07 Maja 2026, 09:20:06 czas Polski

Autor Wątek: SPECjalistyczny warsztat Piotra.  (Przeczytany 39448 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: SPECjalistyczny warsztat Piotra.
« Odpowiedź #210 dnia: 19 Maja 2017, 22:37:13 czas Polski »
Haha
Co do pełnych wieńcow. Przy sporych korpusach też daję pełne ale 96% daję właśnie w formie trawersów. Po pierwsze dlatego, że na koniec blat spina wszystko do kupy ale najważniejsze łatwiej chwycić mi szafkę przy przenoszeniu ;) Nie zauważyłem dotychczas przy "normalnych" korpusach by miało to jakiś zły wpływ na jakość końcową mebli. I nie o oszczędność tu chodzi bo nie ma na czym. A nawet idzie 3 razy więcej okleiny.

Bardziej kwestia przyzwyczajenia chyba.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 19 Maja 2017, 22:41:10 czas Polski »
Specu , ludzie inaczej patrzą na takie meble , sporo klientów zwraca uwagę na takie szczegóły jak pełny wieniec , boki korpusów oklejone w literę C , mimo ,że blat przykrywa bok od góry . Mam znajomego , który posiada duży warsztat i przy robieniu mebli z wióra oklejane są wszystkie krawędzie , niezależnie czy to półka , wieniec czy podłoga . Zero surowego wióra  :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #212 dnia: 19 Maja 2017, 22:47:59 czas Polski »
Ja to Przemku rozumiem ale jak dla mnie trwawers to tak naturalna rzecz, że nie widzę potrzeby dawania pełnego. Ludzie patrzą na drobiazgi które właśnie oceniają jakość mebla ale w tym jednym przypadku po prostu sam nie dopatruje się w czym to jest lepsze. Sam sobie nie pitrafię tego wyjaśnić a co dopiero komuś. Nie spotkałem jeszcze kogokolwiek lto by wogóle wpomniał mi o tym czy krzywo popatrzył. Może w tym tkwi sęk, że jeszcze się z taką sytuacją nie spotkałem.
A o blacie to nie mam na myśli ukrywania bo nie ma czego ukrywać. Miałem na myśli spięcie końcowe. I jak już pisałem nie ma tu jakiejkolwiek oszczędności.

Być może się mylę i kiedyś się przekonam ale to jeszcze nie jest ten dzień ;)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 19 Maja 2017, 22:50:13 czas Polski »
Masz  swoje przyzwyczajenia i ja  to rozumiem ( właśnie rośnie mi nos)  ;D. Do zmiany przyzwyczajeń trzeba po prostu dojrzeć i tyle  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #214 dnia: 19 Maja 2017, 22:55:56 czas Polski »
Jedną sprawę tylko dodam żeby ktoś nie pomyślał, że o koszty tu chodzi. Używam więcej okleiny i konfirmantów a z płyt i tak zawsze są odpady. Do tego robię sobie więcej roboty. A robię tak bo jest mi wygodniej to później przenosić. Jeśli ktoś poda mi choć jeden techniczny powód dla którego powinienem się przestawić lub jeśli jakiś klient kiedyś o tym zagada to natychmiast biję się w pierś i się przestawię. Do tego czasu nie widzę potrzeby.

Offline Andriu

« Odpowiedź #215 dnia: 19 Maja 2017, 23:06:00 czas Polski »
ja ich nie lubię tj trawersów bo mi się kręcą,  kurka robiłem takie na 12 cm,  no i te dwa konfirmaty koło siebie  troszkę tę  płytę rozpychały

kwita

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: 20 Maja 2017, 08:33:32 czas Polski »
Ja robię trawersy na 100mm i nie rozpycha. Kiedyś właśnie te otwory pod konfirmaty odkurzałem aby wiór który został w płycie nie rozpychał. Teraz wydmuchuje pistoletem. Jeśli mówimy o pełnych trawersach, to w szafce zlewozmywakowej jak później przykręcić zlewozmywak? Wymieniać śruby w uchwytach na dłuższe? One na pewno nie złapią 56mm

Offline Andriu

« Odpowiedź #217 dnia: 20 Maja 2017, 22:36:22 czas Polski »
w szafce zlewozmywakowej daję tylko jeden trawers z przodu i w pionie

kozio

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: 20 Maja 2017, 23:59:34 czas Polski »
Spokój mówię...

Na chwilę z domu wyszedłem już kłótnia...

Z trawersami jak z małolatkami. Jedni/e dają. inni /e się jeszcze wahają ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2017, 00:01:16 czas Polski wysłana przez kozio »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: 21 Maja 2017, 11:04:08 czas Polski »
Z trawersami jak z małolatkami. Jedni/e dają. inni /e się jeszcze wahają ;)

To żeś podsumował :D

Ja nie fachowiec, ale też u siebie robiłem pełne wieńce górne, wszystkie boki oklejałem, nawet te za meblami których nie widać. Pod zlewozmywak dawałem trawers górny z przodu i jeden pionowy z tyłu, żeby całość spiąć. A pod płytę gazową w ogóle bez trawersów górnych. Tak w kształcie litery H, po pod płytą piekarnik a pod nim szuflada.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #220 dnia: 21 Maja 2017, 12:17:47 czas Polski »
Powoli dochodzimi widzę do wniosku, że trawersy to amatorszczyzna. No nic. Ja daję czy się komuś to podoba czy nie (nie mam na myśli klienta).
I zmienię te przyzwyczajenie jak dojrzę w tym sens.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2017, 12:20:11 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Bebilon

« Odpowiedź #221 dnia: 21 Maja 2017, 20:34:42 czas Polski »
My też dajemy dwie listwy po 100 mm. 2 kołki Domino na łączeniu listwy z bokiem i szafkę 700 z trzema szufladami Blum Antaro spokojnie możemy dźwigać za listwy.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #222 dnia: 28 Maja 2017, 13:26:56 czas Polski »
Dobra. Budujemy górną szafkę.
Płyty potrzebne do wykonania szafki 1070x522x200

Głębokość 300 to taki uniwersalny wymiar. Czasem robi się też 320. Głębsze też ale albo na życzenie klienta albo jest jakiś techniczny wymów.

Jak wiemy przy budowaniu korpusu lepiej wytrasować sobie wszystko na rozłożonych elementach.
Poza dnem i górą w tym przypadku trzeba precyzyjnie ustalić położenie "stałej" półki. Jedna szafka będzie miała 2 fronty więc jest to dość istotne.
U mnie wygląda to tak:

Nad szafkami będzie listwa zamykająca dlatego między górnym frontem a końcem szafki jest 3mm przerwy.
Zapas 1mm na dole robię bo przy krzywych sufitach nie jestem pewny czy położe blendę na szafce czy będę musiał ją postawić i pasować do sufitu. W tym drugim przypadku wypuszczam ten właśnie 1mm którym "zahaczam" o korpus coby za głęboko nie weszła. Musi być finalnie lico z frontem.

Rowek na hdfke robię przed oklejeniem by nie mieć dziur od dołu. Jego odległość od tyłu to 20mm. Niektórzy robią 17 a inni jeszcze mniej. Ja używam zawieszek z dość dużym ramieniem stąd taki wymiar.

Głębokość rowka to 10mm. Musi zostać trochę mięsa a zarazem ma wejść na tyle głęboko by wbity gwoździl nie rozwarstwił płyty.

Offline L4

« Odpowiedź #223 dnia: 28 Maja 2017, 13:32:57 czas Polski »
Głębokość 300 to taki uniwersalny wymiar. Czasem robi się też 320. Głębsze też ale albo na życzenie klienta albo jest jakiś techniczny wymów.

Ci od płaskich szafek robią 390 nawet.

Głębokość rowka to 10mm. Musi zostać trochę mięsa a zarazem ma wejść na tyle głęboko by wbity gwoździl nie rozwarstwił płyty.

Piłujesz czy frezujesz?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #224 dnia: 28 Maja 2017, 13:33:41 czas Polski »
Trasujemy umieszczenie Aventosów.
Tu sprawa jest naprawdę prosta i nie ma się czego bać. Wystarczy zrobić to precyzyjnie i musi wszystko grać.

Aventos jest lewo/prawy więc bez znaczenia jaki chwycimy.

Wyznaczamy pukty opisane w instrukcji i nawiercamy na głębokość kilku mm. Muszą wejść tam wypusty (zaznaczyłem na czerwono). Potem 3 skręcamy wkrętami i siedzi ;)