Dobra. Budujemy górną szafkę.
Płyty potrzebne do wykonania szafki 1070x522x200

Głębokość 300 to taki uniwersalny wymiar. Czasem robi się też 320. Głębsze też ale albo na życzenie klienta albo jest jakiś techniczny wymów.
Jak wiemy przy budowaniu korpusu lepiej wytrasować sobie wszystko na rozłożonych elementach.
Poza dnem i górą w tym przypadku trzeba precyzyjnie ustalić położenie "stałej" półki. Jedna szafka będzie miała 2 fronty więc jest to dość istotne.
U mnie wygląda to tak:

Nad szafkami będzie listwa zamykająca dlatego między górnym frontem a końcem szafki jest 3mm przerwy.
Zapas 1mm na dole robię bo przy krzywych sufitach nie jestem pewny czy położe blendę na szafce czy będę musiał ją postawić i pasować do sufitu. W tym drugim przypadku wypuszczam ten właśnie 1mm którym "zahaczam" o korpus coby za głęboko nie weszła. Musi być finalnie lico z frontem.
Rowek na hdfke robię przed oklejeniem by nie mieć dziur od dołu. Jego odległość od tyłu to 20mm. Niektórzy robią 17 a inni jeszcze mniej. Ja używam zawieszek z dość dużym ramieniem stąd taki wymiar.

Głębokość rowka to 10mm. Musi zostać trochę mięsa a zarazem ma wejść na tyle głęboko by wbity gwoździl nie rozwarstwił płyty.