28 Kwietnia 2026, 17:30:16 czas Polski

Autor Wątek: SPECjalistyczny warsztat Piotra.  (Przeczytany 39368 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: SPECjalistyczny warsztat Piotra.
« Odpowiedź #225 dnia: 28 Maja 2017, 13:37:04 czas Polski »
Czyścimy gdzie trzeba i nabijamy podpórki. Całość skręcamy w kupe

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170528/9f49d9c2a37161e4cdd4232fe70b82f0.jpg[/img]
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #226 dnia: 28 Maja 2017, 13:48:23 czas Polski »
@L4 rowki robię na pile. Kiedyś frezowałem ale tak jest znacznie szybciej i dokładniej.

Jedna szafka będzie miała Aventosa HK-XS. Jest to szafka w rogu (równoległa) i nie ma możliwości by w rozsądny sposób zamontować HK-S'a.

Aventos HK-XS występuje w kilku wersjach mocy więc ważne jest wyliczenie który nam jest potrzebny. Zasada ta jest we wszystkich Aventosach. Nie ma tu opcji, że "wezme mocniejszy na zapas". Musi być dobrze obliczony by ładnie nam wszystko pracowało.

HK-XS składa się z trzech elementów. Ramie właściwe, mocowanie do korpusu oraz mocowanie frontu. Jako jedyny wymaga też zawiasów do frontu.

Tu sprawa wyznaczenia miejsca montażu też jest banalnie prosta. Podkreślam tylko raz jeszcze, że liczy się precyzja. Ale ta jest ważna we wszystkim co robimy więc no problemo ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #227 dnia: 28 Maja 2017, 14:01:57 czas Polski »
W tym miejscu mały przerywnik.
Aventosy które montuję podnoszą front ponad obrys szafki

Zabudowa jest prawie pod sufit.

W HK-S założę ograniczniki kąta i nie ma problemu.
Ale co z HK-XS ? Do niego nie ma ograniczników kąta. Co wtedy ? Cóż. Niektórzy po prostu regulują na słabszą siłę podnoszenia. Nie jest to jednak w pełni profesjonalne podejście i nie wykorzystuje możliwości oraz rozwiązań technicznych jakie daje nam Blum.

I w tym miejscu ogłaszam KONKURS !!!!! ;D

Chciałbym żebyście pogrzebali i znaleźli rozwiązanie które da pełną pewność, że klient nie machnie za mocno i nie uderzy frontem w sufit.

Do wygrania uniwersalny przymiar Blum do m.in. Aventosów

lub

składana metrówka

Po co ten mini konurs ? Ano po to by pokazać Wam dlaczego używam tej a nie innej firmy. Żeby było jasne, że znajdziemy rozwiązanie na wszystko. A Ci co twierdzą inaczej to polecam doszkolenie z Bluma ;)
Czym bardziej zagłębimy się w rozwiązania Bluma tym bardziej zrozumiemy dlaczego używają tego fachowcy.

I nie. Nie płaci mi nikt za to. To tak żeby nie było ;)

Dobra. Na razie przetrawimy i podyskutujemy o tym co powyżej i potem jedziemy dalej z budową.

Ps. Liczę, że fachiwcy z naszego forum dadzą szansę mniej doświadczonym meblarzom ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2017, 14:05:29 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 28 Maja 2017, 16:33:32 czas Polski »
ogranicznik kąta otwarcia 86° 70T3553

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #229 dnia: 28 Maja 2017, 16:38:37 czas Polski »
Tak jest. Pokażę później jak to się spisuje.

Tośmy sobie pokonkursowali ;D

Wybierz gadżet i daj na priv adres.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: 28 Maja 2017, 17:30:24 czas Polski »
Jakiej używasz okleiniarki? coś polecasz?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #231 dnia: 28 Maja 2017, 17:31:49 czas Polski »
Takich rzeczy nie polecam. Po tej co używam trzeba poprawiać. A na taką co nie trzeba poprawiać to nie mam kasy ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: 28 Maja 2017, 17:36:51 czas Polski »
To takiej potrzebuję!!! Co trzeba poprawić ale przyklei :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #233 dnia: 28 Maja 2017, 17:55:10 czas Polski »
Pisząc "nie polecam" nie miałem ma myśli, że jest kiepska tylko, że mam za małą wiedze w tym temacie żeby coś polecać ;)

Ja pracuję teraz na takiej:

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #234 dnia: 28 Maja 2017, 20:17:12 czas Polski »
Dostałem info od Meridoxa, że to co piszę to niezrozumiały bełkot ;) Normapnie bym się Nim zbytnio nie przejął ale faktycznie trochę się porwałem bo opisać na szybko tego się nie da. Lepsze chyba jednak są filmiki.
No nic. Zobaczymy jak to dalej pójdzie.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: 28 Maja 2017, 21:26:47 czas Polski »
ta jasne zwal na mnie ;)

może i jest jasne ale dla tych co meble robią i znają temat
dla mnie zielonego laika który nie robi mebli ale chciałby zrobić  troszkę za dużo nie wiadomych jest, montujesz różnego typu zawiasy itp. zrozumiałe że w różnych szafkach i różnych sytuacjach inny model spisze się lepiej , piszesz awentos i niektórzy wiedzą wszystko a ja muszę na YouTube poszukać filmiku który pokazuje jego zasadę działania i tak z każdą rzeczą.

ja jestem z tych co idę do sklepu gdzie są różne szafki i muszę je otworzyć, zamknąć, dotknąć żeby zrozumieć - zobaczyć jak działa i wtedy widzę różnice (plusy i minusy )

Zrób Piotrze jakiś filmik żeby było widać dlaczego jest lepszy od tego innego, jak się otwiera, domyka, że czasem potrzeba innego konta otwarcia i dlatego stosujesz to i to :) 
Tłumacz to jakbyś dzieciom tłumaczył w podstawówce na ZPT a nie na trzecim roku studiów meblarskich :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #236 dnia: 28 Maja 2017, 21:39:51 czas Polski »
Z wieeeeelkim bólem serca przyznam Meremu trochę racji. W takim razie w przyszłym tygodniu będzie filmik o Aventosach. A póki co musicie przecierpieć to co jest ;)

Offline L4

« Odpowiedź #237 dnia: 28 Maja 2017, 22:47:27 czas Polski »
Ja tam wszystko łapie. Zamawiasz formatki a później otwierasz katalog na losowej stronie i zamawiasz okucia, później "robisz konkurs" z pytaniem jak to poskładać i udajesz, że dokładnie tak miało być.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: 28 Maja 2017, 22:53:40 czas Polski »
A ja będę bronił trochę Piotra... Osobiście zrobiłem trochę szafek na HK-S, ale blum dokładnie opisuje jakie fronty (wielkość) podniesie dany model i jak to wygląda w praktyce, czyli czy podnosi cały, dzielony i w jaki sposób... Mało który producent robi to w takiej formie. Piotrek jest honorowy i ambitny więc na pewno zrobi film! :). Nie trzeba oglądać filmów ( a są na każdy rodzaj frontu) aby wiedzieć co co czego...

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 28 Maja 2017, 23:17:21 czas Polski »
L4 ty tak na poważnie ? Miej odrobinę szacunku dla gościa , który po ciężkim dniu pracy ma jeszcze chęci dzielić się swoją wiedzą . Możesz Mi wierzyć lub nie , ale on bardzo dobrze zdaję sobie sprawę z tego jak montować poszczególne systemy .