Dosięgnij gwiazd" by Spec  (Przeczytany 36154 razy)

Offline SpecPiotr

"Dosięgnij gwiazd" by Spec
« dnia: 10 Listopada 2016, 17:31:53 czas Polski »
Na początku roku zapowiadałem (tak jakby ktoś na to czekał ;D ) realizacje łóżka piętrowego dla synów. Na suficie mam świecące gwiazdki stąd górnolotny tytuł ;)
Realizacja będzie trwała przynajmniej miesiąc bo będę to skubał po godzinach ale myślę da rade.

Będę miał do Was mnóstwo pytań. Robsona i Kozia już przez telefon męczyłem ;) i dziękuję za pomoc wstępną organizacyjno-techniczną. Dziękuję też Amigorg'owi za przyzwolenie wykorzystania rozwiązań technicznych z Jego łóżka.

Dobra zaczynamy.

Materiał nie inaczej jesion ;D

Wstępnie nogi miały mieć grubość 50 i być klejone z dwóch desek. Wezgłowia i ramy miały być z desek 30mm.
Chciałem kupić tarcicę 35 ale okazało się, że w całej okolicy ni ma. Wstępne notatki szlag więc trafił i trza to przerobić.
I tu pierwsze pytanie do Was.
Zakupiłem trochę grubości 52 i 4 deski 30. We wtorek będzie nowa dostawa więc dokupię resztę. Pytania brzmią:
1. czy nogi grubości ok 45 wystarczą z litego kawałka ? Jeśli tak to jakiej szerokości żeby normalnie wyglądało i było bezpiecznie ?
2. Czy rama i wezgłowia mogę dać max 26mm ? Nie chcę strugać z 50tki na 30. Chyba, że będę jednak musiał to tak zrobię.
3. Czy pionowe szczebelki wezgłowia mogą mieć 20 mm ?
4. Czy barierki grubości 26 będą bezpieczne ?

Na razie tyle. Jak uzyskam te odpowiedzi to biorę się za rysowanie projektu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Paweł 46

Odp: "Dosięgnij gwiazd" by Spec
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2016, 17:36:22 czas Polski »
Ja mam pytanie, gdzie kupujesz jesion, na Hutniczej ?
Jesion to takie mocne i wytrzymałe drewno, że jaki wymiar Byś nie dał, to i tak wytrzyma, bo do tego jest elastyczne.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2016, 17:39:48 czas Polski »
Wiem, że mocne ale robię to dla dzieciaków i wolę dmuchać na zimne.

Na hutniczej wykupiłem ostatnią deskę 3 tyg temu ;) To kupiłem w Miszewie a we wtorek w GSD w Gdańsku ma byč dostawa jesiona.

Offline hycel

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2016, 18:32:20 czas Polski »
Witam .
  Myślę ,ze nogi 45mm wytrzymają ,ale czy będą zachowane
proporcje z resztą ?. Potrzebny rysunek .Pamiętaj dzieci
rosną ,a i temperament i pomysły, to oni mają.
Do reszty uwag nie mam.
Pozdrawiam.

Offline L4

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2016, 19:19:41 czas Polski »
Z mojej strony mogę polecić (o ile da radę) wkomponowanie jakiejś półeczki czy małej wnęki na bzdety typu książka czy telefon.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2016, 19:53:24 czas Polski »
Cos pokombinuje choć nie uważam żeby dzieci miały zasypiać z telefonem obok ;) Aż tak pilnych bizsnesów nie prowadzą.

Offline L4

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2016, 20:02:11 czas Polski »
Ty możesz uważać, dziecaki i tak będą robić swoje - na gramolenie się na dół żeby odłożyć na półkę bym nie liczył.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2016, 20:05:18 czas Polski »
Pietrek, jesteś w wielkim błędzie ale zakładając nawet, że Ci się uda jeszcze przez jakiś czas tego uniknąć to jest bilion rzeczy jakie tam odłożą: książka, bidon z wodą (moje w nocy piją jak żule ;) ) itp, itd

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2016, 20:08:52 czas Polski »
Wiem wiem ;D Z punktubwidzenia rodzica chciałbym żeby tak było ale wiem, że i tak z telefonem prędzej czy póżniej będą zasypiać.
Tak jak pisałem, coś w tej kwestii pokombinuję ale najpierw konstrukcja ;)

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2016, 20:14:44 czas Polski »
Pokombinuj jak to wkomponować wcześniej lepiej. Ja u siebie miałem akurat dosunięte do rogu, więc wygodnie było dodać te X cm i zrobić po prostu za krótszym bokietem taką "szafeczkę". Jak masz takie miejsce i zaplanujesz wcześniej to też fajny efekt wkomponowania całego łóżka w przestrzeń będzie jak kolega obok na googlach obrazki pokazywał.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2016, 21:20:16 czas Polski »
Jedziemy z pierwszym pytaniem. Zakładam, że nogi dam 46x65. Rame chce zrobić z desek wysokości 110 i 26 szerokości. Chcę ją połaczyć 10 mm od krawędzi nogi wtedy będzie na środku węższej strony nogi. Ale już drugi bok nie będzie na środku chcąc zachować 10mm od brzegu zewnętrznego. To raczej nie problem. Pytanie brzmi czy środkowe światło między ramą zrobić takie jak materac ? zostanie wtedy narożnik materaca '' zdeformować'' do nogi. Czy może powiększyć światło by materac bez deformacji wszedł ? Ale wtedy będzie dziura między materacem a ramą. Nie chciałbym ramy przesuwać do wewnętrznej strony nóg bo może być za słabo i już wogóle dziwnie by wyglądało.
Mam nadzieję jasno opisałem.

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2016, 21:33:13 czas Polski »
Piotr jeśli węzgłowie będzie w całości a boki dokręcane to noga powinna być na płask tworząc całość,
przynajmniej ja to tak widzę :D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2016, 21:38:21 czas Polski »
Nie bardzo Robson zaskoczyłem.
Czy chodzi o to żeby jakby zamienić wymiary nogi ?
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2016, 21:40:19 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2016, 21:42:37 czas Polski »
Według mnie liczy się zewnętrzny wygląd . Zrobiłbym większą przestrzeń na materac . Otwór między ramą a materacem będzie miał około 30mm max, to nie dużo i widać tylko od spodu w górnym łóżku. Patrzyłem u dzieciaków na konstrukcję łóżka i otworu prawie nie widać .

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2016, 21:43:31 czas Polski »
Ok,zrobiłbym tak jak na pierwszym rysunku,biorąc pod uwagę że węzgłowie jest po prawej stronie ,
noga na płask w stosunku do zagłowka