25 Kwietnia 2026, 23:45:35 czas Polski

Autor Wątek: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.  (Przeczytany 12874 razy)

Offline marekb

Odp: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:34:23 czas Polski »
kierowniczka w powiecie, że jak w granicy, to po primo zezwolenie, nie zgłoszenie
Tak na szybko, reszta odp jak skończę prace. Z tego względu ze budynek stoi w granicy to musiałem miec pozwolenie na budowę, projekt, geodeta, kierownik, tablica itp. itd. O zaświadczeniu o straży mię bylo mowy, a o ścianie max 5m nawet nie slyszalem. Pozdrawiam
czyli znaczy że po prostu by się zgadzało ;) na zgłoszenie nie wybudujesz w granicy :P Pytanie jak długo się na pozwolenie teraz czeka, bo ponoć nie jest to jakiś mega długi czas... ?

Offline marekb

« Odpowiedź #31 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:47:59 czas Polski »
Mam do wybudowania 300-400m2 na zakład produkcyjny + stolarnia i przeniesienie się z calością w jedno miejsce ( dotychczas mamy 120m2 +30m2 + 25m2+20m2 i jest to cholernie męczące, że element półprodukty wciąż  przenosimy  ). Zobaczymy jak z budżetem i ewentualnymi dotacjami, ale już chciałbym wybudować nawet dwa budynki po <35m2 obok siebie bo gnieciemy się niemiłosiernie i do tego to stolarstwo małe doszło :P.  Zastanawiam się czy nie machnąć wczesną wiosną tych budynków na zgłoszenie, a za rok dwa na spokojnie wybudować docelowy. Działka jest i miejsce jest więc nawet później mogłyby te drewniane zostać jako magazyny. Budynki obok siebie i czy potem takie już stojące łatwo jest przekwalifikować z gospodarczych na produkcyjne lub usługowe? połączyć je nawet małym przejściem by nie przechodzić przez pole ( dwór ;) ) ?

Offline heero23

« Odpowiedź #32 dnia: 03 Stycznia 2017, 12:04:53 czas Polski »
Aktualnie obsługujemy taka hale produkcyjna. Budynek gospodarczy (stodola) została przebudowana na biurowiec a do niej dostawiono hale 600m2. Projektant robiący projekt hali uwzględnił zmianę gospodarczego na usługowo produkcyjny i wszystko przeszło przez opinie i pozwolenia i właśnie odbiera budynki takze z takim czymś nie powinno być problemu jezeli bedzie ogarnięty architekt i kierownik

Offline criss128

« Odpowiedź #33 dnia: 03 Stycznia 2017, 16:09:51 czas Polski »
Fundament - co robiles pod kostka? Jakas izolacja, itd?Czy kleisz styropian bezposrednio do osb? (taki mi sie cos zauwazylo na jednym ze zdjec).
Kostkę kladla mi firma, pod cala "plyta" jest zagęszczony piasek, na to suchy beton. Ja tylko poprosiłem żeby pod ścianami suchego betonu bylo ok20-30cm. Konstrukcje przymocowalem kolkami 12/300mm. Niestety nie robiłem żadnej izolacji ot oszczędności...
A styropian owszem przyklejam bezpośrednio do osb na klej do styropianu, dodatkowo przybijam zszywkami.

Offline maniek7

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:20:46 czas Polski »
Szybkie tempo nasz, fajnie to postawiłeś i oczywiście jestem kolejnym w kolejce po orientacyjne koszty.
Oprócz kostki wszystko robiłeś sam?

Offline criss128

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:32:04 czas Polski »
Mialem pomcnika, ojca do stawiania ścian na dwa dni oraz kumpla który pomógł rozłożyć krokwie :)

Offline maniek7

« Odpowiedź #36 dnia: 03 Stycznia 2017, 19:34:30 czas Polski »
Zawsze to pomoc a odnośnie tematu, może to słaby pomysł ale: jakby dobrze ocieplił strop i na szczytach wstawił otwierane "okna" to małą ilość materiału długodojrzewającego można wrzucić.
Ciekaw jestem Waszych opinii

Offline criss128

« Odpowiedź #37 dnia: 03 Stycznia 2017, 21:45:39 czas Polski »
Tez się nad tym zastanawiałem. Ogólnie strych jak zrobię podłogę, to ma byc przeznaczony na graciarnie, magazyn rzeczy rzadko używanych. Z oknami bd problem, bo w granicy nie mogę miec a od strony podwórza nie wiem czy estetycznie mi sie podobać bedzie. Ciekawe czy bez tych okien wysychałoby tam odpowiednio drewno, sucho by miało, ale pewnie brak przewiewu by nie pomógł. Narazie maly przestój w pracach, bo walczę z przeziębieniem  :|

Offline maniek7

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Stycznia 2017, 15:49:25 czas Polski »
No to syrop z cebuli, bardzo dużo wit.c i będzie dobrze- zdrówka criss

Offline Lechu

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Stycznia 2017, 20:40:48 czas Polski »
brawo Criss! Elegancki warsztacik. Bede czekal z niecierpliwoscia na pierwsze wrazenia z uzytkowania. Ja sie przymierzam do postawienia swojego warsztatu w tym roku i ciągle nie mogę się zdecydować czy robic w technologii szkieletowej czy murowanej.
 Za kanadyjczykiem przemawia to ze sama budowa bylaby frajda ze stolarskiego punktu widzenia. Do murowanego musialbym wziac ekipa. Z drugiej strony za murowanym przemawia kwestia izolacyjnosci akustycznej. Mam wokol spokojnych i cichych sąsiadów z ktorymi dobrze zyje i nie chcialbym im robic halasu. A jak wiemy nasze maszyny do cichych nie naleza.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline marekb

« Odpowiedź #40 dnia: 05 Stycznia 2017, 07:45:48 czas Polski »
brawo Criss! Elegancki warsztacik. Bede czekal z niecierpliwoscia na pierwsze wrazenia z uzytkowania. Ja sie przymierzam do postawienia swojego warsztatu w tym roku i ciągle nie mogę się zdecydować czy robic w technologii szkieletowej czy murowanej.
 Za kanadyjczykiem przemawia to ze sama budowa bylaby frajda ze stolarskiego punktu widzenia. Do murowanego musialbym wziac ekipa. Z drugiej strony za murowanym przemawia kwestia izolacyjnosci akustycznej. Mam wokol spokojnych i cichych sąsiadów z ktorymi dobrze zyje i nie chcialbym im robic halasu. A jak wiemy nasze maszyny do cichych nie naleza.

no jest jeszcze jedna i z moich wstępnych kalkulacji najtańsza opcja: Ściany i dach z plyt warstwowych. Można kupić 2gi lub 3ci gatunek ( krotsze lub nie trzymające koloru ). Jesienią liczyłem i wychodziło najtaniej, tzn. jeśli zastosujesz płytę OSB / ocieplenie i kleje, siatki farby robotę to wychodzi podobnie. Konstrukcja drewniana, ale tylko nośna przy płytach. Wszelkie okna drzwi to też prostsza sprawa. Pozostaje kwestia estetyki. U Crissa budynek będzie wyglądal jak murowany. Jeszcze jedną opcją zamiast 
OSB są deski i wełna od wewnątrz, ale rownież od wewnątrz trzeba by obić by schować welnę a deski zaimpregnować :P

Offline Lechu

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Stycznia 2017, 20:02:00 czas Polski »
Pytanie jak z akustyka takiej konstrukcji z  plyt warstwowych. Czy dobrze pochlaniaja dźwięk?

Offline marekb

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Stycznia 2017, 20:20:15 czas Polski »
na pewno bardziej dzwiękochłonna jest konstrukcja drewniana , ale tutaj Criss ma styropian, a w płytach masz albo styro, ale coraz więcej z pianką poliuretanową. Odważyłbym się na stwierdzenie, że najbardziej dzwiękochłonne drewno + styropian, bardziej od murowanych, ale też wszystko zależy od grubości, od szczelin między, ilości pianki lub stryopianu czy też poliuretanu. Drewno imho lepiej tłumi fale dzwiękowe od betonu. Tutaj jednak tego drewna niewiele ;)

Offline Lechu

« Odpowiedź #43 dnia: 05 Stycznia 2017, 20:27:10 czas Polski »
Pytanie czy faktycznie drewniana konstrukcja lepiej pochlania dzwieki. Szczegolnie niskie tony generowane przez maszyny. Zawsze sadzilem ze problem kanadyjczykow jest wlasnie przenoszenie dzwiekow po konstrukcji. Ale mowie to z czysto laickiego punktu widzenia. Na fizyce fal dźwiękowych sie nie znam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Stycznia 2017, 20:50:36 czas Polski »

By ściany nie przenosiły tak wibracji od posadzki , mam ją zakończoną 6 cm od nich . Przerwa zasypana piaskiem ( miejsce  na kable )