12 Czerwca 2026, 10:26:41 czas Polski

Autor Wątek: Zwierzęce projekty  (Przeczytany 12824 razy)

Offline gargul

Odp: Zwierzęce projekty
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lutego 2017, 19:17:31 czas Polski »
Tylko czym by się zajął ten drapieżnik jak wszystkie szpaki by wybił. Mam kumpla co ma Yorka i boi się z nim na łąkę wyjść.

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2017, 10:37:20 czas Polski »
Jutro kupie wiatrówkę i strój ptaka pojutrze będę u Ciebie :D w łazience chce dużą wannę a w dużym pokoju wielki TV na ścianie :) zacznij już budować masz na to dwa dni :D:D:D
Szczerze mówiąc, to miałem na myśli coś bardziej hmmm... kompaktowego ;)
Tak czy owak zapewniam Cię, że z wiatrówką nie dasz tym gnojom rady. Mój kumpel w ubiegłym roku tak z nimi walczył. Jak mówił, gdy czekał na nie od frontu domu, plądrowały z tyłu i odwrotnie. Parę z nich "skasował" :-X, co w żaden sposób nie odstraszyło reszty. W efekcie zżarły mu owoce z czereśni i kilku nieosłoniętych siatką krzewów borówki.
Ja z dwóch czereśni owoców nawet nie skosztowałem, wsunęły niedojrzałe.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2017, 10:43:31 czas Polski »
Jest wiele lepszych i bardziej zgodnych z prawem metod..  :-\
Począwszy od wypadu do lumpeksu po firany i przykrycie nimi drzew po odtwarzanie z głośników głosu jastrzębia czy sokoła wędrownego... :-\

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2017, 11:41:15 czas Polski »
po odtwarzanie z głośników głosu jastrzębia czy sokoła wędrownego...
Gdzieś słyszałem, ze szpaki z czasem przyzwyczajają się do tych odgłosów i ta metoda na dłuższą metę nie działa, zresztą wyobrażam sobie reakcję moich sąsiadów, gdybym od brzasku zapewniał im dobry sen odgłosami natury :)

do lumpeksu po firany i przykrycie nimi drzew
Co do firan w ciuchlandzie musiałbym sprawdzić czy wyszłyby taniej niż siatka. W ubiegłym roku trochę zainwestowałem w siatkę i jest to metoda dobra tylko na małe drzewa, nie ma szans okryć rozłożystej czereśni, szpaki znajdą każdą dziurę. Dodatkowo dwa razy musiałem z niej wyplątywać jakieś nieszkodliwe ptaki, chcąc nie chcąc, musiałem w tym miejscu siatkę zniszczyć aby tym ptaszkom pomóc.
Kombinowałem z płytami CD, ponoć odstraszają ptaki, ponoć, bo te, które u mnie żerowały, nic sobie z nich nie robiły.

Offline sajo

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2017, 13:11:39 czas Polski »
Uważaj jeśli to kwiczoły.
Główną bronią jest ich własny kał, którym obryzgują wroga

Offline gargul

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2017, 17:09:45 czas Polski »
taaaaa u mnie na osiedlu całe lato to jęczało u sąsiada 6 domów dalej, jak w tym roku znów zacznie to już jest grono chętnych iść mu wpi...ć

co parę minut wiski piski dobre na odludzie nie na wsi lub osiedlu, na kruki widziałem w realu działała metoda ubitego powiesić za ogon na kiju ale widok po paru dniach makabra i pewnie paragraf by się znalazł.

ps to nie ja stosowałem powyższa metodę

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Marca 2017, 14:00:36 czas Polski »
na kruki widziałem w realu działała metoda ubitego powiesić za ogon na kiju ale widok po paru dniach makabra i pewnie paragraf by się znalazł.
I to srogi paragraf...
Serio Panowie. Nie wiem jakie Wy macie podejście do ptaków, ja zajmuje się ich badaniem i ochroną. Mogę Wam podpowiedzieć ewentualnie zgodne z prawem metody odstraszania, ale serio, proszę Was nie piszcie mi tu o strzelaniu z wiatrówki czy wieszaniu trupów na drzewach... :-\

Wracając do tematu.
Kolejna realizacja. Chce zrobić cn 10 sztuk, a będą to tzw budki Sokołowiskiego typu A i A1. Jak na razie podocinałem tylko elementy na pierwszą, montaż, przeznaczenie, projekt i opis dam w następnym poście jak skończe, może dziś wieczorem.

Offline gargul

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Marca 2017, 16:04:42 czas Polski »
to nie było na drzewie a na kiju od szczotki

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Marca 2017, 09:23:39 czas Polski »
No i pierwsza sztuka jest gotowa :)

Jak już wyżej wspomniałem są to tak zwane budki Sokołowskiego typu A i A1 (choć pogłębione i z kominkiem wlotowym - taki upgrade). Różnią się one od siebie średnicą otworu wlotowego. Jak na razie zrobiłem budkę A1 choć z braku wiertła 27mm zrobiłem 28mm - to bez różnicy praktycznie.
Budki te przeznaczone są dla mniejszych wróblaków, różnych gatunków sikor, ale także wróbli, mazurków, pleszki, muchołówek i innych.

Pokrótce o budowie:
Najpierw na bocznych ściankach, w lewej na połowie wysokości, w prawej na mniej więcej 2/3 wysokości przybiłem dwie wąskie listewki. Trzeba pamiętać, że gniazdo może sięgnąć spokojnie 1/4 wysokości dno-otwór, więc nie ma co ich niżej dawać. Mają one za zadanie ułatwić ptakom poruszanie się w budce. Wcześniej już wspominałem, że deska musi być niestrugana! Chodzi o to, aby ptasiory miały łatwiej poruszać się w środku. W struganej desce ciężko zaczepić pazurek i wspinać się wewnątrz budki.
Zwróćcie także uwagę na dno - chodzi o to aby mieścilo się ono w świetle ścianek i było między nimi. Powód? Oczywiście eliminujemy w ten sposób podciekanie wody.
Do skręcania elementów użyłem wkrętów 3,5x45.
Przypominam, że elementów nie kleimy, nie lakierujemy itp. Pomalować drewnochronem można daszki, jako te elementy najbardziej narażone na opady atmosferyczne, ale tylko z zewnątrz.

Dalej montujemy front z dwóch deseczek.

Dodajemy jeszcze takie "kominek" z przodu, dzięki któremu otwór wlotowy ma aż 6cm głębokości! Po co? Z prostej przyczyny - eliminujemy w ten sposób zagrożenie splądrowania przez wiewiórkę, kunę czy kota - żaden przy tej głębokości "nie złamie" tak łapy dosięgnąć piskląt.

Na koniec przykręcenie daszku, wykonanie standardowego zamknięcia na zagięty gwóźdź, oraz dokręcenie listwy do przybicia do drzewa.

W załączniku cały projekcik ;)

Offline Granado

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Marca 2017, 21:33:18 czas Polski »
A nietoperki kiedy?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Marca 2017, 21:47:05 czas Polski »
Obiecuje na dniach bo sezon tuż tuż!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Marca 2017, 22:27:03 czas Polski »
Z ukośnicą pewnie dużo łatwiej... ;)

Sam robiłem w zeszłym roku budkę a1 ale niczym nie malowałem. Wiem że lepiej w stanie surowym chałupę zostawić ;D

Dużo zdjęć dawaj i opisów.
Dzięki filu lilu

Offline vitter

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marca 2017, 15:27:34 czas Polski »
dlaczego Sowa ma Takie Duże Oczy

Bo zobaczyła Swój Nowy Dom  :D

Offline Maciek61

« Odpowiedź #28 dnia: 04 Marca 2017, 15:49:36 czas Polski »
Mogę Wam podpowiedzieć ewentualnie zgodne z prawem metody odstraszania,
Dawaj patent :) na gołębie  te skur.... zawsze zasr..dach ,żaluzje . czyszczę to z narażeniem życia  :) co się da , raz na kwartał lub częsciej  >:( >:( .  |Chyba se kunę sprawie

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marca 2017, 16:04:53 czas Polski »

Cytat: Fulicarius link=topic=8640
Mogę Wam podpowiedzieć ewentualnie zgodne z prawem metody odstraszania,

O to podpowiedz proszę jak pozbyć się pewnie dzieciola niszczacego elewację i czy zieloni albo inna organizacja rządowa pokrywa naprawę szkód przez niego wyrządzonych?