16 Maja 2026, 14:08:22 czas Polski

Autor Wątek: Nagrywanie filmów - porównań.  (Przeczytany 5663 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Nagrywanie filmów - porównań.
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Listopada 2016, 15:33:08 czas Polski »
agoliat - wyciagnales moja wypowiedz z kontekstu. Kozio napisal ze "nikt niechcialby, zeby sie o jego produktach wypowiadac negatywnie". Ja pisze, ze powazny producent potraktowal by rzetelny test "pozytywnie" bo pomaga mu to to w rozwoju produktu. Ale wczesniej pisalem tez, ze w polskich warunkach srednio sie to sprawdzi. Oczywiscie, zdaje sobie sprawe z tego, ze taki np. Bosch nie zwroci najmniejszej uwagi na filmik Kozia po tym jak obejrzy go 500 osob z forum. Jesli jednak ten filmik obejrzy 250.000 osob to istnieje szansa, ze juz ktos na to zwroci uwage.

ergo

Kwestia "skali", tu poruszona,jest istotna. Uwazam, ze jesli od poczatku metodyka, tresc i forma beda 1-szo ligowe, to istenieje bardzo duza szansa zbudowania szerokiej widowni (co widac po innych "content creators" i ich ogladalnosci).

Kozio - kiedy pierwszy film?? Zacznij od wujka Holzmanna ;).

Offline agoliat

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Listopada 2016, 16:04:40 czas Polski »
agoliat - wyciagnales moja wypowiedz z kontekstu
Masz rację, przepraszam

Ciągnąc wątek i podając kilka przykładów
1. Tutaj dość popularny człek krytykuje mankament w Felderze K3

i nie sądzę by firma go tam jakoś bojkotowała a ciekawe czy wniosą poprawki o których on wspomina
2. Tu również koleś "Kopyr"(prywatnie mi znany) dość ostro krytykuje koncerny piwowarskie a ma się dobrze
https://www.youtube.com/user/kopyr79
3. No i na koniec mamy słynny na naszym forum wątek poświęcony MLT100. Ciekawe czy producent naniesie kiedyś uwagi do swojego produktu ?  ;D

Jak by napisać że "używanie danej pilarki" lub spożycie tego piwa grozi śmiercią lub niestrawnością to producent/dystrybutor ma prawo i powinien zareagować
Ale jak Kozi napisze że jego pilarka ma krzywy blat to tak jest i tyle.

Więc według mnie krytykować można ale z głową  8)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Listopada 2016, 16:21:16 czas Polski »
Nie ma co się napinać, uwagi nie mają na celu zniechęcenie Kozia do testów ale wskazanie, aby był ostrożnym. Nigdy nie wiadomo jak na negatywną opinię wypowiedzianą publicznie na YT ktoś może zareagować.
Jest różnie. Jako przykład podaję przygodę znanego nam Matthiasa Wandela, który testował wytrzymałość połączeń kołkowych w porównaniu z czopami. Ocenił, że bardziej wytrzymałe jest połączenie na czopy. Zareagował na to producent przyrządu do kołkowania i zagroził uruchomieniem drogi prawnej. Dla zainteresowanych tu jest artykuł:  http://woodgears.ca/joint_strength/dowel.html

Offline Maciek61

« Odpowiedź #33 dnia: 28 Listopada 2016, 16:50:42 czas Polski »
Matthiasa Wandela, który testował wytrzymałość połączeń kołkowych w porównaniu z czopami. Ocenił, że bardziej wytrzymałe jest połączenie na czopy. Zareagował na to producent przyrządu do kołkowania i zagroził uruchomieniem drogi prawnej.

Dlatego teraz tak popularne są teraz stwierdzenia i często używane 
"Prawdopodobnie"  "Moim zdaniem........" "W mojej ocenie....."    trudno to podważyć bo każdy z nas ma prawo do swojego zdania  .
Kozio jak najbardziej rób porównania  rzetelne  a to polega na dostrzeżeniu w "Twojej ocenie"   zalet jak i "Twoim  zadaniem"  wad . Ocenieniu ich tą samą miarą może ułomną ale trzeba się starać- jak by dostrzeżenia ich w porównywalnym formacie  (aby nie popaść w skrajność że wad jak belki nie widzimy na swoim podwórku  a igłowe zalety to i pod lasem)
Dobrze "moim zdaniem " by było abyś np wracał do swoich filmów i uaktualniał jej poprzez zamieszczenie upgrade (np II część recenzji w tym samym filmie)  np.  po półrocznej eksploatacji . "Prawdopodobnie" to będzie hit

Co nie oznacza ze nie należy tak jak pisze Amigor  być wyważonym w swoich ocenach
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 16:55:45 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline vitter

« Odpowiedź #34 dnia: 28 Listopada 2016, 19:19:25 czas Polski »
Przecież Kozio już wypuścił parę filmików

skarg i spraw nie było to się rozkręca ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #35 dnia: 28 Listopada 2016, 22:45:14 czas Polski »
Wiecie na takich motywujących wystąpieniach przez kołczów jest podawany taki przykład jak tutaj się odbywa.
Generalnie szukacie problemów, że ktos mu zarzuci nierzetelność, kłamstwo itp.
Ktoś go oskarży o to i o tamto.
Nie ma co się orać opiniami innych. Masz idee nagrywania i to robisz.
Powiesz prawdę to chyba sama się obroni - tak mi się wydaje.
Nagrywaj!

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Listopada 2016, 22:54:30 czas Polski »
Podzielam zdanie Pragmatycznego, nawet w PL dopuszczona jest reklama porównawcza jeśli tylko jest poparta jakimiś badaniami.
Z klasą, bez hamstwa i nic Ci nie zrobią.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Listopada 2016, 23:11:04 czas Polski »
Jest tak dużo napisane że aż się wzruszyłem ;)

A tak Na serio ''Moim zdaniem ;) ''

chciałbym nagrać kilka filmików ''Dla nas'' hobbystów i półamatorów którzy często muszą wybrać czy kupić drogo czy tanio bo da się coś wykorzystać i wydać zamiast 200zł tylko 20zł.
Tak sie działo przy zakupie mojego wiertła do zawisów fi 35mm
gdzie kupując Condora za 18zł , Wolfcrafta za 45zł i Faba za około 100zł zauważyłem różnice ogromne...
Condor wiercił dopiero jak się na nim uwiesiłem...
Fabą sobie ręce poharatałem...
A Wolfcraft jest pośrednim wiertłem dla przeciętnego co chce sobie zrobić kuchnię lub szafki do domu sam...
Faba wylądowała w wiertarce stołowej i jest niezastąpiona i robi otwory czyste jak sumienie zakonnicy, o ile nie wiercę z ręki bo ma zbyt krótki kolec by utrzymać ją w ryzach, a zęby widiowe wyrywają się i wiertło aż pali się by narozrabiać... Do tego wiertła trza szkoleń!!!
Wolfcraft natomiast jeździ sobie ze mną i jest na tyle ostry i przewidywalny by móc go użyć bez strachu w nielicznych przypadkach...

O takie porównania  mi chodzi...

Czy aby rznuć płytę OSB trza kupić tarczę do zagłębiarki 48z za 150zł?
NIE!
wystarczy 24z za 26 zł z Makity i śmiga aż miło...

Nie chodzi mi o blicht i przepych ale o to by ktoś szukając tanich prowadnic do garażu na szufladę z papierem ściernym nie musiał kupować Bluma, bo wystarczy mu FGV, ale jak chce tam chować wkrętów całe kilogramy to FGV już da o sobie znać bo blacha jest na oko już widocznie cieńsza... Wtedy polecam Bluma.

Jeśli chodzi o powiedzenia ''moim zdaniem'' itd. to mam żonę i wiem jak powiedzieć co mi nie pasuje nie obrażając  nikogo ;)

Tak czy inaczej seria powstanie jeśli znajdę czas a czy to będzie nagrane telefonem czy kamerą to już zostawiam w rękach przyszłości...
Raczej telefonem ;)
Pozdrawiam

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Listopada 2016, 23:20:53 czas Polski »
Koooo zioooo, koooo zioooo!!! <doping>

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Listopada 2016, 23:23:56 czas Polski »
Potwierdzam to co napisałeś o Condorze :)

Offline agoliat

« Odpowiedź #40 dnia: 29 Listopada 2016, 08:56:20 czas Polski »
Przecież Kozio już wypuścił parę filmików
SUB done

PS
Kozio, toż ty młody, "łady facet", telewizja będzie szaleć :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Listopada 2016, 09:13:38 czas Polski »
telewizja będzie szaleć
Więc może zróbmy jakiś program TV...   np:
De wojs of Roland,
Jak  oni strugają,
albo inne takie cudo ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #42 dnia: 29 Listopada 2016, 09:27:25 czas Polski »
"Jaka to listewka"
"Postaw na jesion"
"Jeden przy cięciu"
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Listopada 2016, 09:30:30 czas Polski »
"M jak Makita"
"The voice of ostre rżnięcie "
;)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #44 dnia: 29 Listopada 2016, 10:35:39 czas Polski »
mam żonę i wiem jak powiedzieć co mi nie pasuje

Kozio  ;D to Ty Bogu Niebieski tu się marnujesz  ;D będziesz tam w pyle kurzu hałasie pracował w stolarni  :(  . Ty się dziel tą  wiedzą jak Ty to robisz   ;D Ty będziesz bardzo bogaty człowiek  . A ja spokój w domu