08 Lipca 2026, 20:46:27 czas Polski

Autor Wątek: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.  (Przeczytany 12975 razy)

Offline marekb

Odp: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Stycznia 2017, 14:37:37 czas Polski »

By ściany nie przenosiły tak wibracji od posadzki , mam ją zakończoną 6 cm od nich . Przerwa zasypana piaskiem ( miejsce  na kable )

mówisz o położeniu ścian na posadzce?  wibracje to jedno, a bezpośrednie dzwięki  od wirujących elementów, od silników itp to drugie, niskie tony faktycznie łatwiej przenikają przez ściany, ale to też zależy od częstości drgań własnych materiałów izolacji.  Co do wibracji, to na każdym swoim zakładzie maszyny ustawiałem na gumach pasów najczęściej górniczych, chyba ze mocowane były one na stałe do podłoża. Co do niskich tonów to raczej u siebie obecnie nie posiadam takiej maszyny i nie wiem co by to było ze stolarskich. Generalnie pytam w domu czy słychać coś na zewnątrz ze stolarni ( czasem muszę coś w niedzielę skończyć a ściany pustsak  ) i raczej mówią o szumachewentualnie mruczenie, chyba że czasem włączę malutki czołg parkside, ale przy tym i w nausznikach nie bardzo idzie wytrzymać.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Stycznia 2017, 15:28:14 czas Polski »
mówisz o położeniu ścian na posadzce?

Nie - ściany na fundamencie .
 Chodzi o to by posadzki nie wylewać aż do samej ściany , tylko zakończyć wcześniej . To się nawet dobrze robi , bo łatą ściągasz  beton po krawędzi założonych i wypoziomowanych  wcześniej desek  odsuniętych od ściany.
W tej przerwie leżą kable ( łatwo coś przerobić )  zasypane piaskiem , a z góry przykryte położonym odwrotnie  profilem korytkowym od konstrukcji ścianek karton gipsu ( długie  i tanie )
Do tego ja mam założone oprawy świetlówek nie bezpośrednio do sufitu , tylko wiszą na miękkich sprężynach . Korzyści - mniej  drgań na lampy , gdy zahaczy się drewnem ,  oprawy  są elastyczne.
Na oknach sa ramy a w nich siatka z drobnym oczkiem , by latające klocki przypadkiem nie  zbiły szyby. :)

« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2017, 15:32:12 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Stycznia 2017, 18:10:30 czas Polski »

Bez dylatacji obwodowej każda wylewka popęka

Offline rem102

« Odpowiedź #48 dnia: 06 Stycznia 2017, 18:40:18 czas Polski »
witam... obiekt crissa wspaniały ale mam pytanie.....

1) criss... czy upewniłeś  się , że sposób ocieplenia ( styropian) jest właściwy dla takiej konstrukcji? 

chodzi mi po głowie , że w kanadyjczyku powinna być wełna i odpowiednie membrany i folie...sprawdź zanim skończysz ocieplać.

2)obiekt crissa jest na pozwolenie na budowę ale koledzy którzy zamierzają budować na zgłoszenie powinni sprawdzić czy budynki gospodarcze na zgłoszenie (do 35 m2) nie maja ograniczonej rozpiętości do 4,8 m? chyba kiedyś coś takiego było? definicje rozpiętości warto uzyskać od właściwego nadzoru budowlanego:-)

Offline criss128

« Odpowiedź #49 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:11:27 czas Polski »
1) criss... czy upewniłeś  się , że sposób ocieplenia ( styropian) jest właściwy dla takiej konstrukcji?
W pracy robimy tak samo, tylko zamiast osb plyta fermacell. Sprawdzone w użytkowaniu 5letnim, ze na osb również jest wszystko ok, na domie mieszkalnym calorocznym(nie u mnie).

Offline marekb

« Odpowiedź #50 dnia: 07 Stycznia 2017, 11:00:41 czas Polski »
mówisz o położeniu ścian na posadzce?

Nie - ściany na fundamencie .
 Chodzi o to by posadzki nie wylewać aż do samej ściany , tylko zakończyć wcześniej . To się nawet dobrze robi , bo łatą ściągasz  beton po krawędzi założonych i wypoziomowanych  wcześniej desek  odsuniętych od ściany.
W tej przerwie leżą kable ( łatwo coś przerobić )  zasypane piaskiem , a z góry przykryte położonym odwrotnie  profilem korytkowym od konstrukcji ścianek karton gipsu ( długie  i tanie )
Do tego ja mam założone oprawy świetlówek nie bezpośrednio do sufitu , tylko wiszą na miękkich sprężynach . Korzyści - mniej  drgań na lampy , gdy zahaczy się drewnem ,  oprawy  są elastyczne.
Na oknach sa ramy a w nich siatka z drobnym oczkiem , by latające klocki przypadkiem nie  zbiły szyby. :)

dzięki, zapamietam to sobie :)

Offline criss128

« Odpowiedź #51 dnia: 21 Stycznia 2017, 21:26:11 czas Polski »
Praca trwa... Na zewnątrz pozostało czekać na bramy i wiosnę żeby dokończyć elewacje. Teraz powoli będę zabierał się za środek i  to czego nie mogę się doczekać aranżacja części warsztatowej, czyli to co tygrysy lubią najbardziej. Dziękuje ze wszystkie pozytywne komentarze, to bardzo motywuje. Jak znajdę chwile czasu, to postaram się pokusić o jakiś orientacyjny kosztorys. Pozdrawiam.

Offline criss128

« Odpowiedź #52 dnia: 21 Stycznia 2017, 21:27:20 czas Polski »
Jeszcze kilka fotek:

Offline looq1

« Odpowiedź #53 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:04:00 czas Polski »
Witaj. Niestety styropian na płycie osb nie jest dobrym pomysłem przy ogrzewanym pomieszczeniu. Przy różnicy temperatur pojawi się wykroplenie pomiedzy ścianą a ociepleniem, i przez to że styro nie jest paroprzepuszczalny wilgoć bądzie nasiąkać w płytę. Do izolacji tym materiałem powinno używać się styropianu ryflowanego z zachowaniem ciągłości "rowków" od dołu do samej góry i zastosowanie perforowanej listwy startowej. Przyklad amerykańskiego ocieplania kanadyjczyków wyszedł po kilku latach, gdzie większa część domów tak izolowanych wymagała generalnego remontu, lub została zburzona.

Offline criss128

« Odpowiedź #54 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:38:36 czas Polski »
Na 90% nie będzie to pomieszczenie ogrzawane. A jeśli jednak przeważy to 10% to mialem pomyśl żeby w konstrukcje od wewnątrz włożyć wolne i zabezpieczyć ściany folia paroizolacyjna i to przekruc plyta osb bezpośrednio ku zrobić 2cm ruszt i o tyle odsunąć osb od folii paroizolacyjnej

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:43:21 czas Polski »
Witaj. Niestety styropian na płycie osb nie jest dobrym pomysłem przy ogrzewanym pomieszczeniu. Przy różnicy temperatur pojawi się wykroplenie pomiedzy ścianą a ociepleniem, i przez to że styro nie jest paroprzepuszczalny wilgoć bądzie nasiąkać w płytę. Do izolacji tym materiałem powinno używać się styropianu ryflowanego z zachowaniem ciągłości "rowków" od dołu do samej góry i zastosowanie perforowanej listwy startowej. Przyklad amerykańskiego ocieplania kanadyjczyków wyszedł po kilku latach, gdzie większa część domów tak izolowanych wymagała generalnego remontu, lub została zburzona.

Zaciekawiło mnie to, bo planuję teraz stawiać konstrukcję drewnianą - wewnątrz wełna, na zewnątrz 5 cm styropianu. A skoro wełna to i folia paroizolacyjna... Wtedy chyba skroplin nie będzie?
Ogrzewanie w zimie pewnie będzie jakąś kozą i to sporadycznie. Możesz więcej napisać o tym problemie, jak go obejść chcąc mieć sensownie docieplony budynek? Co to za styropian o którym mówisz i na co technologicznie - poza listwą startową - należy zwracać uwagę? Np. co ze stykiem styropianu z nadbitką - tam gdzieś maja być jakieś ujście powietrza by była zachowana cyrkulacja powietrza?

Offline criss128

« Odpowiedź #56 dnia: 24 Stycznia 2017, 12:58:56 czas Polski »
Widziałem tez rozwiązanie ze zamiast osb jest plyta fermacell, poczytaj o tym sobie.

Offline looq1

« Odpowiedź #57 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:42:54 czas Polski »
Poczytaj też o punkcie rosy- w skrócie w miejscu w którym styka się powierzchnia zimna (styropian ) z ciepłą (podgrzana od wewnątrz osb) powstaje wykroplenie wilgoci atmosferycznej. Im styropian grubszy a ty mocniej grzejesz pomieszczenie ten punkt przesuwa się na zewnątrz.
Szczelne wykonanie izolacji od wewnątrz tylko pogorszy i przyspieszy proces zawilgacania poszycia.
Płyta Farmacel ok tylko wtedy musi być wentylowane ocieplenie pomiędzy słupami nośnymi i tak kółko się zamyka.
Prawidłowo:
1. jeśli konstrukcja drewniana to izolacja paroprzepuszczalna, zarówno pomiędzy słupkami jak i na zewnątrz
2. Konstrukcja ściany od wewnątrz:
- poszycie wewnętrzne (osb-mft,boazeria, gk czy co tam kto chce)
- szczelne poszycie z folii paroizolacjnej klejonej na złączach
- słupy konstrukcyjne, z izolacją- jeśli wymagana lub uzasadniona ekonomicznie
- poszycie zewnętrzne z płyt osb-mft
- folia wiatroizolacyjna lub klejenie złącz poszycia zewnętrznego
- izolacja zewnętrzna ( wełna skalna, mineralna, drzewna itp)
3.Jeśli styropian na zewnętrznej izolacji to ryflowany z zachowaniem ciągłości rowków od dołu( perforowana listwa startowa) do góry wywiew do cyrkulacji powietrza.
Nie pamiętam ile % powierzchni styropianu może mieć styk z poszyciem zew, ale chyba coś ok 30%

Dla budynku ogrzewanego sporadycznie ( typu hobbystyczny warsztacik), o kant kuli potłuc teorię o zawilgoceniu i zniszczeniu konstrukcji bo to będzie trwało długie lata, ale przy wykorzystaniu całosezonowym to jest 11 przykazanie.

Sam remontowałem dwa domy szkieletowe ocieplone styropianem z nieszczelną paroizolacją (powycinane otwory w folii na puszki elektryczne, brak sklejonych krawędzi na złączach, nacięcia nożem prawdopodobnie podczas układania GK) i nieszczelnościami przy oknach i drzwiach- i to była masakra- syf, gnój i smród. Wełna nasiąknięta wodą jakby ktoś wlewał wiadrami siadła na samym dole ścian. Osb spuchło dwu lub trzykrotnie zrywając łby wkrętów mocujących. Wszystko czarne od pleśni i butwiejące. I to po 6 a drugi po 8 latach od ocieplenia.
Zakończyło się to w jednym przypadku generalnym remontem od zera- została tylko konstrukcja nośna suszona i impregnowana całą gamą chemii- koszt zbliżył się do postawienia nowego budynku, w drugim (tym w gorszym stanie) kosmetyczna wymiana popuchniętych GK i dom poszedł o zgrozo na sprzedaż.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Stycznia 2017, 01:08:51 czas Polski »
Straszne rzeczy na końcu piszesz, ale oczywiście dzięki za wyjaśnienia. Trochę nie jest dla mnie jasne jak później mocowany jest styropian do poszycia zewnętrznego, na którym jest folia wiatroizolacyjna? Na samych kołkach ma się trzymać?

Poczytałem też źródło, w którym dowiedziałem się, że termin 'paroizolacja' jest błędny, a ta żółta folia wewnątrz to nie do końca paroizolacja, a "opóźniacz pary".

Offline looq1

« Odpowiedź #59 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:10:33 czas Polski »
Straszne ale  prawdziwe. Mocowanie styropianu za pomocą wkrętów do drewna, oby nie czarnymi- powinny być nierdzewne, ale dopuszczalne są galwanizowane. Teoretycznie wkręt dziurawi wiatroizolację, ale jeśli nie będziemy wkręcać i wykręcać wkrętów to w miejscu dziury jest wkręt zatykający nieszczelność w folii. Terminologia na tyle uniwersalna że często mylona paroizolacja z wiatroizolacją ( także w montażu)